@bettypavkova

úterý 5. března 2019

Poslední číslo - Hayley Barker


Anglie, blízká budoucnost. Společnost je rozdělena na Čistou britskou rasu a Dreky, spodinu odsunutou do ghett, nucenou pracovat jen za nepoživatelnou stravu, a žijící v neustálém strachu, že jim ukradnou děti přímo z ulice a odvezou je do putovního cirkusu, aby tam vystupovaly v představeních, ve kterých jim noc co noc půjde o život. Hošiko je jedním z těch dětí, talentovaná dívenka, která se pohybuje po visutém laně jako kočka, jak se jí taky přezdívá. Ben se narodil na opačné straně, je Čistý a syn ambiciózní političky, zapřisáhlé nepřítelkyně Dreků. Jejich osudy se spojí v okamžiku, kdy Ben se svou rodinou navštíví cirkus a propadne kouzlu uhrančivé Kočky. Ani pro jednoho z nich už pak život nikdy nebude stejný, jako dřív.

Kniha Poslední číslo mě zaujala už ve chvíli, kdy jsem zjistila, že má pod značkou King Cool vycházet. Nevím ani čím mě zaujala nejvíce. Možná krásnou obálkou, tím, že příběh samotný je inspirován rasovou nesnášenlivostí, nebo prostředím cirkusu?

Poslední číslo je prezentováno jako young adult fantasy. Já bych ho možná nazvala spíše jako young adult antiutopií. Kniha se odehrává ve světe, který je skoro totožný s tím naším. Jediným rozdílem je to, že se zde objevují dvě skupiny lidí. Čistí a Drekové. Mezi těmito skupinami panuje obrovská nenávist. Čistí se nad Dreky povyšují. Uvrhli je do ghett, odebrali jim právo na vzdělání... vybraní Drekové vystupují v cirkuse. Vystoupení jsou náročná a Drekům často přináší smrt. A Čistí? Když během vystoupení k úmrtí nedojde, jsou pěkně zklamání...

Nástin příběhu vám možná připomněl reálnou historii. Dobu Třetí říše. Podle mě se autorka touto dobou nenávisti inspirovala a oceňuji to. Autorka sama potvrzuje, že příběh ji napadl v době rasových nepokojů v Anglii. Dá se tedy říct, že příběh nese některé prvky světové historie, na které bychom neměli být moc pyšní. Doufejme jen, že autorka nemá takový odhad jako měl třeba Orwell, protože příběh Posledního čísla by mohl být vlastně i dost reálnou budoucností...

Hlavní hrdiny jsou dívka Hošiko a chlapec Ben. Hošiko, která patří k Drekům a vystupuje v cirkusu. Dokonce je jedním z jeho hlavních lákadel. Je slavnou provazochodkyní známou pod přezdívkou Kočka. Ben patří k velice vlivné rodině Čistých. Setkají se a asi nám všem je jasné, že se mezi nimi začne budovat jistý vztah. To pro mě bylo asi jediné malé mínus knihy. Jejich vztah se vyvíjel rychlostí blesku. Samozřejmě extrémní podmínky mohou rychlost budování vztahu pozměnit, ale tady mi to přišlo až moc uspěchané. Ona se totiž celá kniha odehrává během pár dní.
Samotné postavy jsou však nesmírně sympatické. V knize se střídají kapitoly vždy z pohledu jednoho hlavního hrdiny a tím pádem můžeme oba dva lépe chápat, vybudovat si k oběma blízký vztah. Zároveň některé události vnímáme z obou pohledů, což dodává na zajímavosti a přináší čtenáři více detailů.

Co pro mě bylo obrovským překvapením je to, jak byla kniha drsná. Mám ráda krváky i brutální knihy. Čtu Kinga, detektivky i spoustu thrillerů. Proto mě v knihách jen tak něco nepřekvapí. V Posledním čísle byla hlavně jedna scéna, ke konci knihy, u které jsem si opravdu říkala, že to je "teda něco" a byla jsem v šoku. Nejen tato scéna v knize byla ale šokující. Hayley Barker se nebojí postavy zabíjet a nebojí se je zabíjet brutálním způsobem. Absolutně jsem od knihy něco takového neočekávala a i proto jsem byla tolik překvapená a nadšená. Já prostě temné knihy můžu!

Hayley Barker napsala neskutečně čtivou knihu. K její čtivosti přispívá samozřejmě styl, jakým autorka píše, ale také krátké kapitoly a velice akční příběh. Kniha je nabitá dějem a vy budete zvědaví, co se bude dít dál a dál. Dlouho se mi nestalo, že bych kvůli knize odložila o pár hodin spánek. Poslední číslo ale odložit nešlo a já ho musela dočíst i v pozdních nočních hodinách.

Poslední číslo není nic pro křehké povahy. Pokud vás však láká temný a drsný svět, zajímavé prostředí cirkusu, ale také sympatické postavy, akční děj a to vše spojené s extrémní čtivostí, je Poslední číslo kniha, kterou si musíte přečíst. Doufám, že se Poslední číslo dostane k hodně čtenářům, protože nebudou zklamaní. Stejně tak může kniha zvednou mínění o kategorii young adult lidem, kteří ho o ní valné stále nemají. Poslední číslo je pro mě jednou z nejlepších young adult knih, které jsem kdy četla. Jsem z ní nadšená a nemůžu se dočkat pokračování. Poslednímu číslu dávám 90 % a vy si ho prostě musíte přečíst!

Kniha Poslední číslo vyšla pod značkou King Cool. Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský. Na jejich e-shopu si můžete Poslední číslo zakoupit.

9 komentářů:

  1. Tak teď si mě na to tak moc nalákala, že mám chuť si to co nejdříve sehnat a přečíst. Opravdu to zní moc, moc dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Příběh vypadá zajímavě, mám tyto druhy knih ráda (rozuměj nereálné, fantasy, knihy z budoucnosti a trošku brutality:D). Dávám si ji na seznam:)

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto skvělá recenze! Musím říct, že mě na knihu nalakala ještě víc. Teď jsem se sice pustila do duchařiny, ale to jen kvůli tomu že o víkendu jedu do prahy a nechtěla jsem si brát tak tlustou knihu do malého batůžku. Ale v pondělí bych se už chtěla do posledního čísla pustit. :) Líbí se mi, jak jsi z knihy nadšená. Doufám, že budu stejně nadšená jako ty ^_^

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasná kniha, která mě zaujala hned na první pohled, a ještě více úžasná recenze! Tohle vypadá vážně skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Iha, toto vyzerá na trochu ťažkú dystopiu. Len nedávno som dočítala Príbeh služobníčky, ktorý tiež nebol veľmi od0dychový a človek musel ťažko premýšľať nad tým, či je vôbec niečo také možné a táto kniha je asi tiež na tento spôsob. Aj keď si myslím, že je dôležité o tom rozprávať, lebo rasizmus je vážna téma týka sa každého... nás nevynímaje. Možno by to bolo dobré odporúčať mladým čitateľom, ktorí sa o to zaujímajú. Musím omrknúť či je aj v slovenčine, aj keď naši mladí s tou češtinou nemajú až také problémy. Skôr ich rodičia ktorí už potom radšej vyberú anglické preklady :-O.
    Vďaka za tip

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)