@bettypavkova

čtvrtek 26. září 2019

Tajemství sídla Craven Manor - Darcy Coates




Daniel zoufale shání práci. Když mu někdo pod dveře strčí vzkaz, který mu nabízí místo správce staré nemovitosti, má pocit, že to je příliš skvělé, než aby to mohla být
pravda.



Když ale dorazí do Craven Manor, zmocní se ho podezření. Dveře do starobylého sídla jsou dokořán a hala je plná pavučin a suchého listí. Je zjevné, že tam už dlouhá

léta nikdo nebydlí.
Za dveřmi však na něj čeká obálka. Jsou v ní peníze a příslib, že dostane další.
Daniel je zoufalý. Navzdory svým pochybám se nastěhuje do správcova domku za rodinnou kryptou. Podivné události a úkazy, ke kterým v sídle dochází, je rozhodnutý
nebrat na vědomí.

Když se ale s blikáním rozsvítí svíčka v okně opuštěné věže, Daniel pochopí, že Craven Manor v sobě skrývá příšerné tajemství… a že je v sázce jeho život.

Tajemství sídla Craven Manor je druhým dílem z volné série o strašidelných domech od autorky Darcy Coates. Knihy spojuje jenom téma strašidelných domů, příběhy samotné nepojí nic a tak nevadí, pokud jste knihu Duch domu Ashburnů nečetli. Mně se první díl líbil moc. Dneska se dozvíte, jak se mi líbilo Tajemství sídla Craven Manor.

Žánrově jsou knihy horory. Já bych je zařadila mezi "oddechové horory". První důvod, který mě k tomu vede je styl psaní. Kniha je psána jednoduše a i díky tomu je velmi čtivá. Co se příběhu týče, je to prostě horor a to je vše. Nic hlubokého v knize nehledejte. Hledejte příjemné, odpočinkové čtení, u kterého se budete možná i místy bát.

Příběh v knize Tajemství sídla Craven Manor je hned na první pohled originálnější než ten v Duchu domu Ashburnů, ale i díky tomu si kniha žádá o trošku delší úvod, než jaký byl v prvním díle. Ničemu to však nevadí. Daniel dostane zvláštní nabídku k práci. Vzhledem k jeho špatné situaci ji však přijímá. Jde o pozici zahradníka v sídle Craven Manor. Sídlo vypadá opuštěně, je zanedbané a skoro všichni už na něj zapomněli. Samozřejmě se začnou dít zvláštní věci.

Co se Daniela, hlavního hrdiny, týče, byl skvělý. Neskutečně jsem si ho oblíbila. Ano, je to taková "bezchybná povaha", ale mně se neuvěřitelně líbil. To, jak jednal s okolím i jeho minulost. To všechno se mi velmi líbilo a oblíbila jsem si ho - měl totiž také rád kočky! Když už jsme u koček, je vidět, že autorka je miluje. Kočka se objevuje jak v první knize, která u nás od ní vyšla, tak i zde. A i tady je to skvělá postava. Kocourek je velmi překvapivý. A na konci knihy je s ním neuvěřitelně vtipná scéna.

Na knihách je pro mě asi tím nejdůležitějším prostředí. A v Tajemství sídla Craven Manor se mi líbilo víc, jak v Duchu domu Ashburnů. Sídlo je děsivé, jak zevnitř, tak z venku. Dějí se v něm děsivé věci a autorka udělala obrovský krok kupředu. Dům mi doslova vyrostl před očima během prvních stran, kde byl a postupně se jen doplňovaly detaily a bylo to prostě skvělé.

Celkový příběh je velmi akční, závěr možná až trošku zamotaný, ale mně tohle baví a je to něco, co dokážu odpustit. Závěr knihy na mě působil jako z nějaké hry. Celkově si námět této knihy dokážu představit jako perfektní předlohu pro hru nebo i film. Jde o akční čtení, které by bez problému zvládlo i takovýto jiný formát.

Celkově musím shrnout, že mě sídlo Craven Manor bavilo tak nějak víc, než to Ashburnových. Tedy takhle. Duch domu Ashburnů byl skvělý (recenzi na něj najdete tady), ale Tajemství sídla Craven Manor se mi líbilo víc!

Tajemství sídla Craven Manor je akční čtení. Odehrává se tu spousta věcí. Čtení to zároveň není náročné, je odpočinkové. Pro někoho, kdo miluje horory jde o perfektní knihu, kterou si vezme na dovolenou nebo po náročném dni. Pro ty z vás, kteří s horory zkušenosti nemají, jde o perfektní variantu, jak se k nim pomalu dostat. Nejde o čtení, při kterém se budete bát vystrčit nohu zpod peřiny, ale o čtení, při kterém si perfektně představíte tajemnou a lehce strašidelnou atmosféru starého sídla. Jde o lehkou knihu,nehledejte v ní nic náročného ani uměleckého. Pokud si ale chcete odpočinout a "ideální odpočinek" pro vás není červená knihovna, je Tajemství sídla Craven Manor knihou, kterou hledáte. Hodnotím ho 85 %.

Kniha Tajemství sídla Craven Manor vyšla pod značkou Fobos. Za poskytnutí knihy moc děkuji Knihy Dobrovský. Knihu Tajemství sídla Craven Manor si můžete objednat přímo tady na jejich e-shopu! (A můžete tam mrknout i na ukázku! :-))

6 komentářů:

  1. Čekám, že mi tento týden přijde konečně. Už se na ni moc těším. Jsem ráda, že se ti líbila :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knižních hororů jsem zatím moc nečetla, jen jednu duchařinu a tabyla skvělá :) Takže i na tuhle knihu mám docela chuť :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá hodně dobře. :) Horory většinou nečtu, protože se pak bojím.. :)) Tenhle mě ale hodně láká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to takový "odpočinkový" horor, určitě mu můžeš dát šanci. .-)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)