@bettypavkova

pátek 15. března 2019

Obchodník s hudbou - Rachel Joyce


Frank si pronajme krámek v zapadlé anglické uličce a začne v něm prodávat to, co je mu nejbližší – desky s hudbou. Nahrávky všech žánrů, délek i kvality zaplní prázdný obchod. Pro každého, kdo vejde dovnitř, vybere Frank tu pravou desku. Nezáleží na vkusu, náladě nebo věku, každému vybere to, co právě potřebuje. Žádná magie. Stačí jen naslouchat.


Život poklidně plyne na vlně hudby a každodenního života spolu s ostatními obyvateli této uličky. Ale ačkoliv má Frank dar empatie a citu pro to, co potřebují ostatní, on sám zůstává starým mládencem.

Jednoho dne omdlí před obchodem dívka. Frank a jeho přátelé se jí ujmou, ale jakmile se jí udělá lépe, zmizí. Všichni se ptají: "Kdo je ta dívka:" "Proč má zelený plášť?" "Je to doktorka?" "A co ten její německý přízvuk?" Ale Frank neslyší... zamiloval se. Dívka se vrací a pomalu mezi nimi vzniká...láska? Má šanci na úspěch?

Obchodník s hudbou je novinkou od nakladatelství Cosmopolis. Na první pohled mě tato kniha zaujala. Nedokážu přesně říct proč. Romantické knihy běžně nečtu, ale, bude to znít hrozně zvláštně, Obchodník s hudbou na mě tak nějak promluvil a nešlo mu odolat. Nemohla jsem se dočkat až se do něj začtu. Začetla jsem se a zamilovala...

Frank je neskutečný. Je úžasný, empatický, tak trochu podivín a starý mládenec, ale s obrovským srdcem. Prodává gramodesky a dokáže poznat, jakou píseň, kdo zrovna potřebuje. I díky tomu mnoha lidem pomohl a spousta z nich zůstala jeho přáteli. Jeho malý obchod s gramofonovými deskami (a vážně jen s nimi, kazetám a cédéčkům se zatvrzele brání) se nachází na Unity street. Je to ulice, které díky modernizaci hrozí zánik. Ne úplný, ale zánik toho, co ji dělá, takovou jaká je. Skupina podnikatelů, kteří se snaží svých obchůdků nevzdat, to jsou Frankovi nejbližší přátelé. Na první pohled drsná tatérka Maud, bývalý farář a obchodník s náboženskými předměty otec Anthony, Frankův pomocník Kit a několik dalších tvoří společně s Frankem jádro této komunity. Jednoho dne se objeví neznámá žena v zeleném kabátě a omdlí před Frankovým krámkem... a Frankovi učaruje.

Víc vám o příběhu prozrazovat nebudu. Nedělá to ani anotace a podle mě to této knize prospívá. Před čtením jsem o samotném příběhu příliš nevěděla a myslím, že i díky tomu jsem si čtení tolik užívala. Neprozradím vám ani jméno neznámé dívky, i když vám asi všem musí být jasné, že Frank a ona neznámá v knize sehrají stěžejní roli. V knize se totiž několik desítek stran "pátrá" i po jejím jméně a mě právě i toto neskutečně bavilo a nechci vás o to ochudit.

Jak jsem již naznačila, Frank je tak trochu podivín, ale takový ten sympatický podivín. Jeho podivínství a staromládenectví souvisí s jeho dětstvím a dospíváním. I o něm se v knize dozvídáme. Jde o krátké kapitoly z minulosti, které jsou vždy psané kurzívou, takže se okamžitě zorientujete. Tyto kapitoly protkávají celý příběh, který je rozdělen do pěti částí. Strana A (leden 1988), strana B (únor 1988), strana C (jaro 1988), strana D (2009) a Skrytá stopa. Jak už názvy těchto částí naznačují, celá kniha je naplněna hudbou. I samotné názvy kapitol jsou více či méně s hudební tématikou propojeny. Jde o hudbu různorodou, protože Frank miluje hudbu jako takovou. V knize se setkáte s Mozartem, Vivaldim i Beach Boys.

