@bettypavkova

neděle 24. května 2020

Hornické vdovy - Kamila Hladká


Víte, jaký je to pocit, když vám ze dne na den nepřijde domů manžel? Představte si, že vám odejde do práce zdravý člověk, že už nikdy nepřijde, že vás nikdy nepohladí, že se nikdy nepomilujete, že vás nechytne za ruku… Nejde říct: chlapů je milion. Ten váš je jeden.

Kniha Hornické vdovy přináší autentické autorizované příběhy hornických vdov od nejstarších až po nejmladší na pozadí historických proměn Československa a České republiky, kdy bylo hornictví vnímáno jednou jako výkladní skříň socialismu, jindy jako jev zatracovaný a zesměšňovaný. Kniha se tak snaží poodkrýt fenomén hornictví v jiném světle a relativizovat mnohaletá klišé, jež se k němu vážou.

Publikace vychází s předmluvou Martina Jemelky, historika českého dělnictva, a množstvím doprovodných dobových materiálů.

Hornické vdovy mě zaujaly už před nějakou dobou. Náhodou jsem na ně narazila, myslím, že na ČBDB a říkala jsem si, že by mohlo jít o zajímavé čtení. Bylo to chvíli potom, co na ČT 1 běžel seriál o neštěstí na Dukle a moje čtení této knihy se spojilo s dobou, kdy je spousta lidí nadšená ze Šikmého kostela. Tak nějak je to hornictví teď kolem nás. Každopádně jsem si knihu přála k narozeninám a dostala ji. A také jsem se do ní poměrně brzy pustila.

Knížečka je poměrně útlá. Má něco kolem 200 stran a část z nich jsou také fotografie. Na první pohled knížka zaujme i svým grafickým zpracováním. Růžová barva s tématem působí možná trochu zvláštně, ale je originální. Nemám doma jinou knihu v takovémto "baby" odstínu růžové. Růžová se promítá i přímo v knize, jména žen, které vypráví své příběhy jsou právě tímto odstínem psány. Právě jména žen jsou i pojmenováním jednotlivých kapitol, což mi přijde hezké, jako pěkná pocta těmto ženám s nelehkým osudem.

Být horníkem bývalo velice prestižní povolání (v knize najdete i konkrétní porovnání platu horníka s jiným zaměstnáním). Kromě výborného finančního zabezpečení se tato dřina spojovala i s jistou prestiží. Celkově šlo často o poměrně propojenou společnost, kdy spolu jednotlivé rodiny měly blízké vztahy, jezdily na rekreace, děti na tábory... Pravdou je, že dnes už tomu tak není. Ani prestiží, ani finančními ohodnoceními...

Příběhy, které jsou v knize vypráví jednotlivé vdovy. Naleznete tady ženy, které o manžele přišly již v 60. letech 20. století, ale i ženu, která o manžela přišla v roce 2013. Jde o takový průřez od druhé poloviny 20. století prakticky do současnosti a neštětí se odehrála v různých dolech. Dukla, Darkov... Z jednotlivých vyprávění cítím vysokou míru autentičnosti. Vyprávění díky tomu mohou někdy působit trochu zmateně, ale já oceňuji spíše to, že je cítit naprosto minimální zásah od autorky knihy. O to více emotivní čtení to je. Zajímavá je i další věc. Díky tomu, že kniha příběhy mapuje širokou dobu, lze sledovat i rozdíly ve fungování vztahů v rozmezí této doby. Další zajímavou věcí je to, že autorka se rozhodla do knihy zařadit i příběhy žen, které v době, kdy došlo k tragédii, řešily rozvodová řízení. Tady si stále nejsem jistá, jestli by nebylo lepší dát do knihy čistě příběhy funkčních párů. Na druhou stranu jde ovšem o zajímavý prvek, který poukazuje na to, jak neštěstí zasáhlo blízké celkově, nejen partnery obětí.

Hornické vdovy rozhodně nejsou lehkým čtením. Jsou emočně poměrně náročné, na druhou stranu i často pozitivní. Pozitivní v tom smyslu, že snad až na jednu výjimku se ženy dokázaly s tragickým osudem vyrovnat, pokračovat v životě a být šťastné. Většina z nich však dodnes vzpomíná na své manžele, na dávné lásky. Paradoxem je, že se často jejich novými partnery stali přátelé jejich manželů, nebo alespoň známí. Lidé, jež jejich smrt také zasáhla a následně svým partnerkám nebránily ve vzpomínání a přetrvávající bolesti. 

Fotografií v knize je velké množství. Emoce ve čtenáři vyvolávají ještě silněji. Umožňují konkretizovat si jednotlivé páry a jednotlivé osudy. Často obsahují i různé zajímavé dokumenty, novinové články z dané doby a podobně. Je skvělé, že došlo k takovémuto propojení textu a fotografického materiálu.

Kniha je silná, ale zároveň napínavá. Osobním způsobem přibližuje téma, o kterém se ještě nedávno skoro nemluvilo, dnes díky seriálovým i knižním adaptacím je přiblíženo více, avšak stále jde o oblast, která není plně otevřena. Pokud vás zajímají lidské osudy, reálné příběhy i silné, ženské osobnosti, určitě by vás Hornické vdovy minout neměly. Hodnotím je 90 %. 


4 komentáře:

  1. Knihu jsem už také zaregistrovala a zaujala mě svým konceptem a autentičností. Obecně o hornickém prostředí nevím téměř nic a tahle kniha by to mohla napravit. :) Moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. Pkěná recezne. Téma je to určitě velice zajímavé a dobře zpracované. Bohužel ale pro mně to není. :/

    OdpovědětVymazat
  3. Velmi pěkná recenze a píšu si na dabtabázi do seznamu!!

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)