@bettypavkova

pondělí 21. ledna 2019

Skrytá píseň - Valentina Nazarova


Fanoušky Dívky ve vlaku pohltí tento záhadami naplněný thriller v rytmu kytar. Atmosféra rostoucího neklidu, ponuré prostředí nudného předměstí v Anglii rozhýbe zápletka plná zvratů. Ponořte se do zákulisí rock-n-rollu a prozkoumejte pokrevní pouta, talent, fanatické fandovství a zradu. 


Jednadvacetiletá Nika Lukina studuje v Londýně. Je krásná, temperamentní a má vše, co chce, nebo to alespoň dokonale předstírá. Nika má tajemství. Když jí bylo třináct, její milovaná starší sestra Jenya zmizela v malém městečku ve střední Anglii. Jediná věc, která Nika má, je sbírka ikonických rockových alb. Podle nich utvořila svou osobnost: vnímání krásy, lásky, života a svého vlastního já. 

Snaží se nemyslet na to, co se stalo. Až jednoho dne, těsně před Velikonocemi, ji minulost dostihne strašným způsobem, takže jí nezbývá než zjistit, co se vlastně tehdy stalo. Nika zveřejní sestřinu starou fotku na Facebooku v naději, že by ji někdo mohl poznat. Téměř okamžitě obdrží odpověď od ženy, která tvrdí, že byla nejlepší kamarádkou Jeniy, a Nika se vydává vlakem do Notownu, města, kde její sestra žila... 

Skrytá píseň je kniha, po které jsem pokukovala už dlouho, snad od té doby, co u nás v překladu vyšla. Nakonec však vždy dostala přednost kniha jiná a tak jsem neváhala, když se na Instagramu objevila o tuto knihu soutěž na které spolupracovala sama autorka knihy. A já měla to štěstí a byla samotnou autorkou vybrána - protože mám stejný hudební vkus jako hlavní hrdinka. Vyhrála jsem podepsaný kousek, čehož si nesmírně cením! Hned jak kniha dorazila, nedočkavě jsem se na ni vrhla.

Kniha je plná hudby. Hudba je hlavním motivem celého příběhu. A já mám hudbu moc ráda a přesně takovou, jaká se v knize zmiňuje. Mám ráda starý rock a i ten "né tak starý", který má ráda hlavní hrdinka Nika - i když její sestra nad ním ohrnuje nos. Každá část knihy je uvozená právě jednou písní, kterou při jejím psaní hlavní hrdinka poslouchá. Kniha je totiž psána formou zpráv na Facebooku. Kromě všeho pro mě byla kniha i zdrojem inspirace, co se hudby týče.

K těm zprávám. Nebojte se. Nejde o klasické chatování. Nic takového. Nika píše zprávy své nezvěstné sestře, jde tedy o jednostranné povídání a Nika své zprávy píše tak, že nebudete o nic ochuzeni a bude to pro Vás stejné, jako číst klasický román s normálním vypravěčem, beze zpráv. To mě velice potěšilo.

Samotný příběh mě nezklamal, ale ani jsem z něj nebyla nijak odvařená. Měla jsem asi moc velká očekávání, co se knihy týče. Příběh je chvílemi možná až překombinovaný a autorka často sází na náhodu. Nika prostě vždy narazí na tu správnou osobu, vždy se jí ozve ten pravý člověk a tak. Na druhou stranu autorka dokáže člověka dobře zviklat. Tipů na pachatele? Těch bylo, jéje... Správné rozuzlení mě však nenapadlo...

Kniha je velice čtivá. Čte se opravdu dobře a neuvědomuji si, že by v ní byly nějaké brutální scény. Skrytou píseň tedy řadím do takových těch "odpočinkových" thrillerů. Zaujme Vás, budete zvědaví, co přesně a jak se událo, ale vyloženě bát se nebudete. Postavy, se kterými se v knize setkáte by se Vám ovšem mohly líbit hodně. Nikdo není dokonalý, každý je svým způsobem reálný. Postavy jsou zároveň dobře rozlišitelné a "dávkovány" do děje postupně, tudíž byste neměli mít problém se v nich orientovat.

Nejde o vůbec špatnou knihu, nějaké mušky by se na ní našly, ale jsem upřímně zvědavá s čím dalším autorka přijde. Doufám, že přijde. Postupem času by se mohla vypracovat v opravdu velice kvalitní spisovatelku.

Knihu doporučuji, jde o originální příběh, který Vás lehce zasvětí do světa showbyznysu a hudby. I samotná zápletka byla originální - alespoň já ještě na podobný příběh nenarazila. Líbilo se mi i prostředí malého anglického města. Určitě po knize sáhněte. Dávám jí 75 %. 

9 komentářů:

  1. Vypadá to moc zajímavě. Dívku ve vlaku jsem četla a ta mě celkem dost překvapila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dívku ve vlaku jsem nečetla ale zaujala mě více než tento příběh :) Prostě mám svůj určitý vkus a nechci ho úplně měnit :D :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá zajímavě a její obálka mi vždy připomene jinou knihu, ale i kdybys mě teď zabila, tak bych si na její název nezpomněla. :D Ale témata mají dost odlišná.
    Tak či tak to vypadá zajímavě, ale nevím, zda bych Skrytou píseň četla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Tak to nevím jakou ti připomíná! A zajímalo by mě to!! :-D

      Vymazat
  4. Príbeh ma zaujal mám rada hudbu takže by som si ju aj rada prečítala hoci od tejto autorky ešte priznávam nepoznám ani jednu knižku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je podle mě její prvotina a ani nevím jestli vydala něco jiného. :-)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)