@bettypavkova

pondělí 11. února 2019

Růženky - Stephen King, Owen King



V budoucnosti, tak blízké a skutečné, že se může odehrávat v tomto okamžiku, se stane něco podivného. Když ženy usnou, obalí se jemnými sítěmi a znehybní, takže připomínají kokon. Pokud je někdo probudí, nebo se pokusí protrhnout síť zahalující jejich tělo, ženy se rozzuří a reagují nesmírně násilnicky. A když spí, odebírají se kamsi do neznáma... Muži v našem světě zůstali opuštění a musejí si nějak poradit sami. Avšak jedna žena, záhadná Evie, je vůči spavé nemoci imunní. Je ta nemoc požehnání nebo kletba? Je Evie medicínskou anomálií, kterou je třeba studovat, nebo je to démon, kterého je třeba zabít? Děj Růženek je zasazený do malého městečka v zákoutí Apalačských hor, v němž se nachází ženská věznice, a ta v tomto provokativním a strhujícím románu, který napsal Stephen King spolu se svým synem Owenem, sehraje zásadní roli.

Můj milovaný mistr King! Na Růženky, které napsal společně s jedním ze svých synů (Owenem), jsem se neskutečně těšila. Anotace zní prostě skvěle. Všechny ženy na Zemi usnou zabalené v kokonu a jejich probuzení mívá tragické následky ne pro ženy. Ani mi v prvních chvíli nedošlo, že v ději se prostě musí alespoň částečně objevit mé oblíbené postapo. Jak by asi vypadal svět bez žen? Kingové se nám to v Růženkách pokusí trochu přiblížit.

To, že jde o kooperaci mezi dvěma Kingy je podle mě obrovský trhák a osobně jsem byla velice zvědavá, jak bude tato kombinace vypadat. Trochu jsem se bála hodně výrazných rozdílů ve stylu psaní, kterém by se zde teoreticky mohly střídat, ale také toho, že kniha bude až přespříliš velkým odklonem od Kingovi klasické tvorby (což u něj ovšem obvykle dopadá dobře... ale nikdy nevíte!). Přiznám se bez mučení, že jsem během čtení nerozeznala, co psal tatík a co spal syn. Mám jediné podezření na Owenova místa. Nebudu je zde konkretizovat, protože nechci nikomu nic vyspoilerovat. Ti, co četli však pochopí. Naše podle mě psal právě Owen. 

Kdo má s Kingem zkušenosti tak ví, že se Král prostě rád rozepisuje. Nezřídka kdy mu ujede ruka i na dobrých sto stran. Je celkem ke kupodivu, že ve spolupráci s Owenem se podařilo udržet počet stran Růženek zhruba na šesti stech stranách. Přesto musím i jako milovník Kinga přiznat, že chvilkami se děj prostě vleče trochu víc, než by musel. Pořád je to ale King a pro mě i ty "rozvleklejší" pasáže nebyly nudné a nebyly něčím, co by mi prožitek z knihy příliš kazilo. 

Co na Kingovi miluji a co se ukazuje právě i v Růženkách, je obrovské množství postav, se kterými mistr rozehrává rošádu. Baví mě, že i po tolika desítkách knih a stovkách (možná i tisících) postav dokáže psát stále rozličné charaktery. Nejdůležitější je to, že v rámci jedné knihy se Vám postavy plést nebudou a vy se prostě nebudete ztrácet v tom, kdo že se to právě opětovně objevil na scéně. Nezalekněte se tedy seznamu postav na začátku knihy. Je obsáhlý, ale potřebovat ho během čtení nebudete.

Růženky na mě celkově chvilkami působily tak trochu jako "óda na mistrova starší díla". V knize najdete stopy starších Kingových kousků. Od Zelené míle po Pod kupolí. Někomu by to mohlo vadit. Někdo by to dokonce mohl nazvat jako vykrádání sám sebe, ale mně to spíš přijde jako pocta minulosti. Starší prvky, kterých jsem si v Růženkách všimla byly všechny moje oblíbené, takže na mě tohle prostě funguje.

Růženky jsou takový starý dobrý Stephen King v moderním kabátku, který jim navlékl možná právě Owen. Děj příjemně plyne i když se v něm setkáte s pár odbočkami. Najdete zde pár vážně "kingovsky" brutálních scén, ale zároveň nejsou tentokrát tím hlavním, co se v knize bude objevovat. Setkáte se zde také s tématem mezilidských vztahů, srovnáváním s možnou ztrátou blízkých, ale hlavně s tématem síly žen. Představy světa bez žen, které Kingovi vykreslili na stranách Růženek jsou hodné zamyšlení. Dost možná se na nich opravdu objevují střípky pravdy. Poklona "starým Kingovkám"? Poklona ženskému pokolení? To je to, co jsem v knize vnímala velice silně. V kombinaci se skvělými postavami a brilantním stylem psaní jde o skvělou knihu. Růženky se asi nezařadí mezi moje nejoblíbenější kousky od tatíka Kinga, ale přesto je musím hodnotit 95 %, protože čtení je to skvělé. 

18 komentářů:

  1. Od Kinga jsem nic nečetla, není to úplně můj šálek kávy, ale v tomto případě udělám asi výjimku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím souhlasit, že se v knize opravdu vyskytly části, které se trochu vlekly. Ale teda ten konec byl naprosto skvělý. :D Ovšem se mi párkrát stalo, že jsem se kvůli počtu postav chvíli neorientovala, naštěstí po pár větách jsem už ale věděla, o koho jde. :) Opravdu pěkná kniha.

    OdpovědětVymazat
  3. Už jenom úvod zní dost děsivě :D Od Stephena mi tu leží jedna knížka a zatím jsem se jí neodhodlala přečíst, tak uvidíme :D :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem od Kinga přečetla zatim jen jednu knihu. Ale asi budu pomalu pokračovat. Nebyla to sice žádná pecka, ale celkově se mi líbila. Byla to Kouzelná skříňka pro Gwendy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu jsem ještě nečetla, ale chystám se. Ono u Kinga všeobecně kromě Carrie a Holčičky, která měla ráda Toma Gordona jsou lepší ty obsáhlejší díla. (Ale teda povídky umí taky! :-D)

      Vymazat
  5. Stephen King je prosto klasika, ktorá nikdy nesklame :) Túto knihu som si ešte nestihla prečítať, ale musím to čo najskôr napraviť :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  6. Od Stephena Kinga priznávam som ešte nečítala žiadnu knižku, ale raz sa k tomu možno dostanem:)

    OdpovědětVymazat
  7. Od Kinga jsem ještě nic nečetla, ačkoliv moje mamka ho miluje, ale asi to změním hned jak odmaturuju (to mám v pořadníku hoodně knih:D) Fajn recenze:)

    OdpovědětVymazat
  8. Ježiš, to je dobrá recenze. Jedna z nejlepších, co jsem za poslední dobu četla. A knihu si chci ihned přečíst:D. Miluju Kinga, fakt jeho styl zbožňuju, takže si musím přečíst práci "tatíka a syna" 😁. Moc díky🌹.

    Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělá recenze! :D
    Od Kinga jsem zatím četla jen Carrie a to už tolik let zpátky, ale je to autor, kterého neskutečně moc obdivuji a chci si od něho něco přečíst. Na seznamu je rozhodně To, Pan Mercedes a nyní tam přibude i kniha Růženky! Tak snad se k nim a celkově k autorovi někdy dostanu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych doporučila moje srdcovky Prokletí Salemu, Christina a Řbitov zvířátek.<3 :-D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)