@bettypavkova

pondělí 17. prosince 2018

Tajemný rytíř - George R. R. Martin


Westeros je ledově klidný. Král Aerys I. sedí na železném trůnu. Epidemie moru již pominula. Ve vzduchu jsou stále cítit dozvuky šestnáct let starého, neúspěšného povstání. V těchto neklidných dobách se ušlechtilý rytíř Ser Duncan Tall – Dunk vydává na cestu Sedmi královstvími, aby vykonal rytířské skutky. Jeho původ však musí zůstat za každou cenu utajen. Míří na sever na Zimohrad, kde je pozván na neobyčejně lukrativní turnaj. Vítěz získá cennou trofej – dračí vejce. Přestože je Dunk výtečný bojovník, spokojil by se jen s teplým jídlem a sklenkou vína. Jeho boj však předem vyhraný nebude. Do cesty mu vstoupí záhadný rytíř, který může představovat nejen velké nebezpečí, ale též nová spiknutí…

Hra o trůny je hit a v letošním roce se hitem stala i pro mě. Když jsem zjistila, že v edici Omega vyšel komiks z pera G. R. R. Martina, zajásala jsem, protože grafický román ze Sedmi království je prostě skvělá věc!

Komiks Tajemný rytíř se odehrává sto let před dějem Hry o trůny, takže se zde setkáváte s novými postavami. V hlavní roli se objevují Duncan Vysoký a jeho panoš Egg, který je ale ve skutečnosti syn prince Maekara. Mění svou identitu (oholí si vlasy, které by ho ihned prozradily), aby unikal nebezpečí, které mu hrozí.

Právě Egg pro mě byl asi nejlepší postavou v Tajemném rytíři. Je to malý chlapec s neuvěřitelně prořízlou pusou. Není však jedinou vtipnou postavou. Celkově mě až překvapilo, jak byl komiks chvílemi protkán neskutečně vtipnými hláškami. Neočekávala jsem to, ale jsem neskutečně ráda, že se tam tyto části objevily. Místy jsem se zasmála i na hlas a to se mi při čtení stává opravdu jen výjimečně. :-)

Tajemný rytíř je třetím grafickým románem, který na motivy příběhů od Martina vznikl. Samotný autor oslovil Bena Averyho, aby upravil originální příběhy do komiksové adaptace. Tato spolupráce zafungovala opravdu skvěle. Ilustrátorem se stal Mike S. Miller. Ten je mezi komiksovými nadšenci poměrně známým ilustrátorem. Kromě této série ze světa Hry o trůny ilustroval například Injustice: Gods Among Us. Kresba, kterou je tento grafický román zpracován je taková ta "typická komiksová". Když se řekne komiks, kresba, kterou si představím je přesně jako v Tejemném rytíři. Černé obtažení, výrazné rysy v obličejích... Právě kresba se mi velice líbila a příběh vystihovala perfektně. Nejvíc se mi na samotné kresbě líbí asi to, jak Mikes S. Miller pracoval s grimasami v obličejích postav. Emoce se mu daří znázorňovat opravdu skvěle.

Komiks je celkově velice dobrý. Nejsem žádný komiksový znalec, tudíž usuzuji, že stejně jako mě, zaujme i jiné "komiksové začátečníky". Děj krásně plyne, dokonce jsem si i oblíbila hlavní hrdiny. U komiksů se mi vztah k postavám vytváří všeobecně o něco hůř a tady tomu tak nebylo. Líbí se mi, že komiksové převyprávění Bena Averyho uchovalo Martinovské prvky, jeho pověstnou brutalitu. Zároveň se u komiksu i pobavíte, případně se budete bát o svoje oblíbence (protože prostě Martin - žádná postava nemá život jistý!). 

Tohle mi opravdu sedlo. Tohle je kousek, který ocení každý milovník Hry o trůny. A myslím si, že je to ideální kompromis i pro milovníku seriálu, kteří nechtějí číst bichle. Krásná kresba, menší množství textu a zároveň velice poutavý příběh, který je bude bavit. Určitě jde i o super dárek. Jsem neskutečně ráda, že jsem si Tajemného rytíře mohla přečíst. Hodnotím ho 85 % a vřele doporučuji! 

Komiks Tajemný rytíř vyšel v edici Omega. Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský. Na jejich e-shopu si můžete komiks Tajemný rytíř zakoupit.


10 komentářů:

  1. Ježíš, vážně bych se měla někdy pustit do třetího dílu série, než zapomenu, co se odehrávalo v těch prvních dvou. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. :) Nad ním jsem se nedokázala rozhodnout, zda stojí za pořízení. A tedy říkám si, že to fakt stojí. Hlavně, když mám ráda Hru o trůny. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Das Buch klingt sehr gut, genau nach meinem Geschmack. Danke für die Vorstellung. LG Romy

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to dobře, snad si taky najdu čas na čtení teď o Vánocích :))

    OdpovědětVymazat
  5. Lovely post! I'm following you, hope you follow back :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze :) Jsem fanoušek Hry o trůny, takže to je kniha přesně pro mě jako dělaná :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkná recenze. :) Zjistila jsem, že jsem asi opravdu jediná koho nechává Hra o trůny naprosto chladnou... :))

    OdpovědětVymazat
  8. Já Hry o trůny nesleduji a nijak mě to ani nenadchlo, asi to prostě není můj žánr :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)