@bettypavkova

sobota 9. března 2019

Woodwalker: Caragova proměna - Katja Brandis



Hlavní hrdina Carag není jen tak obyčejný chlapec. Narodil se jako puma v severoamerických lesích státu Wyoming a prvních jedenáct let strávil se svou rodinou. Už od mala má ale on i celá jeho rodina velice zvláštní schopnost - dokáže se proměňovat v člověka. Carag se ale rozhodne opustit svůj domov a žít mezi lidmi jako Jay, záhadný chlapec, který ztratil paměť. Snaží se přizpůsobit lidskému životu, dokud ovšem nenarazí na střední školu Lízy Clearwaterové pro speciální děti. Tam se konečně může naučit žít v obou podobách a dozvědět se více. Spolu se svými novými přáteli ho čekají podivuhodná dobrodružství.
Carag je puma. Není ale pouze puma. Je i člověk. Patří mezi tak zvané Woodwalkery. Mezi ty, co umí střídat svou podobu s tou zvířecí. Žije s maminkou, tatínkem a sestrou ve zvířecí podobě v Yellowstonu. Jednoho dne svou matku přesvědčí, aby je vzala v lidské podobě mezi lidi. Nejen čokoládová zmrzlina, kterou zde ochutná, je to, co Carage na lidské říši fascinuje a o několik let později se rozhodně, že chce žít právě s mezi lidmi. Dostane se do pěstounské péče, ale v čistě lidské podobě se necítí úplně dobře. Jednoho dne mu však svitne naděje, když zjistí, že Woodwalkerů existuje více, dokonce mají i svoji školu a to nejlepší, mohou žít tak, že budou využívat střídavě obě své podoby. Netrvá to dlouho a on nastoupí na střední školu Lízy Clearwaterové.

Kniha Woodwalker vyšla pod značkou Bookmedia a je březnovou novinkou literárního projektu
 Novinka měsíce. V tomto projektu je vždy představována jedna kniha. Může jít o detektivku, knihu  dětskou... Doporučuji tento projekt sledovat třeba na jejich facebookové stránce. Původně jsem byla oslovena na spolupráci ohledně jiné knihy. Zrovna v den, kdy jsem si vyzvednout balíček jsem koukala na novou Novinku měsíce a byl to právě Woodwalker. Říkala jsem si že je škoda, že jsme se nedomluvili právě na něj, protože mě podle anotace zaujal ještě o něco víc než Novinka měsíce předchozího - Všechny krásné lži. A voilá! Z balíčku na mě vykoukl právě Woodwalker a já byla nadšená. Dnes se tedy dozvíte mé hodnocení březnové Novinky měsíce.

Woodwalker je knihou pro mladší čtenáře. Podle mě ideálně zhruba kolem deseti let. Tudíž nejsem cílová skupina. Jenže takovým mým "guilty pleasure" je právě dětská literatura (až na tak guilty bych ji nenazývala. Já se za to nestydím :-D). Příběh chlapce-pumy mě zaujal nejen anotací, ale i svou obálkou (ty zářící oči jsou úžasné!) a já se s nadšením vrhla do čtení. V knize najdete dokonce i krásné ilustrace!

Woodwalker je další knihou, která by se v jistých aspektech dala přirovnávat k Harrymu Potterovi. Škola pro "výjimečné", nové předměty pro nás smrtelníky nepochopitelné, nepřátelé v řadách studentů, a dokonce i profesor s nímž Carage pojí značné antipatie. Já tuto "podobnost" všeobecně nikdy nehodnotím negativně. Harry nebyl první "výjimečný" ve "výjimečné" škola s "výjimečnými" předměty. Taková literatura i filmy tady byly už před Harrym a jen díky jeho popularitě jsou často takováto díla považována za "příliš inspirovaná". Za mě to tak prostě není a já mám tyto studenty s nadpřirozenými schopnostmi prostě všeobecně ráda a dokonce to bývá často právě takováto literatura, po které sahám nejraději, když mám chuť na knihu pro mladší.

