@bettypavkova

pátek 28. srpna 2020

Návod na vraždu pro hodné holky - Holly Jackson



Zmizela oblíbená středoškolačka, Andie Bellová. Tělo se sice nenašlo, ale policie ví, kdo je vrah. Všichni vědí, kdo je vrah! Sala Singha za vraždu přítelkyně odsoudili všichni, kromě soudu a poroty. Sal Singh totiž spáchal sebevraždu a nikdo neusiluje o očištění jeho jména. Až na Pipu Fitz-Amobiovou. Městečko rozežírá nenávist k rodině vraha, ale ona nevěří, že je vinen.

Pět let po zločinu začíná vyšetřovat pod záminkou závěrečného školního projektu. Je to ale úkol, který ji může zabít. Jestliže se Pipa nemýlí a vrah je stále na svobodě, nikdo neví, kam až bude ochotný zajít, aby své tajemství zachoval. Kdosi chce totiž minulost utajit za každou cenu. A kam až dokáže zajít Pipa, aniž by zaplatila životem?



Nakladatelství Cosmopolis se už před nějakou dobou ponořilo i do tvorby z kategorie young adult. A zrovna nedávno u nich právě jedna velmi lákavá young adult kniha vyšla. Jde konkrétně o thriller. YA thrillery už se objevovat začínají. Pořád jich je ale velmi málo. A mě baví. Asi úplně nejvíc ze všech žánrů, které se v young adult objevují. Nebyl to však jediný důvod, proč jsem si Návod na vraždu pro hodné holky chtěla přečíst. Kniha sesbírala již před vydáním spoustu kladných ohlasů, zaujala mě anotací, dokonce i grafickým zpracováním. Dnes si o ní tedy můžete přečíst víc.

Hlavní hrdinkou je Pipa, Filipa. Velmi chytrá dívka, tak trochu šprtka. Jako téma svého školního projektu si vybere poměrně kontroverzní téma - vraždu, respektive zmizení, které se v městečku, ve kterém bydlí, událo před pěti lety. Celé to odůvodní tak, že se zaměří na to, jaký vliv na vyšetřování má televize, sociální média... Realita je ovšem jiná. Zmizelá dívka Andie měla přítele Sala a všichni si myslí, že právě on byl jejím vrahem a následně kvůli pocitu viny spáchal sebevraždu. Pipa si však myslí, že Sal byl nevinný. Vrhne se do víru vyšetřování.

Návod na vraždu pro hodné holky je velmi poutavý thriller, který se čte skoro sám. Je to ten druh knihy, u které sedíte, odmítáte ji odložit a zároveň ji čtete neuvěřitelně rychle. Měla jsem ji přečtenou velmi rychle. Neměla jsem problém přečíst 100 stran na jeden zátah, protože jsem byla neustále napnutá, co se v knize odehraje dál. Stejně tak je to nesmírně moderní thriller. Takový, který pracuje se sociálními sítěmi a "módními teenagery".

Jak jsem již řekla, celý příběh je velmi napínavý a čtenáře si dokáže udržet. Autorka zde pracuje nejen s různými podezřelými, ale i různými motivy. Na pozadí hlavního případu se setkáváme s nejrůznějšími závažnými tématy, které současnou mládež (a nejen ji) mohou ovlivňovat, které ji mohou ublížit. 

Hlavní hrdinka je výborná. Je vtipná, správně "praštěná", velice chytrá. To, jak moc chytrým člověkem Pipa je přináší asi tak jedinou nevýhodu knihy, kterou ovšem mladší čtenáři, pro které je kniha primárně určena, pravděpodobně nebudou příliš řešit. Pipa občas na něco přijde náhodou, respektive díky jejímu chytrému mozku. Jak jsem zmínila výše, čtenáři, kteří nejsou ve čtení thrillerů ještě tolik zběhlí, si toho pravděpodobně ani nevšimnou. Zkušenější čtenář si všimne, ale já osobně nejsem typ čtenáře, kterému by to tolik vadilo. Zároveň je zde však spousta důkazů a nápadů, ke kterým Pipa přijde naprosto logickou a někdy i trnitou cestou. Ty to prostě krásně vyvažují.
Také oceňuji to, že autorka zvolila "taktiku", kdy se policie na původní případ prakticky vykašlala a proto má Pipa po čem pátrat. Rozhodně mám tuto variantu radši než "nezkušený student/novinář/spisovatel poučuje policii o tom, jak mají dělat svoji práci, protože je nenapadly naprosto jasné věci".

