@bettypavkova

sobota 2. května 2020

Stranger Things: Temnota na okraji města - Adam Christopher



Vánoce, Hawkins, 1984. Policejní náčelník Jim Hopper touží po jediném – chce strávit klidné první Vánoce s Eleven, ale jeho adoptivní dcera má jiné plány. Navzdory Hopperovým protestům ze sklepa vytáhne krabici s nápisem „New York“ a vzápětí přijdou těžké otázky. Proč Hopper před všemi těmi lety odjel z Hawkinsu? Co to znamená „Vietnam“? A proč nikdy nezmínil New York?
Přestože by raději čelil hromadě nepřátel z jiného světa, než aby mluvil o své minulosti, Hopper ví, že pravdu už nelze dál popírat. A tak začíná příběh o jisté události v New Yorku – posledním velkém případu před tím, než se všechno změnilo…

Léto, New York City, 1977. Hopper se vrací z Vietnamu a začíná znovu. Malá dcerka, pečující manželka a zbrusu nová práce detektiva NYPD mu návrat do civilního života značně usnadňují. Když se však znenadání objeví záhadní federální agenti a zmocní se složek o brutálních, nevyřešených vraždách, Hopper vezme věci do vlastních rukou, přičemž riskuje všechno, aby odhalil pravdu.


Je to tady, moji milí. Vychází další prequel k seriálu Stranger Thing. O prvním dílu, který nesl název Temný experiment, se můžete dočíst tady. První díl byl skvělý, takový příjemně mysteriózní, tajemný a představil nám příběh matky Eleven. Druhý díl nám představuje minulost Jima Hoppera. Ano, toho úžasného klaďase, policisty.

Nejprve bych vám chtěla vysvětlit, jak to s touhle sérií vlastně je. Každý díl této série prequelů píše jiný autor a představuje nám příběh jedné z postav v době před dějem seriálu Stranger Things. Jednotlivé díly na sebe tudíž vůbec nenavazují. Co se týče nutnosti toho, abyste viděli seriál, není to nezbytné. Knihy fungují i jako samostatné thrillery skvěle. Ovšem samozřejmě, pokud jste maniak do seriálu, mají pro vás potom ještě takovou výraznější přidanou hodnotu.

Jim Hopper je policista a byl jím i v minulosti. Z maloměstkého Hawkinsu přesídlil s dcerou a manželkou do New Yorku. New York sedmdesátých let nebyl žádná hitparáda. Vysoká kriminalita, málo peněz... řešilo se to snižováním stavů u policie a zároveň nabíráním i nezkušených osob. Prostě blázinec. Hopper se poměrně rychle vypracoval na detektiva na vraždách. Napomohly mu k tomu i zkušenosti z války ve Vietnamu. Příběh začíná řešením případu sériových vražd (a bacha, pojem sériových vrah se začal právě v sedmdesátých letech používat, takže v roce 77, kdy se věnujeme Hopperově minulosti, je tento pojem ještě doslova děťátko!), které vypadají tak trochu okultně. No vše se nakonec otočí o 180 stupňů a vy se budete pěkně divit.

V knize potkáme i Eleven. Občas se zde totiž objevují kapitoly "z přítomnosti", roku 1984, kdy Hopper Eleven právě o své minulosti vypráví. Přiznám se, že jsem čekala, že součástí vyprávění bude také to, co se stalo s manželkou a dcerou Jima. Rovnou vás upozorňuji, není tomu tak. Řeší se tady pouze tento případ. Celkově je tento díl mnohem méně mysteriózní, než byste mohli jako fanoušci ST očekávat. Tohle je vážně takový čistý detektivní thriller. A právě proto se mi líbil ještě možná o ždibíček víc než díl první, ale spíše je to nakonec hodně vyrovnané. Několik desítek stran přibližně za polovinou knihy mi totiž přišlo trochu pomalejších, o něco by se prostě kniha dala zkrátit, ale není to nic dramatického a tím, že miluju Jima, miluju detektivky a thrillery, a ještě k tomu jsem právě na thriller měla zrovna náladu, sedla mi Temnota na okraji města naprosto perfektně. 

Stejně jako v prvním dílu se i v Temnotě na okraji města objevuje perfektní dokreslování doby, ve které se příběh odehrává, za pomoci nejrůznějších detailů. Policie zde aktuálně s Hopperovým případem řeší také Samova syna (reálný sériový vrah, který v sedmdesátých letech řádil v New Yorku), objevuje se zde však opravdu jen jako zmínka. Je zde zmiňovaná dobová hudba, móda (jo a v jednu chvíli taky King :-D). Tohle mě strašně baví. A teda nevím, co za náhodu to je, že v prvním díle této volné série je okrajově zmiňován Charles Manson a v tomto druhém právě Samův syn. Tyhle detaily jsou podle mě prostě super a atmosféru dokreslují naprosto perfektně.

Stranger Things Temnota na okraji města, je super kniha nejen pro fanoušky Stranger Things. Tím, že jde opravdu o takový samostatný thrillerový případ, je podle mě velmi dobře přístupná i komukoliv jinému, koho zaujme anotace a případ, který se v knize řeší. Mě bavila moc a nakonec jsem se rozhodla, že ji budu hodnotit stejně, jako díl první a dám ji 95 %. Oba díly jsou opravdu povedené a já se těším na další (na Goodreads jsem dohledala, že už vyšel v originále i třetí díl, tentokrát o Max. Což není zrovna moje oblíbená postava, ale zvědavá jsem i tak. Zároveň chci ještě poznamenat, že jsem strašně ráda za zachování původních obálek, které jsem skvělé - ale doufám, že pokud vyjde třetí díl, tam ji pozmění, protože zrovna ta vypadá úplně jinak, než obálky těchto dvou předchozích dílů. A nechápu, proč to tak v originále mají, vždyť ty knihy k sobě pak vůbec neladí!).

Kniha by měla vycházet 5.5. 2020, ale doporučuji sledovat knihu na stránkách nakladatelství tady, protože víme, že v současné době se může ledacos pozměnit. Každopádně pokud nechcete být limitování hlídáním data vydání, můžete si jednoduše knížku předobjednat tady na e-shopu Knihy Dobrovský, kterému tímto moc děkuji za poskytnutí reading copy k recenzi! :-)

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :) Mě osobně Stranger things minuly a to i přesto, že jsou mi ze všech stran doporučovány. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zbožňujem Stranger Things, preto nechápem, prečo ma tieto knihy minuli! To musím napraviť, veď som nejaký ten fanúšik :D Už teraz sa na ne veľmi teším...aj na Max, ju som si zas, ja osobne, veľmi obľúbila♥
    Super recenzia a vďaka za tip!

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku zrovna čtu a musím říct, že ačkoliv teď jdou detektivky mimo mě, tohle mě hrozně baví. Moc se mi líbí, jak autor vykresluje tehdejší New York a že je knížka v tomto autentická. A to jsem ani netušila, že Samův syn ve městě opravdu řádil. Díky za informaci :) Přestože bych klidně uvítala ještě víc napětí, jsem moc zvědavá, jak tohleto dopadne!

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)