Kniha se velmi dobře čte, zároveň si však autorka Rachel Joyceová s jazykem pohrává a v knize se najdou i krásné popisy či přirovnání. Tyto prvky příběh nijak nenarušují, perfektně ho naopak doplňují a dělají ho jistým způsobem velice poetickým a milým. Myslím, že slovo milý je pro knihu Obchodník s hudbou opravdu výstižné. Tohle není žádný kýč nebo prvoplánová romantika. Přesto, že je to kniha romantická, najdete zde i mnohem víc, než pouhý romantický vztah mezi hlavními hrdiny. Můžete zde sledovat vztahy mezi rodiči a dětmi, vztahy přátelské a obětování pro ně. Zároveň v knize (i díky poměrně velkému časovému skoku) dojde k zajímavému vývoji postav. 

Na samotném přebalu knihy se objevuje věta: "Nezapomenutelný příběh o lásce, naději a hudbě". Tato věta knihu podle mě perfektně vystihuje. Místy na mě působila neskutečně smutně a plná beznaděje. Jindy byla přesným opakem. Byla nesmírně milá, nadějeplná a protkaná lehkým humorem, který mi byl velice sympatický. Obzvlášť se mi líbily scény, kdy probíhalo seznamování mezi "neznámou" a Frankem a ostatní z jeho partičky z Unity Street byli vždy nenápadnými (a tím nenápadnými myslím přesný opak) svědky. Tyto scény mě donutily se opravdu usmívat.

O něco víc se mi líbila část příběhu z roku 1988. Ta z roku 2009 se pro mě vyvíjela opravdu neočekávaně (což je vlastně dobře, protože knihy o vztazích jsou velice často až moc předvídatelné). Autorce se však perfektně povedlo zpracovat vývoj postav v kontextu s obrovským vývojem, který v tomto mezidobí prodělal samotný svět. Skrytá stopa však příběh uzavřela podle mě perfektně. Co se mi také velice líbilo byl věk hlavních hrdinů. Frank je v částech z roku 1988 ve věku kolem čtyřiceti let a to se v knihách neobjevuje často.

Obchodníka s hudbou doporučuji. Není to žádná přeslazená červená knihovna. Je to milý příběh z malého koutku jednoho města. Je o lásce, ale i přátelství, cílech, příležitostech a naději. Je o všem o čem je život. Postavy jsou opravdu strašně moc sympatické, vžijete se do jejich světa a budete si neskutečně moc přát, aby byl jejich osud dobrý. Obchodník s hudbou se mi moc líbil. Na jeho příběh nezapomenu. Po dlouhé době se mi stalo, že mi po dočtení knihy chybí její postavy a to je podle mě známka opravdu dobré knihy. Obchodníkovi s hudbou dávám 95 %.

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Obchodník s hudbou děkuji nakladatelství Cosmopolis, pokud Vás kniha zaujala, můžete si ji objednat přímo na webu nakladatelství Grada, kde si můžete i prolistovat několik prvních stran knihy! :-)

5 komentářů:

  1. Vypadá to super! Máma ráda příběhy spojené s hudbou :)
    One Loving Girl

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, zda by mě to bavilo. Jakožto zní to dobře, ale nevím, zda je to přímo pro mne. A když už, tak věřím, že bych na to musela vychytat to správné rozpoložení, aby se mi to líbilo.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento príbeh vyzerá naozaj dobre, určite po ňom siahnem. Hoci sa bežne nevenujem tomuto žánru (alebo skôr motívu) z recenzie ma knižka celkom oslovila. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hovorím niekedy mi stačí prísť na blogy, ktoré mám rada a nájdem si príbeh alebo knižku ktorú by som si rada prečítala :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na tuhle knížku jsem narazila na databázi knih a od té chvíle váhám. Tvoje recenze mě teď trošku postrčila kupředu. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)