@bettypavkova

sobota 6. července 2019

Stranger Things: Temný experiment - Gwenda Bond


Tajemná laboratoř. Zlověstný vědec. Temný experiment.
Pokud si myslíte, že znáte pravdu o matce Eleven, tak se připravte, že vám tenhle prequel vyrazí dech.
Je léto roku 1969. Strach a rozbroje zasahují mladé Američany – doma i v zahraničí. Terry Ives studuje na univerzitě v srdci Indiany - daleko od předních linií války ve Vietnamu nebo ohnivých protestů ve Washinghtonu.
Svět se mění a Terry to nechce sledovat z povzdálí. Přihlásí se proto jako testovací subjekt do vládního experimentu s kódovým označením MKULTRA, který probíhá v malém městečku Hawkins . Neoznačené dodávky, vzdálená laboratoř někde hluboko v lese, látky, které mění lidskou mysl… a tajemství, jemuž Terry musí nutně přijít na kloub.
Za stěnami Hawkinsonovy laboratoře a pronikavým pohledem jejího ředitele – doktora Martina Brennera – se skrývá větší tajemství, než si Terry vůbec dokáže představit. Aby ho dokázala odhalit, bude potřebovat pomoc svých spolupracovníků, včetně jednoho tak tajemného, že nikdo ani netuší o jeho existenci – mladá dívka s nadpřirozenými vlastnostmi a číslem místo jména: 008.
Uprostřed stoupajícího napětí, které přináší nové desetiletí, začala válka, jejímž bojištěm je lidská mysl.
Jak já se nemohla dočkat! Miluji seriál Stranger Things a první kniha, která vyšla česky k tomuto seriálu? No tu jsem nemohla minout. Kniha Stranger Things: Temný experiment je prequelem k seriálu a tak byla očekávání ještě větší. Netušila jsem totiž, co od ní čekat.

Jednou z nejdůležitější věcí na seriálu Stranger Things pro mě je atmosféra, která je v něm neuvěřitelná. Seriál se odehrává v 80. letech, které pro mě jsou atmosférická samy o sobě, ale mysteriózní atmosféra, která sála ze seriálu je opravdu něco. Trochu jsem se obávala, že v knize to nebude to pravé. Přece jenom kamera atmosféru vyčaruje mnohem jednodušeji, než kniha. Neuměla jsem si představit jakým způsobem toho autorka bude schopná docílit. A ono se to vydařilo. Kniha se sice odehrává dříve, na přelomu 60. a 70. let, ale atmosféra v ní je skvělá. Mrazivá je trochu jiným způsobem než ta v seriálu. Kniha je spíše více v psychologickém duchu, ale děsivá je možná o to víc. Je zde manipulace, ovládnutí člověka tak, že ztrácí víceméně možnost samotného rozhodování. K tomu jsou zde však i věci pozitivní. Přátelství, láska, odvaha.

Moc se mi líbily i samotné postavy a jejich vztahy. Hlavní hrdinové jsou vysokoškolští studenti a jedna automechanička. Přihlásí se na experiment, za který získávají finanční odměnu a studijní kredity. Samozřejmě je zde háček. Hlavní hrdinka, Terry, se však nerada vzdává a chce všemu přijít na kloub. Samozřejmě ji to vtáhne do víru událostí, které nebudou dvakrát příjemné.

Pro mě asi nejzajímavějším tvořičem struktury příběhu byly naprosté detaily, které čtenáře uváděli do kontextu doby. Nebyly nijak extra důležité, ale příběh dělaly o mnoho uvěřitelnější. Postavy se například baví o Woodstocku, mají obavy z vražd (o kterých mi už víme, že je měl na svědomí Charles Manson), sledují přenos prvního vstupu na Měsíc, ale ohrožuje je i válka ve Vietnamu. Tyto detaily pro mě knihu pozvedly na úplně jinou úroveň a je podle mě úžasné, když autor příběh zasadí mezi reálné události charakterizující danou dobu. Je to pro mě taková pomyslná třešnička na dortu, která mě neskutečně nadchla.

Nabízí se zde otázka, zda je nutné vidět seriál před přečtením knihy. Nutné to není, ale na druhou stranu, kdo zná příběh, pochopí hlavní propojení těchto dvou příběhů. Knihu si užijete i samostatně, jako perfektní mysteriózní příběh se skvělými postavami a atmosférou, ale pro fanoušky seriálu bude zážitek podle mě ještě o něco větší... a stejně tak i nadšení.

Stranger Things: Temný experiment je neskutečně čtivá a poutavá kniha a já vážně nevím, co bych jí vytýkala. Už to musí vážně vypadat divně, jak jsem z poslední produkce Knih Dobrovský nadšená, ale ono tomu tak prostě je. Asi prostě vím, po čem sáhnout. Po Stranger Things však musíte určitě sáhnout i vy. Tenhle příběh stojí za přečtení.

Podle Goodreads jde o první z volné série románů souvisejících se Stranger Things a já doufám, že v českém překladu vyjdou i ty další. Protože tohle byla vážně paráda a já jsem si mohla zkrátit čekání na třetí sérii seriálu. Další romány z této volné série mají na triku jiní autoři, takže jsem opravdu zvědavá, jestli budou další díly stejně dobré jako tento. A abych nezapomněla, jsem moc ráda za zachování původní obálky. Je vážně perfektní.

Kniha Stranger Things: Temný experiment vychází 8.7. 2019 a už teď si ji na e-shopu Knihy Dobrovský můžete předobjednat za skvělou cenu 299 Kč. Tohle si vážně musíte přečíst. Stranger Things: Temný experiment hodnotím 95 %.

Za poskytnutí reading copy knihy Stranger Things: Temný experiment moc děkuji Knihy Dobrovský. Moc si vážím toho, že jsem si knihu mohla přečíst ještě před vydáním! Kniha vyšla pod značkou Fobos a objednat si ji můžete přímo tady.

8 komentářů:

  1. Včera jsme sjeli třetí sérii celou a knihy se už nemůžu dočkat. Normálně na seriálech závislá nejsem, ale tohle je pecka, jak dějově, tak obsazením. Doufám, že kniha mě chytne stejně, podle tvého článku soudím, že by klidně mohla. Na seriálu taky miluju tu atmosféru, to asi skoro všichni. V knize ji automaticky očekávám také.

    OdpovědětVymazat
  2. Sakra, začíná mě dost mrzet, že jsem si o tu knihu taky nenapsala :(

    OdpovědětVymazat
  3. Stranger things v knižní podobě? MUST HAVE! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Popravdě, Stranger Things jsem ještě neviděla, ale tedy uvažovala jsem nad nimi, že bych je mohla zkusit. Tak tedy uvidím, zda je zkusím. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělé, skvělé, skvělé! Musím mít, musím číst :) Zatím jsem viděla jen první sérii, ale určitě to brzo dokoukám a dočtu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Patrím k tým pár ľuďom, čo seriál nevideli.:D Ale toto znie dosť dobre, trebárs začnem knihou. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Som rada, že sa ti kniha páčila :-) priznám sa, že som seriál ešte nevidela, ale možno práve vďaka knihám ho pozerať začnem :-)

    OdpovědětVymazat
  8. joo super! tu si ted koupil brácha a i když vůbec nečte, tohle se mu líbí :) seriál se mi taky líbil, tak tohle nesmím vynechat

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)