@bettypavkova

pátek 20. prosince 2019

Psí hrdinové - Laura Greaves



Psi jsou známí svou loajalitou a ti, kteří byli zachráněni před týráním nebo adoptováni z útulků, jsou lidem, jež jim nabídli druhou šanci, obzvlášť oddaní. V této mimořádné sbírce skutečných příběhů se seznámíte se statečnými psy, kteří projevili neuvěřitelnou odvahu, a dokonce riskovali život, aby zachránili své lidi.


V knize najdete šestnáct okouzlujících příběhů plných nezapomenutelných okamžiků odvahy. Příběhů o skutečné obětavosti, lásce, oddanosti, hrdinství, laskavosti a soucitu. Poznáte šestnáct psů z různých zemí světa, kteří sice neprošli speciálním výcvikem po boku policistů či záchranářů, přesto dokázali zachránit lidské životy.

Je tu Leala, fena staforda, která doběhla pro pomoc, když dvouletý syn jejích majitelů spadl do přehrady. Buddy, labrador, který včas probudil svou paničku, a zachránil ji tak před požárem. Nebo Brian, pitbull, který statečně zahnal tři agresivní psy útočící na Debbie – ženu, která ho zachránila před utracením.

Tato knížka pohladí po duši každého milovníka zvířat i všechny, kteří mají rádi příběhy se šťastným koncem.

Jako správný milovník psů jsem nemohla vynechat tuto novinku od Cosmopolisu. Jakmile jsem viděla na obálce pejska, bylo mi jasné, že Psí hrdiny nutně potřebuju. Hned druhý den poté, co mi kniha dorazila, jsem se usadila se svým psím hrdinou na gauči a pustila se do čtení.

U této knihy nejde moc vyprávět o ději. Obsahuje šestnáct příběhů o psech, kteří nějakým způsobem zachránili svým páníčkům život. Přesto, že jde o takovéto nezávislé příběhy, celá kniha je velmi čtivá a příběh hltáte jeden za druhým a jste zvědaví, co všechno se odehraje.

Knihu Psí hrdinové spojuje to, že psi, o kterých se v ní píše, neměli lehký osud. Často jde o pejsky z útulků (jak se i v knize dozvíte, v Americe je množství útulků, kde je pes, pokud do deseti dnů nenajde nový domov, utracen), týrané, případně psy, kteří prošli mnoha rodinami, než zakotvili v tom "pravém domově". Jde tedy o "obyčejné" psy, často křížence, kteří jsou stále některými lidmi vnímáni jako méněcenní. Právě jedna z hlavních myšlenek a důvodů, proč kniha vznikla je ta, že autorka, která příběhy sepsala a vydala chce, aby se šířila osvěta ohledně adopce pejsků. A s tím nejde nesouhlasit. Věřte mi. Máme doma paní voříškovou, která se toulala po okolí. Nakonec se dostala k nám, do dočasné péče. Nu, z týdne se stalo už pár let a je to ten nejvděčnější a nejvěrnější tvor na světě. Její láska je bezmezná, stejně jako ta, která sálá z každého vyprávění v knize. Někteří psi výcvikem prošli. Například pro asistenčního psa nebo stopaře ve válce ve Vietnamu, ale to, o čem konkrétní příběh vypráví nesouvisí s tím, na co cvičeni byli. Jde o činy, kterými překvapili celé své okolí, protože to bylo něco nečekaného. 

V knize je spousta detailů, nad kterými by spousta lidí mávla rukou, ale mně se moc líbí. Tak například, každá kapitola je pojmenována po psím hrdinovi, o kterém kapitola vypráví. Pro někoho naprostý detail, pro mě něco velice milého. Taková čest pro pejska, který byl tak úžasný. Dále je zde vždy uvedeno jméno zachráněné osoby nebo osob. Některá jména byla změněna, některá ne, ale myslím si, že to je ve výsledku jedno. Hlavní je, že jména pejsků změněna nebyla.

