@bettypavkova

středa 27. února 2019

Velký Gatsby (ilustrované vydání) - Francis Scott Fitzgerald


Vrcholné dílo z dob největšího flámu v dějinách USA, který Francis Scott Fitzgerald označil za „jazzový věk“ a sám do něj vydatně přispěl mnoha soukromými improvizacemi a pocity „ztracené generace“, přináší milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchananová pronikli v éře prohibice do těchto sfér každý po svém a tak se vyrovnávají i s novým životním stylem a břemenem americké „nevinnosti“. Nesoulad v jejich představách je leitmotivem románu, jenž přezkoumává romantický ideál mámivého „zeleného světla“ – oné „šílené, vzrušující budoucnosti, která před námi rok za rokem ustupuje“ – a posléze ho nemilosrdně obětuje na oltář mýtu o věčné lásce. Fitzgeraldovo působivé zpracování meziválečné podoby amerického snu přinášíme v novém, moderním překladu.

Velký Gatsby je klasickým dílem, které se i v dnešní době těší velké oblibě. Ve chvíli kdy v nakladatelství LEDA vyšlo první české ilustrované vydání, bylo mi jasné, že ho potřebuji. Když mi od nakladatelství LEDA přišla nabídka spolupráce a objevilo se v ní právě toto ilustrované vydání, zajásala jsem a ani vteřinu neváhala. Co na něj říkám?

Příběh Velkého Gatsbyho je poměrně známý, ale stejně ho zde alespoň krátce zmíním. Po skončení první světové války celý svět slavil a stejně tak Američané. Bohatý Gatsby pořádá velkolepé večírky. Přesto je však tajemnou postavou. Desítky návštěvníků jeho večírku o něm zhola nic neví. O jeho bohatství a chování kolují pouze nejrůznější dohady a pomluvy. Vypravěč příběhu (Nick Carraway) se s ním spřátelí a my se díky tomu stáváme svědky spousty zajímavých událostí a dozvídáme se i o jeho minulosti. Zvláště pak o Gastbyho vztahu k Nickově sestřenici Daisy, která je však již několik let vdaná za Toma Buchnana.

Charakterové rysy jednotlivých postav jsou perfektní. Vypravěč Nick je pravděpodobně nejsympatičtější postavou příběhu. Je to takový "správňák". I tak má však chvilky, kdy by ho asi každý čtenář nenazval vyloženě kladným hrdinou. Já bych ho nazvala hrdinou reálným. Dokonalý nejsme nikdo.
Na Gatsbym je ukázáno, jak člověk může dopadnout, když vsadí všechno na jednu kartu. Svým způsobem je romantickým hrdinou, který pro lásku udělá cokoliv. Jeho jednání je však chvílemi až majetnické, nesnaží se ostatní chápat a také jsou zde jisté činy v minulosti. Další postava s nejrůznějšími charakterovými rysy, kterou byste mohli potkat.
Daisy. Nerozhodná mladá dáma, odjakživa toužící po penězích. Znuděná životem v luxusu. Nevyzná se sama v sobě, nechá se ovlivňovat ostatními. Asi je jasné, že Daisy je mi prostě nesympatická. Nejvíc mi vadilo, že nebyla schopná obhájit svoje chování v minulosti i současnosti. To, že mi je nesympatická je ale dobře. Taková postava mi četbu okořeňuje.

Příběh Velkého Gatsbyho má jedno obrovské kouzlo. Dá se vnímat z velkého množství úhlů. Jako nejvýraznější linie příběhu je pravděpodobně vnímaná linka romantická. Já osobně Velkého Gatsbyho vnímám velice výrazně jako výpověď o dané době. Americká zlatá léta plná Art Deca, oslav, jazzu, alkoholu, krátkých sukní a rychlých aut. To vše odráží další výrazný prvek příběhu. Znuděnost tehdejší smetánky a jejich povrchní přátelství. Přetvářka a nezájem o člověka, který jim poskytuje tolik důležité rozptýlení v podobě večírků. Daisy a její manžel Tom jsou typickým příkladem této společnosti. Stagnují na místě a neví co od života chtějí a očekávají. Ve své podstatě je to všechno, co příběh Velkého Gatsbyho popisuje neskutečně smutné a místy až depresivní.

Příběh je psaný lehce a moc dobře se čte. Zároveň však není vyloženě jednoduchý a čtenář opravdu může hledat mezi řádky. Franciss Scott Fitzgerald si uměl krásně hrát se slovy a dokázal je perfektně využít k popisu dané doby.
Velký Gatsby se často objevuje na seznamu maturitní četby a já ho všem maturantům doporučuji. Bude se jim líbit nejen příběh, jeho čtivost, ale i rozsah. Zároveň se o knize opravdu dobře mluví, což u maturity opravdu ocení. Stejně tak bych ale Velkého Gatsbyho doporučila i starším čtenářům a také Vám, kdo jste Gatsbyho už před nějakou dobou četli. Osobně patřím mezi ty, kdo si Gatsbyho poprvé přečetli k maturitě. To je zhruba tři roky zpět. Když jsem příběh četla teď, užila jsem si ho mnohem víc. Velký Gatsby je podle mě jedna z těch knih, kterou si užijete v každém věku i životní situaci jinak a i ji jinak budete vnímat. Zaměříte se na jiné detaily a postupně s ní vyspějete.