Líbí se mi forma, jakou je kniha zpracovaná. Najdeme zde mapku, Pipiny poznámky, přepis policejního výslechu, e-maily a také spoustu pracovních protokolů, které Pipa zpracovává právě kvůli svému školnímu projektu. Vlastně samotný školní projekt je výborný a originální námět, kterým autorka knihu nejenom odstartuje, ale také je jím zaštítěná po celou dobu vyšetřování - dává i tvrdohlavé hrdince počáteční motivaci vytrvat, což působí věrohodně.

Návod na vraždu pro hodné holky je popisován jako "stejně působivý jako Riverdale a návykový jako Jeden z nás lže". A já musím souhlasit. Riverdale je úžasný, napínavý seriál o teenagerech a Jeden z nás lže je skvělý YA thriller. Tato kniha mi opravdu připomínala oboje. Jeden z nás lže je velmi dobrý thriller s působivým závěrem. Návod na vraždu pro hodné holky mě ale bavil o něco víc. Získal si mě skvělými postavami, které jsem si velmi oblíbila, zvláště pak právě hlavní hrdinku.

Tuhle knihu jsem si užívala. I když nejsem věkově cílová skupina, nebyla jsem vůbec zklamaná. Naopak jsem byla hodně nadšená a jsem nesmírně ráda, že bude tento měkký paperback zdobit moji knihovničku. Ke knize se možná i někdy ráda vrátím, protože mě příběh opravdu bavil, podezřelých jsem v hlavě měla hned několik, ale nakonec bylo všechno jinak. Autorka nasadila svou prvotinou laťku opravdu vysoko a já doufám, že se dočkáme i dalších knih, které budou stejně dobré, nebo lepší. Tohle čtení si užijí jak mladí, tak dospělí čtenáři.

Knize Návod na vraždu pro hodné holky dávám 90 % a co se kategorie young adult týče, patří rozhodně mezi to nejlepší, možná úplně to nejlepší, co jsem kdy četla.

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Návod na vraždu pro hodné holky děkuji nakladatelství Cosmopolis, pokud Vás kniha zaujala, můžete si ji objednat přímo na webu nakladatelství Grada.


6 komentářů:

  1. Na tuhle knihu už se těším velmi dlouho, čeká na mě na poště, už aby bylo pondělí :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha mě láká od první chvíle, co jsem zjistila, že bude vycházet. :) Stejně tak moje mladší sestra se už knihy nemůže dočkat.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak zrovna téhle knížce bych asi normálně vůbec nedala šanci. Ani by mě nenapadlo o ní uvažovat. Asi neprávem bych ji prostě odsoudila.
    Ale dost jsi mě nahlodala, tak se po ní možná někdy mrknu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ale jen teda dodatek k Riverdale - taky jsem na to koukala... první dvě série jsem dokoukala snad v nějakém tranzu (shodly jsme se na tom s kamarádkama, co jsou na tom úplně stejně), tak moc mě to bavilo. No a postupně mi další série začaly připadat jako stále větší a větší slátaniny, až teď, s odstupem času, se občas takhle s holkama při řeči pozastavíme "hele, vzpomínáš, jak jsme koukaly na Riverdale?" a docela se tím vším kolem bavíme, protože jsme musely být asi nějak mimo, fakt. Protože když to posoudím nezaujatě a zapomenu na to, jak jsem to fakt moc žrala, Riverdale je pakárna. Následující série určitě.
    Viděla bych to nějak tak ↓
    Vývoj Hadů od první do konce druhé série Riverdale se dá popsat asi takhle.
    Přijdete mezi ně a vykřiknete: "Co je to tu za spolek? Nezajdeme na vdolek?"
    1.řada:dostanete po hubě
    2.řada:hadi jdou s vámi na vdolek

    OdpovědětVymazat
  5. Budu si jí půjčovat od kamarádky, která ji už četla v originále a dost mi ji doporučovala.

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu jsem nedávno viděl v jednom časopise jako advert a podle popisu mi přišla zajímavá, díky za poskytnutí náhledu do příběhu této knihy
    :)

    Melissa H.
    www.melissahartford.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)