Jde o další knihu, která by dle mého byla vhodná pro spoustu lidí. Pokud ještě sháníte dárek pro někoho, kdo má rád psy, rozhodně o pořízení Psích hrdinů zauvažujte. Jde o naprostou novinku, takže riziko, že dotyčný knihu četl je minimální. Zároveň kniha potěší menší čtenáře, maminku, tatínka, babičku i dědečka. Příběhy končí dobře. Nehrozí tedy, že by někomu způsobily trauma. Ano, je tu například zmíněno, v jakých otřesných podmínkách žili pejsci v množírně nebo to, jak jim v jejich "minulém" životě bylo ubližováno, ale výsledek je vždy milující rodina a neskutečný čin, kterým se pejsek prokázal a zachránil tak své milované.

Celá kniha se nese v duchu nesmírné lásky k těmto němým tvorům. A to je to, co se mi na ní tolik líbilo. Všichni, kdo v knize vystupují, si uvědomují, jak moc pro ně jejich čtyřnohý přítel udělal. Ať už jde o pejska, který pomohl páníčkovi, který býval závislí na drogách, nespadnou do nich zas nebo o pejska, který riskoval svůj život a nechal se kousnout jedovatým hadem, aby nenapadl dítě, případně psa, který se vrhnul pod motorku, aby zachránil dvě malé holčičky. Příběhů tu najdete spoustu a každý vás chytne za srdce, možná se občas objeví i slzy dojetí nad těmito krásnými příběhy. 

Kniha je nesmírně milá, krásná a velice lehce se čte. Jde o ten typ knihy, který můžete mít položený na stole a ve chvíli času si přečíst jeden příběh a tímto tempem knihu číst klidně několik měsíců. Proto si myslím, že jde o skvělý dárek i pro někoho, kdo třeba není úplně vášnivý čtenář, ale je vášnivý psí milovník. Jde o krásnou knížku i krásný dárek a já jsem si její čtení nesmírně užívala a určitě vám ji doporučuji. Nevím, co bych ji měla vytýkat. Kniha je krásná a její poslání přímo nádherné. Dávám jí 100 %.

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Psí hrdinové děkuji nakladatelství Cosmopolis, pokud Vás kniha zaujala, můžete si ji objednat přímo na webu nakladatelství Grada.

7 komentářů:

  1. Myslím, že tahle kniha by se bývala mohla líbit mojí babičce - ona vždycky milovala psy a několikrát měli pejska z útulku... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Mám pejsky a celkově zvířata moc ráda, takže je to kniha pro mě jako stvořená. Třeba milují psí příběhy jako bylo Psí poslání nebo pravidelně brečím u Hačika :D Takže jo, Psí hrdiny si musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě kniha pro každého psího člověka. :) I mě hodně zaujala. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá moc dobře. :) A vím, komu by se tato kniha líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem už také četla a je to ze všech směrů 100% upřímná a nádherná kniha :)

    OdpovědětVymazat
  6. DR JOHN je neuvěřitelný! Můj bývalý manžel a já jsme se smířili minulý týden poté, co jsme se rozvedli na dva roky. V současné době pomáháme poradenstvím pro páry a jsme odhodláni se znovu oženit příští měsíc po období obnovy DR JOHN. Před smíření jsme měli několik nesprávných startů; DR JOHN je však věrný a stalo se „náhle“. Krásná část je, že po našem posledním falešném startu jsem zapůjčil pomocnou ruku a tuto situaci jsem úplně dal do rukou DR JOHN a později jsem o tom moc nepřemýšlel. Najednou se ke mně přiblížil a zeptal se, jestli bychom se mohli vrátit spolu. Opět je DR JOHN tak věrný a tak dobrý. Dodržuje všechny své sliby. je skvělý pomocník. Pošlete mu e-mail (drjohnsoco@gmail.com) nebo zavolejte NEBO co
    +2348147766277

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)