@bettypavkova

středa 18. dubna 2018

Skleněný trůn - Sarah J. Maas




V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena je od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.
Díky Saře J. Maasové jsem si začala oblibovat fantasy. Její série "Dvorů" byla perfektní a já si ji opravdu zamilovala a tak netrvalo dlouho a dala jsem šanci i její druhý sérii, která nese název Skleněný trůn. Jak se mi první díl této série líbil?
Vzala bych to prvně úplně z vrchu. Důvod, proč jsme si jako první sérii od Maasové vybrala k přečtení právě Dvory, nebyla ani tak anotace, jako obálky. Mně se prostě obálky "Trůnů" nelíbí. Nesedí mi, působí na mě lacině. Vychází z těch původních, ale prostě se mi nelíbí. Proto jsem si vybrala Dvory, které podle mě mají naopak obálky nádherné.
Ke stylu autorčina psaní je snad zbytečné se vyjadřovat. Kniha je čtivá, možná mi přišla o něco čtivější než samotné Dvory. Je dělená do krátkých kapitolek a to čtivosti prostě přidává. Na druhou stranu mi přišlo, že Skleněný trůn je psaný mnohem jednodušeji než Dvory. Ono by to nebylo nic divného. Skleněný trůn vznikl o několik let dříve. Každopádně četl se opravdu dobře.
Další věc, kterou Maasová umí, je vytváření postav. Ona prostě umí vytvořit postavy, kterým čtenář bude neskutečně fandit a zamiluje si je. Rhysand ze Dvorů je v tomto směru už pomalu legendární. V této knize jsem si osobně oblíbila Chaola, ale Bůh ví, co s ním Maasová v dalších dílech provede. Ráda mění sympaťáky v záporáky a naopak. Samotná hlavní hrdinka mi byla také sympatická. Celaena je od mala vychovávaná v nájemnou vražedkyni a je to poznat. Je samostatná, tvrdohlavá a má ostrý jazyk. Líbilo se mi však, že přesto bylo v knize poukázáno na to, že má city a že je to dívka. Autorky, které tvoří nezávislé a silné ženy často sklouznou k tomu, že jejich hrdinky nepůsobí jako lidé a stanou se neuvěřitelnými. Celaena působila poměrně dost realisticky a to se mi líbilo a možná mě to i trochu překvapilo.
Děj byl zajímavý, jen jsem možná čekala trochu víc té "reality show" zabijáků. Sehrála tam velkou část, ale dočkáme se ve velké míře o boje proti tajemnému zlu. 
Svět, který autorka ve Trůnu vytvořila byl možná až moc překombinovaný. Nejde o úplně
útlou knihu. Má něco kolem 380 stran, ale na takový svět je to prostě málo. Pokud by šlo o stand alone knihu, byl by to průser. Tím, že jde o tak obsáhlou sérii si myslím, že v dalších dílech se se světem postupně seznámím. Ono v této první knize se o něm čtenář dozvídá jenom ze vzpomínek a doslechu, ale s hlavní hrdinkou jím vůbec neprochází, myslím si, že i to přispívá tomu, že čtenář má z tolika nových pojmů v hlavě tak trochu guláš. O světě se nedozvíme příliš. Z toho, co o něm vím na mě nepůsobí tak úchvatně jako ten ve Dvorech, ale může se to samozřejmě změnit.
Skleněný trůn je určitě super čtením, které Vám přinese mnoho knih, které si budete chtít přečíst. Jsem zvědavá, co se bude dít dál a určitě po dalších dílech sáhnu. Nejsem si však jistá, jestli bych měla tak velkou chuť do dalších dílů, kdybych Skleněný trůn četla jako první. Neuchvátil mě tolik příběh ani autorka, jako ve Dvorech, které pro mě zatím zůstávají jasnými favority. Rozhodně jde však o něco, co by čtenáři mající rádi YA fantasy, měli vyzkoušet. Jsem zvědavá, co mi přinesou další díly a jestli se vůbec prokoušu všemi. Prvnímu dílu této série bych dala 70%.

12 komentářů:

  1. Ja mám doma celú sériu, som v polovici a na konci druhej časti som zostala prikovaná k miestu s otvorenými ústami ešte dvadsať minút. Podľa mňa sa to poriadne rozbieha až v druhej časti. Prajem príjemné čítanie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na pokračování zvědavá a určitě do nich půjdu, snad budu souhlasit s většinou, že je to díl od dílu lepší. :-)

      Vymazat
  2. Já jsem zatím také četla jen první díl, ale Sarah J. Maas mám ráda a i tahle série se mi líbila. Ale na Dvůr rozhodně nemá. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze, od autorky jsem četla sérii Dvorů a líbili se mi vážně moc. Na Skleněný trůn jsem se zatím nedostala, ale v budoucnu se chystám. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to není špatné čtení, ale zatím mi prostě Dvory přijdou lepší, ale to bude určitě hodně tím, že Ryshand je Bůh...:-D :-D

      Vymazat
  4. Výborná recenze :) Skleněný trůn už mám dlouho doma, ale pořád jsem s touto sérií poněkud pozadu :) Měla bych se konečně pustit do dalších dílů, protože tohle je vážně povedené čtení :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já budu za morouse :D Mě se skleněný trůn nelíbil ani trochu, přesně jak píšeš výše, mi přišel neuvěřitelně překombinovaný a hlavní hrdinka na přesdržku. Zajímavé je, že mě kniha začala štvát až někdy v půlce, kdy se z turnaje zabijáků stalo přemýšlení o tom, kdo se jí líbí víc a z nájemné vražedkyně slečinka, co neví, kam jí srdce táhne. Knížka mě odradila od jakéhokoli dalšího autorčina díla, i když se všichni dušují, že druhý díl je lepší (a o dvoru ani nemluvě).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvůr je vyloženě romantika...:-D Nebo jako "hlavně" romantiky ve fantasy světě, ale dostala mě...:-D K Trůnu mám zatím zvláštní vztah no... Uvidím co další díly, mně právě taky docela zamrzelo, že se ze zajímavýho námětu turnaje stalo něco úplně jiného, ten turnaj by mohl být super, ale zase... Čekala jsem i kapku jinačí úkoly...:-D

      Vymazat
  6. Zjistila jsem, že fantasy mi sedí asi nejvíc a nejvíc mě baví. Od S.J. Maas jsem ještě nic nečetla. Nejsem úplně na ty romantiky, ale knížky od této spisovatelky jsou teď všude tak nevím, jestli se do nich postupně taky nepustím :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som najskôr čítala práve Trón a tak sa mi veľmi zapáčil štýl jej písania. A môžem skonštatovať, že dvojka a trojka a zvyšné diely sú len a len lepšie :-)

    OdpovědětVymazat
  8. O téhle sérii jsem slyšela docela pozitivní věci, ale i tak mě moc neláká. Dám přednost jiným. :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)