@bettypavkova

čtvrtek 26. dubna 2018

Trhlina - Jozef Karika




Tahle kniha vznikla zvláštním způsobem. Po vydání mysteriózního thrilleru Strach se autorovi ozval člověk, který mu povyprávěl opravdu děsivý příběh. Jozef Karika jeho vyprávění zaznamenal, mnohá tvrzení ověřil, doplnil o vlastní zjištění a zpracoval v knize, kterou máte před sebou. Na jejích stránkách rozmotává velice tajemný, tragický a hrůzostrašný případ. Zároveň poodhaluje jednu z největších záhad Slovenska – nevysvětlitelné mizení lidí v pohoří Tríbeč.

Legenda, záměrná mystifikace, nebo děsivá skutečnost? Tuhle otázku si klade i autor. Předkládá strhující hororový příběh a nechává na čtenáři, aby našel odpověď. 
Román Jozefa Kariky byl jako jediný žánrový titul v historii nominován na nejvýznamnější slovenskou literární cenu Anasoft litera.

Trhlina v poslední době ovládla všechny čtenářské facebookové skupiny a všichni ji milují. A já miluji horory. Když jsem šla do knihkupectví, jedna z knih, kterou jsem nutně potřebovala byla právě Trhlina. No a teď lituju utracených peněz...

Ano. Je to tak. Budu jedna z mála, kterou kniha neskutečně nebavila. Kniha je sepsáním údajného vypravování Igora. Autor tvrdí, že mu jistý muž příběh vypravoval a on ho pouze sepsal. Já neříkám, že to nemůže být pravda, ale co si budeme... Tvůrci Blair Witch také v zájmu propagace tvrdili, že videa jsou reálná a někdo je pouze našel...

Autor rozdělil vyprávění do tří částí. První má něco kolem 150 stran a je neskutečně nudná. Jde o seznámení čtenáře s příběhem a o to, jak se k němu dostal sám Igor. To vše by se dalo shrnout tak do padesáti stran a bohatě by to stačilo. Jediná chvíle, kdy mě v této části čtení bavilo, bylo, když jsem se dostala k článku, který si můžete přečíst zde. V knize je převyprávěn. 

Druhá část byla jediná, která mě bavila. Konečně se dostaneme do Tribeče a dozvídáme se tam různé zajímavosti. Tahle část byla jediná, která nějakým způsobem ubíhala a já se chvílemi těšila na to, co se bude dít... Bohužel má tato část jenom padesát stran...

Třetí část, která má přibližně 120 stran má být vyvrcholením knihy, ale nepůsobilo to na mě tak. Chápu části, které měly být děsivé. Chápu, co na celém finále mělo být děsivé, ale mně to tak nepřipadalo. To, že mě kniha neděsila však nezpůsobilo její nízké hodnocení. Knihy mě málo kdy vyděsí. 

Začala bych tím, jak je kniha napsaná. Vzhledem k tomu, že kniha získala "nejvýznamnější slovenskou literární cenu", očekávala jsem literární zážitek. Očekávala jsem nejen kvalitní příběh, ale i autorův styl. Od knihy, která získá takové ohodnocení bych očekávala i nějakou literární hodnotu. Kniha je prostě zapsané jakési vyprávění bez jakýchkoliv úprav. Chápu záměr, ale to je asi tak vše. To, jak kniha byla napsaná mi vadilo neskutečně. Nemůžu si pomoc, ale působilo to na mě jako školní sloh. Vyprávění se mi nečetlo vůbec dobře. Pokud jde tedy o údajný přepis vyprávění Igora, za mě by bylo lepší, kdyby do toho autor zasáhl a využil své literární zkušenosti... Možná by pak čtení bylo příjemnější a ta jakási "neprofesionalita" by nepůsobila tolik rušivě.

