@bettypavkova

neděle 9. prosince 2018

Dvůr mrazu a hvězd - Sarah J. Maas



Novela odehrávající se mezi třetím a čtvrtým dílem bestsellerové young adult série Dvůr trnů a růží.

Feyre, Rhysand a jejich nejbližší přátelé pracují na obnově Nočního dvora i válkou zničené země. Ačkoli lidské královny i vílí vládci kují pikle, ve Velarisu alespoň na chvíli nastala sváteční atmosféra. Blíží se totiž oslavy zimního slunovratu. A právě v okamžicích klidu a míru se ukáže, že některé rány ještě nejsou úplně zahojené… Feyre čeká dlouhá cesta plná napětí, vášně, intrik a politikaření, než opravdu zavládne mír.

Sérii Dvůr trnů a růži od Sarah J. Maas jsem si zamilovala. Proto jsem neváhala a k svátku si přála právě tuhle "doplňkovou" novelku, Dům mrazu a hvězd. To, že jde o novelku je prostě šok. Dvory mají obrovské počty stran a najednou mezi nimi takový hubeňourek. Jak se mi tahle  jednohubka líbila se dozvíte dneska. :-)

Na Dvůr mrazu a hvězd jsem četla dost negativních hodnocení. Hodně lidem se nelíbí, že je kniha nudná a bez akce. Jasně. Nejde o extrémně nabitý příběh, kde budete nervózní nad spoustou zvratů. Jde ale rozhodně o příjemné čtení a já od něj dostala to, co jsem očekávala.

První co bych chtěla zmínit je to, že Dvůr mrazu a hvězd se odehrává před a o Zimním slunovratu, což jsou vlastně také Vánoce v Říši víl. I proto doporučuji knihu číst teď v předvánoční době. Nejde sice o extra "vánoční ladič" (alespoň u mě tak kniha nefungovala), ale přece jenom to do této doby krásně zapadá. Postavy zde shání ideální dárky, vyzdobují své domy a podobně.

Jak  jsem psala již výše, kniha není žádný akčňák, děj je jednoduchý a nečekejte v něm žádné zápletky. Pokud ale milujete svět a hlavně postavy ze "Dvorů", je pro Vás knížka nezbytností. Já mezi fanoušky této série patřím a dostala jsem to, co jsem čekala a to tak, že dalších pár stran s mými oblíbenými postavy v mém milovaném Velarisu. Navíc člověk zjistí, v jakém rozpoložení se nachází postavy po změnách, které je potkaly po třetím dílu.

Kniha se opět skvěle čte, tak jako je tomu u Maasové zvykem. To, kam postavy směřují se mi líbí a jsem rozhodně zvědavá na další plnohodnotný díl. Jsem ráda, že jsem si mohla čekání na pokračování zkrátit touhle milou novelkou, která mě utvrdila v tom, že postavy z tohoto světa prostě zbožňuju. 

Knihu rozhodně doporučuji těm, kdo milují Rhysanda a Feyre, kteří mě osobně prostě baví i v této novele. Pokud Vás baví i další postavy, zklamání také nebudete, protože několik kapitol je psáno i z pohledu ostatních. Nejde o veledílo a nejde o knihu, kterou přečíst musíte, abyste se ve zbytku série orientovali.  Stejně tak nejde o knihu, kterou bych doporučila někomu, pro koho jsou Dvory jen průměrným čtením, ten si tenhle bonus prostě neužije.

Osobně knihu hodnotím 75 %.

8 komentářů:

  1. Tuhle sérii vůbec neznám, ale podívám se asi v knihovně:). Občas mám ráda takové "jednoduché" knihy u kterých vypnu.

    Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
  2. Párkrát jsem na ni narazila, ale mohu říci, že sérii Dvůr trnů a růží mám v plánu a budu se snažit ji co nejdříve přečíst. :) Jinak pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Betty, vidím, že si velký čtenář a knihy jsou Tvoje láska. Taky jich mám doma docela dost. Právě čteš Harryho Pottera, ty knihy mám ráda, loni jsem přečetla všechny díly a možná si je dám znovu :-)Hezký advent s knížkou :-)

    OdpovědětVymazat
  4. O knížce slyším úplně poprvé :)
    Někdy jsou i knihy nejlepší, když to jsou takový ty klasický oddechovky:)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  5. Podle popisku jde o zajímavou knihy a i oddechovky jsou důležité :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Na tuto sérii se chystám už nějakou chvíli, a podle této recenzi vím, že bych se k ní měla dostat co nejrychleji :) Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  7. U téhle série se mi líbí, jak jsou ty názvy hezky vymyšlené. Já vím, je to asi divný. Docela mě ale odrazuje, že jsou to takové tlusté knihy. Ne že bych proti bichlím něco měla, ale u YA preferuji kratší tituly, protože když to čtu moc dlouho, přestává mě to bavit. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím s tebou! Novelka se mi skvěle četla a dost jsem se u ní zasmála :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)