@bettypavkova

sobota 10. února 2018

Tichá modlitba - Angela Maronsová




Ztratily se dvě.
Vrátí se jen jedna.
Ti druzí mají smůlu.
Jejich holčička
zemře…

Zmizení Charlie a Amy, devítiletých nejlepších kamarádek, znamená pro jejich rodiny tragédii. Textová zpráva potvrzuje to, čeho se všichni obávali: obě se staly oběťmi únosu. Další esemeska jim však vyrazí dech – nutí rodiče postavit se proti sobě a bojovat o život svého potomka. V tu chvíli se do případu vkládá Kim Stoneová a její tým.
Zdá se, že tentokrát budou mít co do činění s neobyčejně krutými zločinci. Klíč k případu však nejspíš tkví v temné rodinné minulosti. Čas se však krátí a Kim nechce dopustit, aby něčí dítě zaplatilo za chyby dospělých nejvyšší cenu…

Detektivní sérii s Kim Stoneovou v hlavní roli mám moc ráda. Jde o nápadité detektivní příběhy se zajímavou vedlejší linkou propojující jednotlivé díly - samotnou Kim Stoneovou. Recenzi na předchozí díl Ďábelské hry si můžete přečíst tady.

Tichá modlitba je třetí díl detektivek, kterými nás provádí Kim. Dostane se k případu unesených dívek, jejichž únosci rozjedou prakticky dražbu o jejich životy. Rozhodně nejde o příběh, který bych si chtěla číst v pozici matky malého dítěte. Kniha podle mě poměrně dobře vystihuje největší noční můru všech rodičů. Autorka se zaměřuje i na psychologii postav a pokouší se ukázat pocity, které rodiče prožívaly. To, jak situaci prožívá každý jinak, ale zároveň všichni stejně.

Kim Stoneová je skvělá postava a právě kvůli ní rozhodně doporučuji číst knihy postupně. Její psychologický vývoj je v knihách opravdu znatelný, dozvídáte se postupně střípky z její minulosti, které ovlivňují její chování a z "bezcitné mrchy" se postupně stává mnohem citlivější osoba. 

Autorka píše velmi čtivě. K celkové čtivosti knihy přispívá i to, jakým způsobem je zpracovaná a to, že knihu dělí do krátkých kapitol. Celkově v knize opět sledujeme dva příklady, i když jeden pouze okrajově. Oba dva případy ovšem spojuje rodičovská láska a rodinné vztahy. Kniha je opět napínavá a přesto, že věříte v Kiminy schopnosti, musíte se bát, zda tentokrát neselžou. 

Angela Marsonsová je podle mě jedním z nejlepších současných autorů detektivních případů. Samozřejmě má na ty nejlepší, jako jsou Deaver nebo Patterson ještě co dohánět, ovšem na jednotlivých knihách je vidět neskutečný progres a její zlepšování. Jsem ráda, že s Kim Stoneovou nás čeká ještě velká spousta knih, i když česky zatím vyšly pouze čtyři. Podle mě je o detektivku, kterou je rozhodně dobré si přečíst. Nezklame vás. Knize dávám 75%.

1 komentář:

  1. Pěkná recenze, detektivky sice moc nemusím, ale tahle nevypadá vůbec špatně. :))

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)