@bettypavkova

středa 22. ledna 2020

Noční film - Marisha Pessl




Jedné deštivé říjnové noci je v opuštěném skladišti na Manhattanu nalezeno mrtvé tělo krásné a mladé Ashley Cordovové. Přestože policie označí její smrt za sebevraždu, dlouholetý investigativní žurnalista Scott McGrath má jiné podezření. Vyšetřování podivných okolností obklopujících Ashleyin život a smrt dovede McGrathe tváří v tvář odkazu jejího otce: legendárního režiséra kultovních hororů Stanislase Cordovy – muže v ústraní, kterého na veřejnosti nikdo neviděl již déle než třicet let. Poháněn touhou po pomstě, zvědavostí a potřebou odhalit pravdu nechá se McGrath i se svými dvěma novými pomocníky vtahovat hlouběji a hlouběji do Cordovova tajemného, hypnotického světa. Když se k odhalení režisérových tajemství přiblížil naposledy, stálo ho to manželství i kariéru. Tentokrát by mohl přijít o mnohem víc.

Po Nočním filmu už jsem koukala před nějakými roky. Je to ale poměrně bichle a ještě k tomu krásně graficky zpracovaná, a tak stála kolem pěti set korun. Na podzim jsem ji objevila za 99 Korun v Levných knihách a tak mi byla nadělena k Vánocům. A vrhla jsem se na ni poměrně brzo. Těšila jsem se na ni totiž moc.

Nočním filmem nás provází Scott McGrath. Investigativní novinář, který měl v minulosti velké problémy kvůli Stanislasovi Cordovovi. Tajemnému režisérovi hororů, kterého nařkl, že "ubližuje" dětem. Stálo ho to spoustu peněz i kariéru. Po nějaké době svět obletí zprávy, že dcera Stanislase Cordovi, Ashley, byla nalezena mrtvá, a její smrt je prohlášena že sebevraždu. Scott tomu však nevěří a rozhodne se pátrat po tom, co se vlastně stalo. 

Celý Noční film je nesmírně atmosferický. První polovina knihy je taková sychravá, až taková londýnská, přesto, že se kniha odehrává v New Yorku. K děsivé atmosféře přispívá i tajemná postava Stanislase Cordovi, o kterém společnost neví skoro nic. Rojí se kolem něj spousta legend. Cordova točil horory. Nesmírně děsivé horory, kvůli kterým část populace pořádala protesty a odmítala jejich vysílání v mainstreamových kinech. Jejich shlédnutí je považováno za extrémní zážitek, který je nesmírně děsivý a spoustu lidí opravdu vykolejí. Zároveň kolem svého života sám intenzivně rozprostírá mlhu. Neexistují jeho oficiální fotografie, na kterých by byl vidět jeho obličej, usadí se na odlehlém sídle, nevystupuje na veřejnosti. I díky tomu kolem něj existuje kult tzv. kordovitů, kteří na utajených webových stránkách vytváří nejrůznější konspirační teorie o filmech i samotném Cordovovi. Tato tajemná Cordovova aura prostupuje celou knihou a dodává ji úžasný až nepříjemně mrazivý nádech.

Jakožto fanda hororů jsem nesmírně ocenila, že Cordova je režisér hororů a strašně jsem si jejich okolí užívala. Celá kniha je zároveň koncipovaná jako realita. Ano, googlila jsem si Cordovu, už jsem si prostě nebyla jistá, jestli náhodou opravdu neexistuje/existoval. Celý příběh je vlastně velmi uvěřitelný. Kniha je zároveň doplněna o spoustu krásně graficky zpracovaných listů. Od různých webových stránek, novinových výstřižků, zpráv nebo fotografií. Všechny tyto "bonusy" knihu krásně doplňují, příběh posunují kupředu a mě ještě k tomu velice baví.

Kniha je obsáhlá. Má přes 550 stran a je to větší formát, takže ji nepřečtete za dva dny. I kvůli tomu, že je pomalejší. Ale pomalejší v tom dobrém slova smyslu. Není nudná, ale vy si ji užíváte. Zároveň je kniha napsána, na thriller až neobvykle, propracovaným jazykem, ve kterém se koupete, převalujete se a moc si ho užíváte a tak nějak ani nemáte tendenci spěchat kupředu. Stejně tak kniha obsahuje spousty hlubokých myšlenek, které mě nutily k zamyšlení. S rozsahem se pojí jedna věc. Ano. On by Noční film mohl být o pár stran kratší. Určitě by se našly místa, která by šla ubrat nebo zkrátit, ale ve výsledku mi to nijak nevadilo. Protože mě Noční film bavil. Bavil mě moc. Svoji hlubokou atmosférou, která se do mě vsákla, svými postavami i grafickou stránkou. Za mě jo, jo, jo. Noční film hodnotím 90 % a rozhodně vám tenhle kousek, za těch pár korun v Levných knihách, doporučuji pořídit! :-)

2 komentáře:

  1. Obálka vypadá naprosto skvěle a už jen podle ní bych po knize šáhla. Určitě ji zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ten úvod zní skvěle, takové tajuplné příběhy já ráda, ale je pravda, že na ně musím mít náladu. Někdy totiž miluju romanťárny a pak chci přesně něco takového :D.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)