@bettypavkova

pátek 16. března 2018

Lovci duchů - Neil Spring






Vítejte na Borley Rectory nejstrašidelnějším sídle v Anglii. Píše se rok 1926 a Sarah Grey získala novou, naprosto neuvěřitelnou práci – stala se osobní asistentkou Harryho Pricea, nechvalně známého londýnského lovce duchů. Na jedné straně skvělý a okouzlující, neurotický a manipulativní na straně druhé, Harry zasvětil svůj živottomu, aby odhalil pravdu o mnoha anglických "falešných lovcích", a nikdy neustane, dokud případ nevyřeší a podvodníky neodhalí.

Takže když se Harry a Sarah usídlí v Borley Rectory – domě, kde prý neznámá individua často jen tak létají vzduchem a místní obyvatelé mají strach, neboť se povídá, že se zde prochází duch jeptišky –, myslí si, že tento případ bude jako každý jiný. Ale když padne noc a žádné neobvyklé věcí se nedějí, lovci duchů jsou nuceni čelit nepříjemné možnosti: duch Borley Rectory může být skutečný. A jestli ano, ti dva se s ním touží seznámit!

K Vánocům jsem od přítele dostala knihu Lovci duchů a konečně jsem se k ní dostala - a dokonce mě poměrně vytrhla z čtecí krize. Duchařina v knihách je moje oblíbené téma a jak u mě zabodovala tato? To se dnes dozvíte.

Kniha začíná nenápadným, řekněme prologem z roku 1977 a v něm se dostaneme k zápisníku. Ten sepsala jako zkušenosti ze svého zaměstnání Sarah Greyová. Příběh se začne odvíjet v roce 1926. Je logické, že její zaměstnání nebude jen tak ledajaké a jak už název knihy naznačuje, půjde o práci s "Půlnočním lovcem" Harrym Pricem, který je známým lovcem duchů v Londýně. Na samotném konci i zjistíme, co má společného s celým dějem samotný prolog a je to rozhodně zajímavý prvek knihy.

Nejprve bych určitě vyzdvihla to, že kniha je o reálných událostech, reálné osobě... Autor si však samozřejmě vše všemožně poupravil, ale v závěrečné poznámce autora je řečeno, co bylo opravdu skutečnou událostí a co přikresleno. Abych se přiznala, do přečtení této knihy jsem neměla potuchy, kdo Harry Price byl a překvapilo mě, že jde o reálnou osobu. Kniha mě však donutila si o něm zjistit více informací... Živit se lovem duchů muselo být prostě super.

Autor píše opravdu velice čtivě. Trochu mi ovšem vadilo, jak obrovské časové skoky se v knize odehrávaly. Nebyly nijak celistvé. Jednou byl skok o pár týdnů, jednou o pár měsíců a jindy o roky. Autor nezvolil takovou tu současnou klasiku, kdy na začátek kapitoly uvede alespoň rok, kam se děj přesunul a tím pádem jsem vždy chvíli tápala, jak daleko vlastně jsme. V textu to uvedeno je, ale ne jasně a člověk je prvních pár vět tak trochu zmaten. Jak jsem však již řekla, je zajímavé, že čtenář sleduje opravdu dlouhý časový úsek příběhu. 
Rozhodně se mi líbily i pověry o jeptišce, které pro knihu byly důležité. Mám ráda všemožné pověsti a umím si představit, že téhle bych se sama bála... Co si budeme, faře v Borley bych se vyhýbala. Fara byla celkově velmi detailně a dobře popsána a člověk měl při čtení pocit, že tento strašidelný dům prochází spolu s hlavními hrdiny.

Jednotlivé postavy se hodnotí těžce. Harry Price vycházel ze skutečné osoby, jejíž rysy měly být v jistých prvcích zachovány. Dost možná proto nešlo o plochou postavu. Šlo o postavu plnou tajemství, ale zároveň uvěřitelnou. Nebyl jednoznačně takový, ale ani makový. Na druhou stranu Sarah byla typicky kladnou hrdinkou, přesto však měla jedno tajemství, které se dozvíme na konci knihy. Na postavě Sarah se mi líbil její vývoj. Její snaha se rozhodnout v co věřit a nebo nevěřit, hledání důkazů nejen pro okolí, ale i pro ni samotnou. Nezajímavé rozhodně nebyly ani vedlejší postavy, kterým sice nebyl věnován velký prostor, ale charaktery měly utvořené opravdu zajímavě a originálně. Čtenář se během četby setká opravdu s nejrůznějšími - dalo by se snad říct - individui.

Kniha mě rozhodně bavila, člověk postupně zjišťoval, že děj, který jsou vlastně "zápisky" od asistentky Harryho Price, může být zkreslený právě jejím pohledem. (Zde bych ráda řekla, že když mluvím o zápiskách, nejde o knihu psánou deníkovou formou. Sařin deník je celistvý děj, klasický román.) Hledání pravdy všech postav se stane vlastně i vaším hledáním. Pokud máte rádi nadpřirozeno, rozhodně vás kniha zaujme. Nejen tím, že vychází z reálných situací. Je pravda, že je zde věnován velký prostor i právě chování postav, ale duchové za nimi rozhodně nezaostávají. Jde o skvělé čtení v krásném vydání. Po knize sáhněte, neměla by Vás zklamat. Knihu hodnotím 85%.

3 komentáře:

  1. Diky za zajímavý tip, knihu si zapamatuji :)

    OdpovědětVymazat
  2. No jelikož jsem teď na měsíc sama doma, tak po téhle knížce nesáhnu. Tváří se sice jako super četba, ale pak bych se v noci asi po... :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)