@bettypavkova

pátek 4. ledna 2019

Nyxia - Scott Reintgen


Nejmocnější zbraň. Nejvyšší cena. Vítěz bere vše. 
Nyxia – nejcennější látka ve vesmíru dokáže proměnit váš bídný život v lesk a slávu. Ale při pokusu o její získání můžete ztratit víc než jen čas. Troufnete si kvůli ní i zemřít?

Život Emmetta Atwatera rozhodně není procházka růžovou zahradou. Jeho matka bojuje s rakovinou, otec neustále pracuje, aby uživil rodinu. Jednoho dne se naskytne příležitost, jak rodinu navždy zabezpečit. Příležitost, která ho možná bude stát život. Přesto Emmet neváhá a přihlásí se do projektu Genesis 11, kde s dalšími chlapci a děvčaty z celého světa trénuje pro vesmírnou misi.
Pouze osm z nich bude vybráno pro cestu na planetu Eden, kde se nachází vzácná látka Nyxia, a získá bohatství a slávu. Jenomže cesta za vítězstvím je může stát život. Emmett se bude muset postavit tváří v tvář konečnému rozhodnutí: vyhrát za každou cenu, nebo najít způsob, jak bojovat a zůstat dobrým člověkem.
Nyxia v sobě kombinuje vše, co můžete chtít od správného sci-fi:
- statečného hlavního hrdinu
- vesmírné lodě
- mimozemské civilizace
- tajemnou hmotu
- boj na život a na smrt