Carag je úžasný hlavní hrdina. Strašně mě bavilo jeho komentování některých nepříjemných situací, které komentoval trochu zvířecím způsobem (například "Do ’různých zvířecích’ bobků" a podobně). Líbilo se mi, že autorka Katja Brandis upravila jeho slovník troše té zvířecí minulosti. Podle mě je to opravdu milý detail.
Ve škole Lízy Clearwaterové samozřejmě nejsou pouze Woodwalkeři měnící se v pumy, ale také například dívka-veverka, dívka-wapity, dívka-pavouk, chlapec-bizon, chlapec-tchoř, chlapec-vlk... každý se učí zdokonalování svého proměňování z podoby lidské do zvířecí a naopak. Stejně tak se učí o světě lidí, obranu a o tom, jak správně se chovat, co jíst a podobně, když jste zrovna wapity nebo tchoř. To je další věc, která mě na knize bavila. Každý student byl jiný, jeho vzhledové i povahové rysy často odráželo zvíře, kterým byli. Byli rozdílní a spojovaly je jak kamarádské, tak třeba nepřátelské vztahy.

Kniha je cílená na mladší čtenáře, a i od toho se odvíjí to, že je velice jednoduše psaná. I díky tomu se čte opravdu velice hezky. Příběh také není ničím složitým. Mladší čtenáři budou podle mě však nadšení. Já jako čtenář starší jsem dostala to, co jsem chtěla. Moc milý příběh a skvělý relax. Autorka možná mohla v některých věcech postoupit trochu více do hloubky, trošku více se v nich "porýpat", ale cílová skupina to takto vnímat nebude. Jako finále jsem čekala něco trošku "velkolepějšího", ale opět. Takové to očekávání mám jako čtenář necílové skupiny. A taky jsem přece jenom byla asi trochu ovlivněná tím Harrym. Čekala jsem trošku víc "Potterovské" finále. :-D

První díl série Woodwalker je čtením, které uchvátí cílovou skupinu.  Nás starší vyloženě "neodrovná", ale pokud budeme očekávat to, co nám kniha logicky poskytnout má - milý příběh, odpočinkové čtení a téma zvířátek (to já ocením kdykoliv), zklamání určitě nebudeme. Woodwalker je opravdu tím příběhem, který na mě působí roztomile a moc mile a jeho čtení jsem si moc úžívala. Určitě bych ho doporučila všem rodičům, kteří čtou před spaním dětem. Děti budou unešeny a Vás bude čtení bavit také. :-) Od Woodwalkera jsem dostala přesně to, co jsem očekávala a hodnotím ho 78 %.

Kniha Woodwalker vyšla pod značkou Bookmedia. Kniha Woodwalker je propagována v rámci akce Novinka měsíce. Více o knize i samotné akce Novinka měsíce najdete tady na jejich webu nebo tady na facebookové stránce. Moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

Tady se můžete podívat na nádherný video trailer na knihu!!


18 komentářů:

  1. Krásně napsaná recenze :) Kniha velmi pěknou obálku a být mi kolem 10-13 tak věřím, že by mne i bavila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, tak tahle knížka vypadá skvěle. Asi zkusím počkat, až ji budou mít v knihovně, zbožňuji knížky o měňavcích :3

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to já věková skupina nejsem, ale myslím, že mladšímu bráchovi by se kniha líbila :))

    OdpovědětVymazat
  4. Lovely review. This book sounds interesting even if it isn't my age group.

    www.fashionradi.com

    OdpovědětVymazat
  5. Možno pre synovcov y bola ideálna, aj keď ja som Harryho spoznala až v dospeláckom veku a žrali sme to aj ako "veľké", hoc cieľovka bola niekde úplne iná. Mňa ale odrádza séria... nechce sa mi už čakať na ďalšie časti. Kým dôjdu zabudnem o čom boli predchádzajúce...

    OdpovědětVymazat
  6. Obálka knihy ma zaujala na prvý pohľad to som si nemohla nechať ujsť aby som si prečítala recenziu na túto knihu možno niekedy po nej aj siahnem :)

    OdpovědětVymazat
  7. To zní moc dobře. Jo dětská literatura jednou za čas neuškodí a je to prostě příjemná oddechovka. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Ty příběhy bývají tak neskutečně milé... A tenhle není výjimkou. :-)

      Vymazat
  8. Hezká recenze :) Knížka mě hned zaujala podle obálky a občas si ráda přečtu i příběhy pro mladší čtenáře, takže myslím, že se do ní s chutí pustím :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já nikdy neřeším, kdo je cílová skupina, jakmile mě knížka zaujme, jdu do ní :) a tahle vypadá povedeně. Fantazi mám moc ráda :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  10. Sice asi fakt je pro menší, ale mě nadchla :D

    OdpovědětVymazat
  11. Kniha je velice poutavá, zhltla jsem ji za dva dny i když dávno nejsem týn. Jen mě mrzí, že nejsou přeložený ostatní její knihy.Určitě bych brala celou sadu ❤️.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)