@bettypavkova

neděle 13. ledna 2019

Hate List - Jennifer Brown



Před pěti měsíci střílel Valeriin přítel Nick na spolužáky v kantýně. Valerie se ho pokusila zastavit a jeden život tak zachránila, ale kvůli seznamu, který pomáhala sepsat, je podezřelá ze spoluúčasti. Byla na něm jména lidí a věcí, které oba nenáviděli. Pro ni to byla jen slova na papíře, pro něj však cíle k odstranění. Po létě stráveném v ústraní se teď Val vrací do školy. Pohledy spolužáků i vlastní rodina jí neustále připomínají, čeho byla součástí. Musí se vypořádat nejen s Nickovou smrtí, ale především s důsledky toho, co udělal. Vina padá i na ni, ale jakou roli vlastně při tragédii sehrála? Dokáže odčinit to, co pomohla stvořit, ale nikdy nechtěla přivést k životu?

Hate list je další knihou, kterou jsem dostala k Vánocům a stala se druhou knihou, kterou jsem po Vánocích rozečetla a taky rychle dočetla.

Hate list mě neskutečně zaujal svým tématem. Příběh dívky jejíž přítel začal střílet ve škole a několik spolužáků zabil, několik zranil. Jako jeho přítelkyně je s tímto činem spojovaná, přestože i ona byla postřelena. K podezření přispívá i hate list. Seznam na který spolu zapisovali jména lidí, které nenáviděli.

Více než o samotném útoku je kniha o vyrovnávání se s následky. Hlavní hrdinka a tím pádem postava kterou nejvíce sledujeme je  Valerie. Díky ní se dozvídáme útržky toho, jak se se situací vyrovnává zbytek školy. 
Samotná Valerie mi  prvních několik kapitol strašně vadila. Byla hrozně ufňukaná, nebyla schopná se postavit čelem tomu, co se stalo. 
Zpočátku sledujeme v knize dvě linie. Před a během útoku a po útoku, kdy se Valerie vrací do školy. Ufňukaná a protivná byla v kapitolách z minulosti a v několika prvních ze současnosti. Později u ní došlo k určitému vývoji a to pro mě byla na knize  jedna z nejlepších věcí. Ono je to vlastně to, o čem celá kniha je. O tom, jak Valerie prochází různými fázemi, jak se vyrovnává s okolím, kdy si už konečně nechá pomoci, hledá sama sebe...
Na to, jak jsem Valerii z počátku nemohla vystát jsem si ji postupně hrozně moc oblíbila a strašně jsem jí přála, aby s ní dopadlo všechno dobře.

Kniha se velice dobře čte, což se od young adult thrilleru asi tak nějak očekává. Toto očekávání tady bude určitě splněno. Knihu jsem  měla přečtenou opravdu dost rychle. Přesto bych neřekla, že jde o vyloženě oddychové čtení. Vzhledem k tématu jde opravdu o něco složitějšího. Hlavní hrdinka se musí vyrovnat tím, že její přítel byl vrah a ona o něj přišla - přes to všechno ho stále miluje. Dále je podezřívaná, nenáviděná, probírána v tisku, horší se jí vztah s rodiči...

Nejsem cílovka. Věkově jsem už prostě trochu jinde a dost možná proto mi některé Valeriino chování  přišlo naprosto nepochopitelné a měla jsem chuť ji proplesknout. Ona se ale asi chovala na svůj věk adekvátně. Myslím si, že jde pro knihu, která bude skvělá pro čtenáře od 13 do 16 let. Ti si z ní budou moci i opravdu něco převzít. Téma šikany je zde také jedno z  těch podstatných a proto pro čtenáře, kteří jsou ve věku, kdy je nejvíc ohrožuje, bude kniha ideální.

Knihu bych ale doporučila i starším čtenářům, kteří si chtějí přečíst něco se zajímavým tématem a co se zároveň orientuje na psychologii a vývoj postav. Kniha nebyla opravdu vůbec špatná a hodnotila jsem ji 75 %.

8 komentářů:

  1. Moc ráda si k tobě chodím pro knižní tipy. Asi ani já nejsem cílová skupina (jsem ještě starší než ty), ale líbí se mi, že uznáváš, že náctiletá se může chovat jako husička. :)
    (www.karinga.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
  2. Příběh zní dobře, super tip na čtení :) Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ďakujem za tip! Tiež nie som cieľovka ale som kníhkupec a rada si rozšírim obzory v každej oblasti. Ale aj tak by som sa ťa chcela opýtať... viem ze niektoré teens sa dokážu správat nepochopitelne ale nezdá sa ti že v situácii kedy clovek ktoreho vraj miluješ zavraždí ludí ktorých si mu síce neprikázala ale sama si ich označila je pochopitelné takéto správanie? Nečítala som ju preto sa pýtam pretože nepoznam detaily a neviem čo si mala na mysli tým fňukaním ale osobne si myslím že tak ako existujú ludia ktorí by to proste ticho pretrpeli tak sú ludia ktorý to znášajú ťažko... Dovolím si tvrdiť že dospelý človek by nad tým celkom určite fňukal nie to ešte teenager... Mohla by si prosim osvetlit co si myslela tým fňukaním?

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to moc dobře, ačkoli též nejsem cílová skupina, tak bych si ji taky přečetla. Musí to být velmi zajímavé počtení. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Do teď jsem váhala, jestli se do knihy pouštět, ale nakonec jí šanci asi dám .)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak ja to už dávnejšie, že ja si chodím po knižné typy na iné blogy :) Táto knižka ma zaujala svojou obálkou a aj svojím príbehom hoci moc citlivé dievčatá nemám rada, ale určite by sa dala prečítať :)

    OdpovědětVymazat
  7. Výborný článok, páči sa mi, úprimnosť Tvojej recenzie :)

    OdpovědětVymazat
  8. Hate List jsem četla minulý rok a byla pro mě jedna z nejlepších knih. Sice jsem ji nehodnotila plným počtem, ale byla to velmi nadprůměrná kniha s neuvěřitelným poselstvím. Podobně jako 13RW se snaží něco sdělit a i když nejsem už cílovka, fakt mě tohle bavilo a překvapilo!

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)