První díl vesmírné trilogie Nyxia vás vtáhne do svého nepředvídatelného příběhu s akčními scénami a rozmanitými postavami, které si zamilujete. Rozhodně by neměla uniknout pozornosti fanouškům knih jako Hunger Games, Labyrint: Útěk či Enderova hra.
Když mi byl Knihami Dobrovský nabídnut tajemný vánoční dáreček, byla jsem neskutečně zvědavá co se v něm bude ukrývat a samozřejmě jsem souhlasila, že bych si "tajemnou knihu" ráda přečetla. Věděla jsem, že se v balíčku bude ukrývat kniha, která teprve bude vycházet pod značkou King Cool. Tato nová značka se zaměřuje na Young Adult knihy. Bylo mi tedy jasné, že mi s největší pravděpodobností přijde čtivá pecka. A taky reading copy! Moje první reading copy. Panebože, jakou já měla (a stále mám radost!).
Balíček mi dorazil neskutečně rychle a já ho ještě rychleji začala otevírat (řidič PPL si musel myslet, že dovezl balíček naprostému cvoku :-D). Z balíčku na mě vykoukla reading copy knihy Nyxia od amerického spisovatele Scotta Reintgena. Hned jsem si zjistila, že jde o Young Adult sci-fi a že to má být naprostá pecka (čemuž napovídá i hodnocení knihy na Goodreads). Má jít o nejočekávanější sci-fi roku 2019 a o knihu, která je přirovnávaná například k Hunger Games. Kromě knihy na mě vykoukla samotná Nyxia (v anotaci výše nebo v recenzi níže zjistíte, co vlastně Nyxia je), záložka a letáček lákající na přečtení Nyxie.
Včera jsem se do Nyxie konečně pustila (chtěla jsem ji číst v klidu a ten přes Vánoce moc nebyl) a dnes jsem ji dočetla. Ano. Tak dobře se čte. Nejde o žádného prcka. Kniha má 380 stran, ale čte se prostě naprosto perfektně.
Do ruky jsem ji však brala s rozvahou. Přirovnávání k Hunger Games jsem prostě brala s respektem. První díl Hunger Games je totiž opravdu skvělý a říkala jsem si, že vyrovnat se mu prostě jednoduché nebude. Moje obavy však po přečtení knihy vzaly za své. Já jsem z Nyxie prostě nadšená! 
Setkáváme se zde s poměrně velkým množstvím postav, jejíchž cílem je být nejlepšími ve výcvikovém program probíhajícím ve vesmírné lodi Genesis 11. Tento program je má připravit na práci na objevené, mimozemsky obydlené planetě Eden. Jejich cílem bude těžba Nyxie. Látky, která dokáže skoro vše a díky tomu je tím nejdražším, co může člověk vlastnit. Ti, kteří výcvik zvládnou získají obrovskou (nejen) finanční odměnu, která jim změní život.
Hlavním hrdinou je Emmett. Je to hodný kluk. Během děje s ním ovšem procházíme situace, díky kterým začne bojovat i sám se sebou. Líbil se mi jeho vývoj i vývoj jeho vztahu s ostatními "učni". Na Genesis 11 se setkáváme hned s deseti mladými lidmi, kteří se snaží být nejlepšími. Autor jim nevěnuje přespříliš prostoru. Věnuje jim však prostor dostatečný na to, aby měl čtenář čas oblíbit si je a mohl i sledovat to, jak se vyrovnávají s jednotlivými situacemi a kým vlastně jsou. 
Hlavní náplní knihy je právě výcvik pro misi, která osmičku nejlepších čeká. To se mi hrozně moc líbilo. Tyhle části mě v knihách celkově baví hrozně moc (Právě výcvik v Hunger Games, vyučovací hodiny v Harrym Potterovi. Prostě to, kde se postavy (a my s nimi) dozvídají něco nového o světě/poslání/úkolu). Výcvik je náročný a taky velice akční. Celkově na Vás ve knize čeká i poměrně dost zvratů, které Vás budou motivovat k dalšímu čtení.
Kromě samotné akce se kniha věnuje i vztahům mezi jednotlivými postavami. Je protkaná přátelstvími i nenávistí, strachem a odpouštěním. Líbilo se mi, že autor popsal vztahy skupiny dospívajících opravdu hodně věrohodně i když jde o teenagery na vesmírné lodi. :-)
Kniha pro mě měla vyvrcholení několik. Určitě minimálně dvě. To úplně poslední mohlo být klidně roztaženo na víc stran. Vůbec by mi to nevadilo. Zhruba uprostřed knihy dojde k překvapivému zvratu. Opravdu jsem nečekala, že v knize dojde k něčemu takovému a to oceňuji!
Opravdu se máte na co těšit! Tohle si prostě musíte přečíst. Knihu Nyxia Vám rozhodně doporučuji a hodnotím ji 95 %.
Jsem strašně ráda, že jsem nový rok mohla zahájit knihou, která teprve vyjde, je skvělá a já vám tak můžu tenhle super kousek doporučit, ještě než vyjde. Strašně si toho vážím a mám neskutečnou radost, že jsem se na Misi Nyxia mohla vydat v předstihu. Nyxia bude vycházet 11. února a vy si ji můžete předobjednat na e-shopu Knihy Dobrovský, konkrétně tady.
Moc děkuji Knihám Dobrovský a Kateřině Valterové za tenhle úžasný dáreček k Vánocům. Opravdu si toho moc vážím!

9 komentářů:

  1. Ta obálka vypadá naprosto božsky! A tvá recenze mi hodně připomněla Endera, který byl skvělý! Takže tato kniha už patří na seznam Musím si přečíst. :D
    Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I k němu je kniha opravdu přirovnávaná, ale já ho neznám...:-D Tak asi musím poznat :-D

      Vymazat
  2. Na tuhle knihu se těším už od té doby, co vyšla v originále :) Určitě si ji musím přečíst, protože to vypadá jako kniha přesně pro mě :) Baví mě YA sci-fi :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc sci-fi všeobecně neumím/nemusím, ale tohle bylo fakt super! :-) Hrozně mě Nyxia překvapila, asi dám tomu sci-fi přece jenom víc šancí. :-D

      Vymazat
  3. I didn't know about this book, but I'm curious! Happy new year.

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle knížku vůbec neznám, ale je pravda že Hunger Games jsem propadla :D !

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  5. Po tvé recenzi se na knihu těším ještě víc. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)