@bettypavkova

pondělí 28. ledna 2019

Kříďák - C. J. Tudor




Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou. A některé hry končí vždycky stejně… Mysteriózní thriller Kříďák je tu – a nedá se před ním utéct.
Cítíte to v lese, ve škole i na hřišti, cítíte to v domech a v lunaparku. Cítíte to na většině míst v malém městečku Anderbury… strach, že vás někdo nebo něco sleduje. Začalo to na pouti roku 1986, kdy se stala ta nehoda. Toho dne potkal dvanáctiletý Eddie pana Hallorana – pana Křídu. Ten přivedl Eddieho na myšlenku nevinné hry pro něj a partu jeho přátel: za pomoci křídových kreseb si mohli nechávat vzkazy. Byla to docela zábava – dokud je křídoví panáčci nedovedli k tělu. Mrtvému dívčímu tělu, rozřezanému na kousky. Tahle událost se jim nesmazatelně vryla do nočních můr. A třicet let poté najdou v dopisních schránkách záhadnou obálku – s panáčkem a kusem křídy. Strašáci z dětských let totiž možná stále dokážou zabíjet. 

Kříďák prolétl českou knižní sférou jako velká voda. Jako milovnice temných thrillerů, brutálních detektivek a hororů jsem se nemohla dočkat, až se do něj také pustím. Přece jenom bylo něco hodně temného slibováno. I anotace vypadala hodně nadějně. Poté, co se začaly objevovat zvěsti o tom, že "je to kopie Kinga" jsem byla vlastně ještě natěšenější. Jak se mi Kříďák nakonec líbil se dočtete dnes.

Kříďák se odehrává ve dvou časových liniích. 1986 a přítomnost, tedy rok 2016. (První podobnost s Kingovým To. Ale osobně to nevidím jako velkou tragédii. Tohle se děje v knihách běžně). Hlavní hrdina je chlapec a následně ne zrovna úspěšný dospělý muž Eddie. S postupem času (a děje) se o něm dozvídáme zajímavé věci. Prostě nic není takové, jako se na první pohled zdá. Dále se setkáváme s jeho skupinou přátel. (Další podobnost s To. Hlavně zrzavá kamarádka a tajná láska. Jejich přátelství v partě  však není  tak idylické jako v To. :-D).Kromě problémů v partě dětí se zde také setkáváme s vraždou. Ke které je někdo dovede za pomoci vzkazů křídou, které však měli znát pouze členové party. 

Od Kříďáka jsem čekala něco trochu jiného, než jsem ve finále dostala. Není to až tak temné čtení jak by se na první pohled mohlo zdát. Ve finále mi to ale ani nevadilo a o zklamání se mluvit nedá. Během celého čtení jsem si říkala, že je to hodně fajn, ale pět hvězdiček ode mě Kříďák neuvidí. Musím ale zmínit konec. Ten pro mě z knihy prostě pětihvězdičkovou záležitost udělal. Konec mě vážně hodně překvapil a hodně se mi líbil. Od autorky to byl podle mě skvělý tah, který čtenáři přinese překvapení a takový ten "wow" efekt s otevřenou pusou a takovým tím "Co to sakra!!". 

Kříďák je rozhodně čtivý. Je to jedena z těch knih, která se čte skoro sama a stránky ubíhají jedna za druhou. Děj se mi přesto, že jsem očekávala něco jiného líbil. Podobnost z Kingem by se lehce našla, ale jako "kopie" mi to prostě nepřišlo. Na druhou stranu ale Kingovu kvalitu čekat nemůžeme, ale s tím do toho nemůže nikdo rozumný jít. King je prostě King. :-D

Kříďák je dobrým čtením. Strávila jsem s ním pár příjemných hodin. Není to pro mě nezapomenutelná kniha, zároveň si ale myslím, že si ji za pár let ráda přečtu znova a určitě ji doporučím k přečtení mámě a tetě. Oběma se podle mě líbit bude. Je to opravdu "bestseller". Takové to mainstreamové čtení, ale já na tom nic špatného nevidím. Knihu hodnotím 80 %.

PS: Jo a ta obálka je ale perfektní! :-)

10 komentářů:

  1. Kříďák mě velmi zaujal a doufám, že se k němu brzy dostanu. Za přečtení určitě stojí. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu už se chystám strašně dlouho, vypadá moc dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Čítala som na ňu dosy negativne recenzie aj preto som sa jej vybybala. Ako vidim že čo clovek to iny nazor. Mozno jej dam sancu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem četla negativní názory a trochu se bála, ale za mě spokojenost! :-)

      Vymazat
  4. Kříďáka jsem si nedávno pořídila do čtečky. Bojím se, že mám od knihy velká očekávání a možná proto jsem se k přečtení ještě nedostala.
    Každopádně když teˇčtu tvoji recenzi tak si přeci jen říkám, že bych se do toho měla pustit a prostě uvidím, jak se mi to bude líbit. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Podobnost s Kingem? A hlavně s To (It)?!
    Omg, tak to chci! :D Jakože opravdu hodně. :D Jako kdybych si knihu nechtěla přečíst už tak. Thrillery mě v poslední době neskutečně chytly a Kříďák je na seznamu, ale díky tvé recenzi se posunul z dolní příčky na horní! Kruci, jak já bych si to chtěla hned přečíst!
    Myslím, že ho máme v knihovně, bude se po něm muset mrknout a v případě, že tam není, zarezervovat! :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)