V neposlední řadě musím zmínit samotné nové ilustrované vydání. Kniha je úžasně zpracovaná i po technické stránce. K její čtivosti napomáhá i o něco větší velikost písma, než bývá obvyklé. A ilustrace? TY ILUSTRACE? (Autorem je studio Tomski&Polanski. Jejich tvorbu si můžete prohlédnout tady, ale už ji možná znáte i z jiných knih). To je taková nádhera! Naprosto jsem se do nich zamilovala a podstatu příběhu podle mě vystihují naprosto perfektně. Z některých je cítit až lehce depresivní nálada některých částí příběhu, z některých zase atmosféra večírků...

Nevím, jaké další superlativy bych měla k tomuto vydání i samotnému příběhu napsat. První české ilustrované vydání Velkého Gatsbyho musím doporučit každému. Ať maturantům, kterým ilustrace zpříjemní čtení, tak knižním bláznům jako jsem já. Toto vydání se stane opravdu klenotem knihovničky. U mě bude vystavené, protože jsem se do něj prostě zamilovala...
Nejde hodnotit jinak, než 100 %, protože já jsem prostě a jednoduše nadšená.

Za poskytnutí recenzního výtisku prvního českého ilustrovaného vydání knihy Velký Gatsby moc děkuji nakladatelství LEDA.

16 komentářů:

  1. Toto ilustrované vydanie ma veľmi láka.Ja som Gatsbyho čítala už dva krát,myslela som si že po jedno raze mi to bude bohate stačiť ale keď som ho zbadala v knižnici musel ísť so mnou.Tato kniha v sebe nesie mnoho.Ja hlavne oceňujem na tejto knihe že s nej cítiť tie 20 roky. Plánujem si prečítať aj ďalšie kniha od autora :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě dost lákají další autorovi kousky. Souhlasím, je to "velká" kniha...:-)

      Vymazat
  2. Toto vyzerá veľmi dobre, a už dlho sa chystám na túto knihu ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu si chci přečíst už dlouho, ale nějak teď celkově čtení nestíhám, každopádně ji mám v seznamu maturitních knih. Ilustrované vydání bych si přečetla moc ráda, škoda, že jsi nepřihodila nějakou fotku zevnitř knihy s ilustrací:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkni na stránky ilustrátorů. :-) Nechtěla jsem je úplně fotit, abych někoho neošidila o překvapení, protože mě osobně by to třeba zklamalo. :-) Jsou ve stylu jako obálka.:-)
      Jinak Gatsbyho určitě doporučuju i k maturitě.:-)

      Vymazat
  4. Velký Gatsby je opravdu nádherné kniha. V tomto kabátku působí ještě mnohem líp. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Gatsbyho som nečítala, a dokonca som ani film nevidela. Ale stále som si myslela že patrí do kategórie: Mala by som si prečítať. Verím, že aj k tomu raz dôjde Fitzgerald bol celkom zaujímavý človek, čítala som o jeho živote. Už len kvôli tomu by som si rada prečítala aj niečo od neho. Toto ilustrované obdobie vyzerá fakt zaujímavo a chutne. Raz si ho možno dám na večeru, verím, že čítanie dlhšie trvať nebude.

    OdpovědětVymazat
  6. Ke knize jsem došla v kontakt až u maturity... A nelituji toho, že jsem ji přečetla, líbila se mi:)

    OdpovědětVymazat
  7. Souhlasím, že ty ilustrace jsou vážně nádherné a moc povedené. Co se týče příběhu, ten mě až tolik neoslovil, ale film byl skvělý.

    OdpovědětVymazat
  8. Knihu jsem si brala k maturitě a teda mohu si jen pochvalovat, jaké jsou to měla šťastnou ruku. Příběh byl velmi zajímavý a docela mě i bavil. Jen některé postavy mne tedy dokázaly dost naštvat. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Gatsbyho jsem nikdy nečetla, ale nespočetněkrát jsem viděla film na který dodnes nedám dopustit a pokaždé když jej vysílají v televizi, nemůžu si ho nechat ujít. Věřím, že s tímhle ilustrovaným vydáním to musel být ještě lepší zážitek než z klasické knihy. :))

    OdpovědětVymazat
  10. Škoda, že tu nejsou nějaké fotky. Gatsbyho miluju, četla jsem ho už čtyřikrát a rozhodně to mám ještě párkrát v plánu. ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Já mám ráda klasické knížky s co nejméně obrázky, můžu si pak sama rozvíjet představivost :D Každopádně chápu tvé nadšení, když sis knížku sama přála :D :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  12. Tuto knihu jsem měla na seznamu k maturitě :) Opravdu krásné dílo, které se dá přečíst během jednoho dne :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)