@bettypavkova

čtvrtek 13. června 2019

Poslední pes na Zemi - Adrian J. Walker



Píše se rok 2021. 

Londýn dnes padl.

Pro Linekera, bezstarostného vořecha z londýnského Peckhamu, je ideálním dnem ten, kdy nastal konec světa. Konečně se mu naskytne příležitost dokázat svému pánovi, jak věrný dokáže být. 
Reg, elektrikář a spisovatel, posedlý fotbalem devadesátých let a trpící agorafobií, má v plánu blížící se zkázu přečkat ve svém bytě v druhém patře, kde se schovává před nepokoji zuřícími venku.
Ale když se na schodech jejich domu objeví opuštěný sirotek, musí Reg a Lineker čelit nástrahám vnějšího světa, aby dítě zachránili. A nejen ono dítě, ale také sami sebe...


Poslední pes na Zemi mě zaujal ještě před jeho vydáním. Když jsem si přečetla o čem kniha bude, moc jsem se na ni těšila. Kombinace postapokalyptického románu a psa? To je prostě perfektní kombinace pro mě. Líbila se mi kniha?

Poslední pes na Zemi je vyprávěn z pohledů dvou vypravěčů. Jedním je pes Lineker a druhý je jeho páníček Reg, který příběh vypráví pomocí deníkových záznamů. Vyprávění postapokalyptického příběhu z pohledu psa je rozhodně originálním a skvělým způsobem jak knihu oživit.

Hlavní hrdinové spolu žijí v bytě v Londýně několik let poté, co vypukly nepokoje, které Londýn dočista změnily. Oba jsou relativně spokojení, postupně se dozvídáme o jejich minulosti. Vše se změní ve chvíli, kdy se v jejich životech objeví malá opuštěná dívenka. Lineker se do ní okamžitě zamiluje. Nakonec se hrdinové rozhodnou dívce pomoci a my se s těmito třemi postavami vydáváme na cestu.

K samotnému Linekerovi bych řekla několik věcí. Za prvé je to pes "svéráz". Pro sprosté slovo nejde daleko. Opravdu je sprostý poměrně dost, ale na druhou stranu, sama si někdy říkám, co by mi naše drahá fenka pověděla, kdyby měla tu možnost. Myslím, že občas by si zanadávala s chutí. Lineker zároveň jednotlivé situace komentuje velmi vtipně. Autorovi se pro mě povedla jedna skvělá věc. Když člověk přijde z práce domů, pes se chová "zrychleně". Pobíhá všude, vrtí celým psem... prostě vítá o sto šest. Z vyprávění z pohledu Linekera jsem měla přesně takový pocit. Nadšení, energie, rychlost. A tak nějak jsem tyto části i měla tendenci rychleji číst.
Reg je samotář, dozvídáme se postupně informace z jeho minulosti, které odůvodňují jeho chování. Životem si nese například strach z lidského dotyku, vody. Rozhodně není jednoduchou postavou. Několik let, od doby kdy vypukla apokalypsa do doby, než se začne odvíjet příběh, žil jenom s Linekerem a s nikým jiným nekomunikoval. Vlastně mu to tak vyhovovalo.


Je pět ráno, venku ještě tma, ale zvedám hlavu, vrtím ocasem, koukám na dveře, za kterými se dělá káva, a čekám, čekám, čekám...
Potom se dveře konečně otevřou a v nich stojí on, do prdele,
 v celé své neuvěřitelné kráse. To je ale tělo. To je ale mozek. Kus chlapa. Je to kurva bůh.“ - Poslední pes na Zemi str. 9

Od knihy neočekávejte perfektně vykreslený svět "poté". Dlouhou dobu čtenář zjišťuje pouze malé náznaky toho, co se vlastně stalo. Později nastalá situace s příběhem zamíchá, ale nejde až tolik o prokreslenost postapokalyptického světa jako o postavy a jejich promluvy, myšlenky. Reg i Lineker mají co říct. Na obou je ukázáno co s člověkem dokáže udělat okolí a se psem vlastně také.

Kniha se velmi dobře čte. Je to už relativně rozsahově větší kousek (skoro 500 stran), ale čte se opravdu velmi dobře, jedna z těch knih, kde přečtete sto stran, ani nevíte jak. Musím podotknout, že takováto čtivost už se u knih vycházejících pod značkami spadajícími pod Knihy Dobrovský stává standardem. Autor nepíše nijak složitě. Osobně bych posledního psa zařadila mezi příjemnou, odpočinkovou četbu. Třeba pro čtenáře, kteří za odpočinkovou literaturu nepovažují pouze červenou knihovnu, by mohli být z knihy Poslední pes na zemi nadšení jako z dovolenkové četby.

Pokud byste si rádi přečetli zajímavý příběh s originálním vypravěčem, máte rádi psi a rádi byste si přečetli něco z jiného, než současného prostředí, Poslední pes na Zemi bude to pravé pro vás. Pokud jste vyloženě čtenář postapa a zajímají vás prokreslené světy, které nastaly "po něčem", pravděpodobně nebude kniha tím pravým pro vás. Autor příběh stavěl spíše na charakterech jednotlivých postav, na jejich psychologii a jednání.

Kniha pro mě byla přesně tím pravým po náročném zkouškovém a já si její čtení opravdu moc užívala. Hodnotím ji 75 %.



Kniha Poslední pes na Zemi vyšla pod značkou Edice Knihy Omega. Za poskytnutí knihy moc děkuji Knihy Dobrovský. Knihu Poslední pes na Zemi si můžete objednat přímo tady na jejich e-shopu! (A můžete tam mrknout i na ukázku! :-))

9 komentářů:

  1. Hello, thanks for the information. Have a nice day

    OdpovědětVymazat
  2. To zní fakt moc dobře. :) A to jsem si myslela, že to nebude nic tak ohromujícího, ale vypadá to, že bude. Uvidím tedy, zda ji zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to vypadá vážně zajímavě. :) Na první pohled mě kniha vůbec nezaujala, ale po přečtení recenze jsi mě trošku nahlodala. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Teď mě trochu mrzí, že jsem si napsala o knihu Vzorný syn, zatímco tahle kniha by se mi líbila o hodně víc. No nedá se nic dělat. Děkuji za super recenzi, věřím, že tuhle knihu si jednou pořídím a budu si ji užívat tak, jako ty.:))

    OdpovědětVymazat
  5. Ó, tak táto kniha znie absolútne úžasne! Len tá obálka sa mi veľmi nepáči, ale viem, nesúď knihu podľa obalu :D Hádam sa k nej raz dostanem, pretože psíky milujem a k tomu vykreslenie postáv, zachádzanie do ich vnútorného sveta, vyhľadávam, takže myslím, že je to kniha ako stvorená pre mňa ^.^
    Ďakujem za tip...skvelá recenzia a máš prekrásneho psíka♥...maj sa krásne!

    OdpovědětVymazat
  6. Já miluju zvířata! Na Remade jsem si ověřila, že postapo můžu, takže když se to spojí, myslím, že by mě to mohlo bavit 😀

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)