@bettypavkova

čtvrtek 2. dubna 2020

Dědictví - E. E. Holmes


"Brána je otevřená..."


Tato záhadná slova probudí studentku univerzity Jess Ballardovou z děsivého snu do ještě děsivější reality.

Život s věčně opilou matkou nikdy nebyl peříčko. Stále se stěhovaly z místa na místo a ani teď, po její záhadné smrti, se to nezměnilo k lepšímu. Zůstala sama, vykořeněná a bez vazeb na příbuzné, které nikdy nepoznala. Navíc ve škole potkává divné lidi: jsou totiž mrtví.

S pomocí své neurotické spolubydlící a lovce duchů, profesora Pierce, začne odkrývat příčinu jevů, které ji děsí. Čím víc se dozvídá, tím nebezpečnější temnota ji obklopuje. Prastará tajemství se začínají drát na povrch a Jess nikdy nebude připravena na děsivou pravdu: že potkávání zemřelých je jen začátek...

Na Facebooku nakladatelství Fragment jsem vyhrála YA novinku Dědictví. Měla jsem fakt velkou radost. Mám ráda horory a takové to tajemno celkově a Dědictví slibuje pořádnou duchařinu. Prakticky hned, jak mi knížka přišla, jsem se do ní pustila. Prostě mě nalákala. A taky teda maximálně oceňuju super paperback, já je prostě můžu!

Jess zemře matka, všichni její smrt hodnotí jako sebevraždu, jen Jess nevěří. Je sama a chystá se na vysokou školu, kde se kolem ní začnou dít podivné věci. Spojí se s profesorem, který se věnuje okultismu a lovení duchů, najde si přátele... Spousta věcí kolem ní však zůstává pěkně tajemná!

Já si nemůžu pomoc, ale mě tohle strašně bavilo! Fakt jsem byla neuvěřitelně překvapená, jak moc mi Dědictví sedlo. Jsem strašně moc ráda, že je to trochu jiné young-adult. Přece jenom těch, které nesou alespoň nějaké malé prvky hororu moc není. No a tady se s duchy vážně potkáte. Vzhledem k tomu, že to YA je, je to zároveň super odpočinek a nijak složité čtení, které hltáte. Prostě užíváte a odpočíváte.

Mě vlastně moc bavil i samotný příběh. Jen je trochu ten problém, že samotný název knihy + anotace vám z prvního dílu vlastně dost prozradí a vy pak tak nějak dokážete odhadnout, o co tam asi vlastně jde. Je tu ovšem spousta dalších zápletek, které netušíte a překvapí vás. Tušíte takovou tu hlavní kostru příběhu. Proto bych tenhle díl brala trochu jako rozjezdový. On celkový úvod do děje je poměrně rozvleklý, řekla bych, že skoro půlka knihy je takový úvod. Každopádně mně to nijak extra nevadilo, protože mi to vážně sedlo. 

Celková atmosféra je vážně taková temnější, místy trochu mrazivá a umím si představit, že kdybych byla mladší čtenář, byla bych vážně nadšená. A já jsem vlastně hrozně moc spokojená i takhle, když cílovka vlastně už nejsem. Za mě se tohle prostě řadí mezi ty lepší YA, co jsem kdy přečtla. Minimálně atmosférou to je prostě "tak trochu jiný" a originálnější.

Ve své podstatě ano, jde o takový úvod do série... a já hlavně doufám, že v češtině vyjdou i další díly, protože mě tohle vážně moc bavilo a těším se na pokračování. Jasně. Není to žádná převratná četba, ze které si odnesete desítky hlubokých myšlenek a poučení, ale je to skvělá, temnější, ale zároveň i moc milá oddechovka pro mládež, která hraničí s žánry, které v YA literatuře nejsou moc běžné a za to rozhodně palec nahoru. Tak snad se těch pokračování dočkáme!
Knize dávám 79 %.

7 komentářů:

  1. Zní to moc dobře. Ale momentálně jsem moc nasycená YA, že si od toho musím dát pořádnou pauzu a soustředit se na jiné žánry. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si od YA dávám pauzu. :-D Tohle byla výjimka, že jsem ji vyhrála a jak mi přišla, pořádně mě zaujala + to úžasně sedělo jako odpočinkové čtivo k té blbé době, která začínala...:-D

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Zní to hodně zajímavě a velká "úvodní" část, by mě osobně nijak výrazně nevadila. :) Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujůůů :-)
      Jestli se na ni vrhneš, budu zvědavá na tvůj názor. :-)

      Vymazat
  3. To vypadá na moc pěknou oddechovku, navíc trochu hororovou, to zní dost zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku jsem zrovna nedávno dočetla a musím říct, že to bylo vážně fajn čtení. Je pravda, že jde z příběhu cítit to, že se jedná o úvod do toho všeho, a že toho anotace prozrazuje až příliš. Ale moc se mi líbil systém, se kterým autorka přišla, že existuje nějaký řád a není to jen příběh o tom, že holka vidí duchy :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)