@bettypavkova

středa 10. dubna 2019

Remade - Alex Scarrow



Leon a jeho mladší sestra Grace se nedávno přestěhovali z New Yorku do Londýna. Zatímco se potýkají s novou školou, ve zprávách se začínají objevovat zvěsti o neidentifikovaném viru z Afriky. Během týdne virus zasáhne Londýn. Lidé se mění v kapalinu před očima obou sourozenců, kteří utíkají, aby si zachránili život. Měsíc poté, co se virus poprvé dotknul zemské atmosféry, mu podléhají všechny organismy.
Ale virus zdaleka není jediným nepřítelem, a přežití je jen první krok.
Apokalypsa! Tohle téma mám ráda jak v seriálech, tak knihách. Proto se zajímám o každý nový kousek, který se o apokalypsu alespoň trochu otře. Remade je ovšem klasické postapo, kde milovníkům tohoto žánru jen tak něco chybět nebude. Jak se mi Remade líbilo, to se dozvíte v dnešní recenzi.

Leon žije se sestrou Grace a mamkou Jennifer v Londýně. Není z toho vůbec nadšený. Nemůže se do nového prostředí začlenit, a ještě ke všemu byl důvodem stěhování rozvod jeho rodičů. Na internetu a v televizi se začnou objevovat zprávy o podivném viru, který zaútočil v Africe. Nikdo z "bohatého" světa nebere tyto informace jako velké ohrožení. Všechno se změní, když vir zasáhne New York, Londýn... a nakonec celý svět.

Jestli je jedna věc, kterou na Remade musím vyzdvihnout, je to jednoznačně to, že mi dal něco, co mi u spousty seriálů, filmů i knih, s tématem apokalypsy, chybí. Remade se totiž apokalypse věnuje rovnou od začátku. Od chvil, kdy se vir začne objevovat. Většina jiných knih apod. nás zavede už do světa, který si svým způsobem na novou situaci zvykl. Remade nám ukazuje to, jak lidstvo reaguje na tento šok. To je něco, co mě na knize neskutečně líbí. Myslím, že se Alexovi Scarrowovi podařilo reakci lidí popsat poměrně hodně věrohodně a hlavně působivě. Dokázala jsem se do toho šoku a paniky, kterou lidé v knize zažívali, velmi dobře vžít.

Kniha je velmi čtivá. Už si začínám říkat, jak to v tom Dobrovském dělají, že knihy, které v poslední době vydávají, jsou tak moc čtivé. Remade budete opravdu hltat. Kromě toho, jak čtivě autor píše, je i příběh velmi napínavý a Vás to nutí číst dál a dál a knihu neodkládat. Remade je jedna z TĚCH knih, u který přečtete bez přestávky přes to stran a nebudete o tom tušit. Stránky mizí pod rukama prostě sami, a vy příběh vnímáte hodně intenzivně.

Mám tady ale jedno varování. Pokud jste citlivější duše a dělá se Vám špatně, jen když pomyslíte na krev, Remade nebude to pravé ořechové pro vás. Virus dělá s lidmi i zvířaty poměrně nechutnosti a krve si v knize užijete hodně. Alex Scarrow je ke všemu ještě poměrně naturalista a popisy těchto scén jsou dost detailní. Já mám takovéhle šokující knihy ráda, ale vím, že se tady najde asi dost z vás, kteří by od knihy s křikem utekli...



Víš synu, moudrý muž jednou řekl, že moderní civilizaci dělí od úplné anarchie jen tři porce jídla a internetové připojení.“ - Remade str. 173

Kromě naturalistických popisů krve se autor nebojí ani dramatických zvratů. Kniha je rozdělená do tří částí. V každé se stane hodně zvratů a zajímavých situací. Každá je však zakončená opravdu šokující scénou, která změní všechny vaše předpoklady o pokračování knihy. Kniha tudíž není předvídatelná a to mě na ní neskutečně bavilo.

Co se týče hlavních hrdinů, Leon i Grace byli moc fajn a oba jsem si oblíbila. Asi jediný problém, co jsem měla, byl ten, že z Leona se stal takový vůdčí typ. Než apokalypsa začala, rozhodně se tak nechoval. Také je mu sedmnáct let a úplně nevím, zda by sedmnáctiletý chlapec získal takový respekt - i ze strany matky. Jako plus tady je ovšem to, že autor si byl této změny v charakteru vědom a samotného Leona to nechal v myšlenkách několikrát okomentovat. Tato situace se mu nelíbila a i ho překvapovala. Zároveň se mi líbilo, že se autor (dost možná zatím, ale i tak) vyhnul romantice. Maximálně se zde objevuj jisté náznaky do budoucna. Podle mě může být výborná kniha bez špetky romantiky a Remade je toho důkazem. Nebudeme si nic nalhávat, ale od knihy o apokalypse čekám plno mrtvol (a ty jsem dostala) a ne romantiku.

Pokud si chcete přečíst napínavý příběh, který vás u sebe bude držet doslova přikované, nehledáte romantiku, ale hodně nečekaných zvratů a nevadí vám krev, Remade je to pravé pro vás. Čtení si budeme vychutnávat. Mně po přečtení nezbývá než doufat, že se brzy dočkáme dalších dílů, protože jsem po konci opravdu velice zvědavá, kam se příběh bude ubírat! Remade hodnotím 85 %! 



Kniha Remade vyšla pod značkou Edice knihy Omega. Za poskytnutí knihy moc děkuji Knihy Dobrovský. Knihu Remade si můžete objednat přímo tady na jejich e-shopu! :-)

6 komentářů:

  1. Apokalypsy taky mohu a velmi ráda. Takže je mi jasné, že tato kniha skončí v seznamu na čtení. Doufám, že se k ní brzy dostanu. Přece jen dlouho jsem nečetla a ani neviděla nic s apokalypsou.

    OdpovědětVymazat
  2. hmm!! good one, but I don't I can handle it.

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá dost dobře, téma apokalypsy je zajímavé. Přidávám si knihu na seznam:)

    OdpovědětVymazat
  4. Vyzerá to skvele, ďakujem za tip, určite sa na to pozriem! :)

    OdpovědětVymazat
  5. O knížce jsem neslyšela, ale vypadá velmi dobře :) Apokalypsa v knihách mě baví a tady mě láká, že to je jako apokylapsa v přímém přenosu :D hezky pěkně od začátku i s tou počáteční panikou a šokem :D

    OdpovědětVymazat
  6. Také jsem četla a líbila se mi, ale jak jsi napsala - pro citlivější povahy to nebude to pravé, což se u mě také potvrdilo 😀

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)