Další, co jsem nemohla vystát byl Igor. Ale chápu, pokud jde o reálného člověka... No každopádně... Několikrát zmiňoval, že nechce budoucí čtenáře jeho příběhu "otravovat" popisem jeho vztahu s přítelkyní. Na prvních sto padesáti stranách to ale dělal zbytečně často. Neřekl nám o ní však nic podstatného. Neřekl nám čím se živí, nic o tom, jakým způsobem jedná... Ale řekl nám, že se bojí že ji ztratí, že jí chce něco koupit a že jí koupil želvu... Dobré vědět... 

Nebudu nikomu nutit, aby příběhu věřil nebo nevěřil. Já věřím všemu možnému, mám ráda mystično, ale příběhu jsem neuvěřila. Věří v to, že se tam ztratilo podezřele mnoho lidí, ale nevěřím tomuhle. Už jenom proto, že údajným vypravěčem je feťák. Zajímalo by mě však, jestli vy jste uvěřili a nebo ne.

Přemýšlím, co napsat do shrnutí. Pokud máte rádi Blair Witch, jisté aspekty knihy (lesy a jisté mysteriózní prvky) byste si mohli celkem užít. Pokud od knihy nebudete očekávat žádný pořádný literární prožitek (což byla asi moje chyba, budiž), nebudete tak nepříjemně překvapeni jako já. Rozhodně bylo na knize sympatické to, že v poznámkách pod čarou autor přidával odkazy na různé zmiňované články a například na video, které sám nahrál na youtube a čtenář si díky němu může prohlédnout jednu ze zmiňovaných částí.
Trhlina asi bude fajn pro někoho, kdo chce s horory začít, ale pokud čtete Kinga, nemyslím si, že budete nějak více nadšeni. Rozhodně nemůžete očekávat takový pisatelský um, jakým se vyznačuje právě mistr hororů, ale upozorňuji, že to jsem já nečekala - těmto přirovnáním se vždy jen zasměju. Na Kinga prostě v hororovo/thrillerové branži nemá nikdo.

Zajímal by mě Váš názor na knihu! Věřili jste příběhu nebo ne? Líbilo se Vám čtení nebo ne? Jak jste asi pochopili, mně ne a jde o jednu z knih, která ode mě bohužel dostane opravdu malé hodnocení. Na Goodreads to jsou dvě hvězdičky, protože by to bylo vážně nespravedlivé vůči knihám, které dostaly tři, kdyby je dostala i ona. V procentech bych řekla asi 38. Tahle kniha mi opravdu nesedla. A je mi to líto, vážně jsem se na ni těšila... Nerada píšu takhle negativní recenzi, ale jinak to občas nejde...

6 komentářů:

  1. O téhle knize už jsem slyšela a přišla mi vážně zajímavá :) I podle tvé recenze mě pořád zajímá, ale není to můj obvyklý žánr, takže těžko říct, jak na mě nakonec zapůsobí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se líbila hodně a teď je mi dokonce líto, že už ji mám dávno přečtenou a nezažiju znovu ten pocit, když jsem ji četla poprvé. Škoda, že tě nenadchla :-) Ale nemůže se všem líbit to samé. Jinak knihu bych do hororu neřadila, spíš do mysteriózního thrilleru.

    OdpovědětVymazat
  3. Jano knize třeba slyším poprvé. Ještě se musím rozmyslet, jestli ji chci číst nebo ne :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem o knize slyšela a není pravda, že jen kladné názory, naopak názory se hodně různí a je celkem dost i těch záporných, takže já s knihou rozhodně čas ztrácet nebudu.

    OdpovědětVymazat
  5. Teší ma že slovenskí autori prerazaju aj u vás a že sa ich tvorba vám páči. Karika je super autor, prišiel s dobrým nápadom a výborne ho spracoval.
    Snáď sa ti budú páčiť aj jeho ďalšie knihy ako Tma či Strach. Odporúčam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do dalších se asi nepustím, protože Trhlina za mě byla propadák. :-D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)