@bettypavkova

sobota 4. ledna 2020

"Pětka" - Pět nejlepších knih druhého pololetí roku 2019


Krásný nový rok přeji vám všem! Uteklo to, co? Ale díky tomu je tady již poměrně tradiční článek o pěti nejlepších knihách. A vzhledem k tomu, že takové články píši za rok dva (jeden za první pololetí a druhý za druhé), dá se říct, že jde o pokračování článku z června, který najdete TADY.
Každopádně už se na to vrhneme a představím vám pět nejlepších knih, které jsem přečetla za druhé pololetí roku 2019!

5. Čas čarodějnic


Konečně jsem se letos vrhla na tohle poměrně obsáhlé fantasy. Zatím jsem přečetla jen první díl, ale neznamená to, že by se mi kniha nelíbila. Naopak, byla jsem nadšená a zamilovala si hlavní postavy! Jde o takové pomalejší, romantické fantasy v úžasném, trošku zamlženém britském prostředí vysokoškolského kampusu a knihovny. Hraje zde velkou roli jedna kniha i celá knihovna a je tady spousta nadpřirozených postav. Už mám doma oba dva další díly a určitě se do nich letos pustím.
Jo a miluju obálky ke starému vydání, jsou fakt nádherné! Ale druhý a třetí díl má v těch nových paperbacích (což je ovšem taky fajn, protože mám ráda paperbacky všeobecně a tohle jsou ty měkkoučké a já ráda i filmové obálky!).
Recenzi na Čas čarodějnic najdete tady.



4. Na svou první velrybu nikdy nezapomeneš
Tahle knížka je opravdu útlá, ale neméně nádherná. Jde o krátké vyprávění člověka, jehož povolání je sledování, focení a natáčení podmořských živočichů, zvláště pak velryb. Z celého textu je cítit nesmírná láska k těmto tvorům. Autor je úžasný, je poznat, že povolání je pro něj opravdu posláním. Nádherné texty, ve kterých se dozvíte i ledacos nového, doplňují úžasné fotografie. Je to takový ten kousek, co vám zdobí knihovna a rádi se k němu vracíte, třeba i pouhým prolistováním a pokocháním se nádhernými fotkami. Krása!
Recenzi najdete tady.





3. Matčina hra

Samozřejmě jsem přečetla i pár thrillerů. Já je prostě můžu. A jeden skvělý psychothriller, který jsem četla, byla Matčina hra. Je to opravdu podmanivý a čtivý thriller, který vás nenechá oddechnout a budete číst a číst dál a dál. Zvraty jsou tu obrovské a prostě nevíte, jak všechno dopadne. Záporné postavy? Jsou tu. A je pravda, že právě "matku"  jsem během čtení vážně nemohla vystát a měla jsem z ní strašlivý pocit. Celou knihu provází takový opravdu silně mrazivý pocit a to mě baví, když kniha vyvolá emoce. Pokud jste tento bestseller ještě nečetli, určitě to rychle napravte. Budete nadšení.
Recenzi najdete tady




2. Beznaděj

Nebylo jednoduché, rozhodnout se mezi prvními dvěma místy. Nakonec je překvapivě na místě prvním někdo jiný než Stephen King. Ten je se svým románem Beznaděj na místě druhém. A Beznaděj je perfektní. Odehrává se v odlehlém městečku uprostřed ničeho, po kterém se plíží zlo velkého formátu. Je tu hodně mrtvých. A taky je to pěkně brutální. Kniha je perfektně propracovaná, je poměrně rozsáhlá a to přináší Kingovi možnost vymazlit postavy i různé detaily. Zároveň se nesmírně dobře čte. Beznaděj je perfektní a patří právoplatně mezi moje nejoblíbenější kousky mezi Kinga. Jo a ty obálky miluju. Vedle Strážců zákona tvoří perfektní kousky na kochání se! :-)
Recenzi najdete tady.

1. Takoví normální #přátelé

Tramtarará! Tohle je úžasný, svižný a moderní thriller, který si chcete přečíst, pokud vás zajímavý sociální sítě a moderní životy. Je to pecka!! Knížka se úžasně čte, je to takový ten moderní, lehký,odpočinkový thriller. Po dočtení budete koukat s otevřenou pusou, protože konec je obrovským šokem. Já se do tohohle thrilleru vážně nesmírně zamilovala a moc mě mrzí, že je o něm tak málo slyšet. Je to podle mě takový letní thriller (vlastně ani nevím proč, ale atmosféra tady je trochu jiná,než ta u těch mrazivých, zimních thrillerů :-D), který musí být perfektní číst někde na pláži. Já ho sice četla na gauči, o dovolené, ale skvělý byl i tak a určitě na něj nezapomenu a přečtu si ho znovu. Jedno mínus ale má, nemyslete si. Je to ten typ knihy, kde je konec tak šokující, že ho nezapomenete a tím pádem si už další čtení neužijete tak moc, jako to první. Šok prostě už nepřijde, protože to budete vědět. :-D Ne, vážně, je to skvělý, skvělý a skvělý.
Recenzi najdete tady.

Jaké byly vaše top knihy za poslední půlrok? A četli jste některou z těch, které jsem zmínila já? Jak se líbily vám? Jsem jedno velké ucho! :-)

10 komentářů:

  1. Čas čarodějnic jsem viděla jako seriál a hrozně se mi líbil, po knize pokukuji už dlouho a asi si ji pořídím:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě! Seriál je ale moc povedený, jeden z nejlepších, co jsem letos zkoukla. :-)

      Vymazat
  2. Matčina hra byla velmi povedená!! Musím jen souhlasit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ani jednu z knih jsem nečetla, ale Čas čarodějnic mě láká. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Oooh, díky za tipy. Beznaděj od Kinga jsem ještě nečetla, teď čtu Doktor Spánek. Na Matčinu hru se mrknu, z tvého popisu se mi ta kniha zalíbila.

    Verča ze Ztracena v Praze | 5 ANIMOVANÝCH SERIÁLŮ, CO MĚ BA | NETFLIX

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkný výběr :) Matčina hra se mi taky hodně líbila a Čas čarodějnic mě také hodně láká, už jen kvůli seriálu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vůbec žádnou z knížek jsem nečetla, ale pár bych chtěla přečíst. Ale otázka je, zda se k tomu dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  7. To 5 knh za 2. pololetí roku 2019:
    5. Nindža Timmy a honba za ukradeným smíchem
    4. Komturova smrt
    3. Můj život v jeho tlapkách
    2. Pod krvavými nebesy
    1. Profesor sněhem zavátý

    Z tvého výběru jsem žádnou knihu nečetla. Kromě čarodějnic mě zaujaly všechny knihy. U čarodějnic se bojím, že je to série s miliony díly.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)