@bettypavkova

čtvrtek 23. listopadu 2017

Jeden z nás lže - Karen M. McManusová


Premiantka, princeznička, sportovní hvězda, školní grázl a kluk, co ví o každém všechno a nebojí se to napráskat všem. Tahle partička se sešla po škole, aby napravila své hříchy – konkrétně mobily při vyučování, kde nemají co dělat. Jenže ty mobily nebyly jejich a jeden z nich bude za hodinu mrtvý. Co se vlastně na Bayviewské střední stalo? Všichni přeživší mají motiv, protože jejich domnělá oběť plánovala zveřejnit jejich špinavá a ještě špinavější tajemství. Jenže jak poznat vraha, když každý má co skrývat?

Jak jste si mohli přečíst v názorovce na Selekci, k young-adult literatuře nechovám zrovna důvěru. Poté, co jsem však přečetla Amy a Roger na cestě, nálada se mi lehce zlepšila a já nemohla odolat knize, která slibuje, že je prvním u nás vydaným YA thrillerem. Thrillery já totiž můžu i ty „normální“ a tenhle se má odehrávat na střední škole. A to by mohlo jít, no ne? Musím se přiznat k lehkým obavám. Kniha je totiž velice kladně hodnocená a já se na ni moc těšila – a takové knihy mě obvykle zklamou. Jeden z nás lže mě ovšem nezklamalo!

Kniha nás okamžitě vtahuje do děje. A napíná nás snad na každé straně. Odhaluje nám totiž desítky malých tajemství a lží. Autorka nám je však chytře servíruje postupně a napíná nás a tím nás nutí hltat knihu bez přestávky. V knize se střídají části z pohledů jednotlivých čtyř podezřelých a tím má autorka perfektní prostor na oddalování čtenářova napětí - vždy alespoň o pár stran. Na druhou stranu by mi přišlo vhodnější vyprávění v er formě. Thriller, ve kterém figurují čtyři podezřelí a my máme možnost nahlédnout do hlavy každého? No, trochu mi to prozradilo, jak že to vlastně dopadne nebo nedopadne. Na druhou stranu jsem z obrovského počtu tajemství odhalila předem pouze jedno.

Kniha je psaná hodně jednoduše v přítomném čase, osobně dávám přednost času minulému, ale jde pouze o osobní preferenci a zvyk, protože mám pocit, že „v minulosti“ je psána většina knih. Věty jsou jednoduché a kapitoly krátké, proto by mohlo jít i o vhodný dárek pro někoho, kdo příliš nečte, ale miluje seriály jako Gossip Girl, případně Pretty Little Liars. Ano – kniha na mě přímo sálá „Amerikou“. Takový ten klasický americký teenage kýč, který objevujeme v seriálech a filmech. Což je vlastně jedna z věcí, kterou bych autorce vytkla. Mně to v celé knize nevadilo, naopak jsem si to užívala, tyhle kýčovité filmy a seriály vlastně zbožňuju, jen jsem čekala, že konec nebude až takhle „americký“. Co už. Autorka si to tak vysnila a mně to příliš nevadilo, jen si myslím, že by se kniha mohla považovat za hodnotnější, kdyby byl konec trochu v jiném duchu.

Další věc, kterou bych autorce vytkla je ta, že na mě kniha působila až přehnaně „politicky korektní“. Homosexualita (ale ta do knihy pasovala), transsexualita (ta do konceptu ještě také poměrně zapadala). Co mi ale do knihy přišlo až násilně vložené bylo několik vět ve stylu „Vypadal jako Jake, ale s tmavou kůží.“. Tyto vsuvky na mě působily zbytečně. Jako člověk, který barvu kůže neřeší, mi nepřijde podstatné to v knize tímto způsobem několikrát zmínit. A hlavně to vypadalo dost křečovitě.
Dále mi přijde, že pokud je ústředním tématem kyberšikana a deprese, nebylo by od věci tato téma rozebrat i v beletrii trochu hlouběji. Je zarážející, že nad tím, že někdo píše na internet věci o ostatních, věci které jim ničí životy, se nikdo nepozastavuje. Všichni, včetně rodičů a učitelů, to berou jako normální i ve chvílích, kdy to má pro některé studenty fatální následky...


Přesto se mi kniha opravdu líbila. Patří mezi ty knihy u kterých přečtete sto padesát stran, ani nevíte jak. Skvělá odpočinková kniha, která obsahuje vše, co dnešní mládež baví. Romantika, vyhrocené vztahy, internet, dramata... Super drbna hadr. Fakt že jo. Knížku vám rozhodně doporučuji a dávám jí 90%. 

12 komentářů:

  1. Knížka mě zaujala, hned jak vyšla, protože mám ráda spojení young adult literatury a thrilleru, takže mě ohromně potěšilo, že jsem ji vyhrála a dostala se k ní tím pádem tak brzy. Mám ji v pořadí k přečtení a jsem ráda, že se ti líbila. Nedávno jsem četla jednu negativní recenzi , tak mě to trochu vyděsilo. Ale uvidíme, jsem zvědavá, jak se mi nakonec bude líbit. Námět zní zajímavě, tak snad se s tím autorka dobře popasuje :-)
    Povedená recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuto knihu čtu už druhou velmi kladnou recenzi a mám chuť si ji přečíst. Jen se mi strašně nelíbí obálka. Přijde mi strašně přeplácaná a vadí mi text psaný přes obrázky. Zkusím se po ní podívat v originále (jestli náhodou není obálka jiná).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V originále je obálka stejná :) a mně se i docela líbí... Určitě knihu zkus. :)

      Vymazat
  3. Povedená recenze :) Na knihu se chystám i když to téma - šikana, lži, tajemství a tak, je v YA celkem dost probírané kolem dokola. Tak doufám, že něčím vynikne a ohromí mě :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komntář. Mně se tady strašně libíbilo, že to bylo ooravdu ve stylu amerických filmů.:-D

      Vymazat
  4. Pěkná recenze! Já mám knihu doma v originále a moc se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Možná ji zkusím i v tom originále, někdy později až něco zapomenu :D

      Vymazat
  5. Moc hezky napsáno. Přijde mi, že knih v přítomném čase je málo a já jej zbožňuju, je čtivý a působí tak živě, mnohokrát jsem se pokoušela v přítomném čase sama psát, ale stejně jsem po pár větách spadla do toho minulého, čímž jsem došla k názoru, že každý je přednastaven na něco jiného. :D A já od doby přečtení Strážců času asi nenarazila na žádnou knihu, která by byla psána přítomně, alespoň jsem si to neuvědomila... a tak mám tady díky tobě další zářez do "plan to read" složky. :D I když nemám zrovna ráda, když je nějaké důležité téma špatně podáno nebo propracováno, jak tady mluvíš třeba o té kyberšikaně, tak uvidíme... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele mám pocit, že ještě Hunger Games jsou v přítomném, mně to vždycky úplně rozhodí, ale je fakt, že se to čte tak nějak svižněji, těžko říct proč...:-D

      Vymazat
  6. Nuž, tak to som teda zvedavá...aj u nás má kniha vyjsť (alebo už vyšla? O.o) a určite sa na ňu chystám (takéto YA ma celkom lákajú). Aj keď tie zápory, čo si spomínala, ma trocha odradili, ale asi predsa len viac prevláda tých kladných ako záporných stránok. Ďakujem za skvelý názor♥♥♥

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)