@bettypavkova

čtvrtek 13. února 2020

Nezlomná - Richard Askwith



Československo, říjen 1937. Národ ještě oplakává smrt uctívaného T. G. Masaryka, za hranicemi se rozpíná hrozivá třetí říše – a spřádá plány na útok. V tísnivé atmosféře se do východních Čech sjely obrovské davy na nejprestižnější sportovní událost země: Velkou pardubickou steeplechase. Říká se jí „ďáblův dostih“, je vyhlášená extrémně nebezpečnými překážkami i vyčerpávajícími úseky oranice a mnozí ji považují za vrcholnou zkoušku mužnosti a bojovnosti. Nacistické Německo sem opět vyslalo elitní příslušníky svých polovojenských jednotek: nelítostné důstojníky SS, kteří mají roznést na kopytech jimi opovrhované Slovany. Důstojníci československého jezdectva ani nedoufají, že by je mohli zastavit. Ale je tu ještě jedna jezdkyně – hraběnka se stříbrnými vlasy na zlaté kobylce… Příběh Laty Brandisové patří k nejpodivuhodnějším a nejinspirativnějším v dějinách sportu. Narodila se do privilegované rodiny, přesto prožila dlouhá desetiletí v bídě. Odmítla přijmout omezení, kterými tehdejší společnost svazovala ženy. Místo toho s tichou kuráží opakovaně dosáhla něčeho, co ostatní prohlašovali za nemožné. Skandál, který vypukl kolem jejího prvního pokusu ve Velké pardubické, vyvolal ohlas v celé Evropě. O deset let později se stala nadějí národa v hodině temna. A pak přišla odplata… Nezlomná je příběh o odvaze, zármutku a vzdoru v době předsudků a strachu. Hýbou jím síly – sexismus, třídní nesnášenlivost, nacionalismus –, jejichž stíny dopadají i na dnešní svět. Dominují mu excentričtí šlechtici, salonní špioni, bezhlavě riskující jezdci – a dostih tak brutální, že mnozí považují už jen účast v něm za známku šílenství. A v jeho středu stojí mimořádná hrdinka a její jedinečný vztah ke koni.

Přes deset let jsem se pohybovala (jako amatér) kolem koní. Koně miluju, stejně jako všechny zvířata, a tak mě samozřejmě nemíjela ani Velká pardubická. Legendární český dostih, který je označovaný jako ta vůbec nejtěžší steeplechase na světě. Posunula jsem se dál a Velkou pardubickou už moc nesleduji. Ale ani ji neodsuzuji. Člověk, který se kolem koní pohyboval to zná. Koně to baví. Baví je běhat i skákat, ale ty rizika tam jsou. Každopádně, díky mé koňařské minulosti, znám Latu Brandisovou. Věděla jsem, že jde o jedinou ženu, která kdy Velkou pardubickou vyhrála, ale to je tak vše. Nic jiného jsem o ní nevěděla. Když jsem se u Marušky (Maya and books) na Instagramu dozvěděla, že o Latě vyšel životopis, začala jsem o něm uvažovat. A nakonec mě tak moc nalákala, že jsem knihu hned koupila a i hned přečetla. :-)

A dámy a pánové, takhle má vypadat životopis! Nezlomná je psaná takovým stylem, že ji vnímáte snad až jako beletrii. Je čtivá a psaná jako jakýkoliv jiný příběh. A přitom jde o tvrdou realitu. Takhle by podle měl být napsaný každý životopis, aby byl přístupný široké veřejnosti. Jednotlivé události se vám před očima přehrávají jako film. A upřímně? I když jsem věděla, že v roce 1937 to byla TA Velká, stejně jsem během jejího popisu v knize doslova nedutala a byla napnutá, jestli ta Lata vážně vyhraje. :-D

Latin život nebyl jednoduchý. Narodila se roku 1895 do šlechtické rodiny. To může vypadat jako fajn start do života. On to i fajn start byl. Jenže pak přišla první světová válka, rozpad monarchie, zrušení a vlastně i jisté odmítání šlechty, jako vyšší vrstvy, která si své bohatství nezaslouží. Pak přišla ještě druhá světová válka a po ní, aby toho nebylo málo, přišla doba socialismu. Lata tedy spadá přesně do té generace, která si prošla vším špatným, co naší zemi 20. století přineslo. Osobně si takové lidi značím pojmem, který jsem tak trochu ukradla americké literatuře - ztracená generace. Je jasné, že to, že Lata pocházela ze šlechtické rodiny jí během těchto všech událostí naopak spíše přitěžovalo...
Další nevýhoda? Byla žena, která se nechtěla smířit s tím, že bude "domácí puťka". Uvědomte si, že tato žena se narodila v době, kdy jsme neměly volební právo. Dotáhla to až na vítězku Velké pardubické. A cesta to nebyla jednoduchá.

Nezlomná není pouze životopis Laty Brandisové. Její příběh je komplexně zasazen do historického kontextu, takže i z ohledem na historii je to zajímavá kniha (i když samozřejmě z pohled na dějiny je zde spíše povrchní, ale věřím, že i tak pro hodně lidí přínosný). Je to také příběh žen, emancipace, snahy dosáhnout svého. Stejně tak je to i příběh Velké pardubické. Jejího vývoje, stinných i světlých okamžiků. Tato kniha je opravdu nesmírně zajímavá, plná zajímavých informací a rozhodně není "pouze" životopisem.

Lata byla nesmírně inspirativní a silná žena, která se dokázala postavit na vlastní nohy v každém okamžiku, kdy jí okolnosti házely klacky pod nohy. Nesklonila hlavu, ale bojovala. Za sebe, za ženy, za prostý a spravedlivý život. Myslím, že Nezlomná není kniha pouze pro koňáky. Je to kniha pro každého, koho zajímají příběhy českých osobností (i těch tak trochu zapomenutých), příběhy silných žen... Já nevím, co bych Nezlomné vytýkala. Byla jsem z ní opravdu naprosto nadšená a její stránky doslova hltala. Rozhodně vám ji doporučuji, nemíjejte ji. Nezlomnou hodnotím 100 %.

1 komentář:

  1. Moc pěkná recenze, je vidět, že tě kniha opravdu zaujala. :) Latu Brandisovou znám jen z doslechu, téměř nic o ní nevím...
    Věřím, že tahle kniha může být hodně zajímavá. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)