@bettypavkova

pondělí 29. října 2018

Medvědín - Fredrik Backman



Pro většinu lidí neznamená vítězství na juniorskémmistrovství v ledním hokeji nic moc, ale pro obyvatele Medvědína to znamená všechno. Vítězství jako tohle by totiž mohlo přitáhnout pozornost k upadajícímu městečku: přilákat státní dotace a talentované sportovce, kteří by dali Medvědínu přednost před velkými městy v okolí.

Vítězství jako tohle by rozhodně znamenalo všechno pro hubeného teenagera Amata, který je všude mimo led za vyvrhela; pro Kevina, hvězdného hráče, jenž stojí jen krůček od zářivé budoucnosti v NHL; i pro Petera, jejich obětavého generálního manažera, jehož vlastní profesionální hokejová kariéra skončila tragédií.



Tým by mohl mít šanci splnit sny celého města. Ale jedné noci během zapíjení klíčového vítězství se něco stane mezi Kevinem a Peterovou dcerou — a druhý den to vypadá, že se všechno změnilo.
Vznesená obvinění se šíří po celém Medvědíně jako vlny po rybníce, žádný dům nevynechají. V honbě za úspěchem týmu je složité rozpoznat hranice věrnosti a zrady. Nakonec musí jeden mladý muž najít odvahu říct nahlas pravdu, kterou, jak se zdá, nikdo nechce slyšet.


Medvědín způsobil boom nejen u nás, ale ve světe celkově. vyhrál dokonce nějaké ocenění na knihu roku od Goodreads. Mě osobně nejvíc zaujalo to, že se motá kolem hokeje, protože ten miluju. Jak se mi kniha nakonec líbila se dozvíte dnes.

První, co mě na knize zaujalo byla ale už její obálka a její grafické zpracování. Líbí se mi i její barvy - jsou takové podzimní, takže šup na to. Teď je ideální doba se do knihy začíst. Také jsem skákala radostí, když byla letos kniha vydaná i v broži - protože moje srdce prostě bije pro brož.

Hokej? Ano. V knize hraje hokej důležitou roli - ale vlastně nemusíte vůbec vnímat, že to hokej je. Nemusíte se bát, že byste museli znát hokejová pravidla, nebo hokej milovat. Stačí, když přijmete to, že někdo hokej milovat může opravdu hodně. A že ho tak moc milovat může i celé jedno městečko.

Medvědín je o lidech. Je to rodičích a dětech, o prvních láskách, o obětování, o nenávisti, o kolektivu... Je prostě o lidech. O lidech, kteří hokej vnímají jako poslední záchranu pro jejich městečko. 

Hned první věta z knihy nám prozradí to, k čemu příběh směřuje. Člověk pak po zbytek knihy přemýšlí o jaké postavy půjde a sleduje to, co k této situaci vedlo. Tento způsob vyprávění má kniha společný s Ohníčky všude kolem od Celeste Ng. Osobně se mi Ohníčky líbily o něco málo víc. Přesto není rozhodně Medvědín špatnou knihou. Setkáváme se s velkým množstvím postav a s tím, jak je ovlivní něco, co se stalo někomu jinému. Člověka kniha nutí přemýšlet o tom, jak dokáží být lidé krutí a jak dokáží odsoudit někoho na úkor někoho jiného.

Pokud máte rádi příběhy o lidech a hledáte literaturu, která neslouží pouze k odpočinku, měl by se Vám Medvědín líbit. Pokračování Medvědína - My proti Vám mám určitě v plánu si přečíst. Jsem zvědavá, jak se se situací postavy budou dále vyrovnávat.

Za zmínku stojí také úplný závěr knihy, který se mi opravdu líbil. Kniha se odehrává v poklidném tempu, nejsou zde žádné výchylky - ani "naprosto boží" části, ani "omg to je nuda" části. Čtení to nebylo vůbec špatné, ale díky nadšeným ohlasům jsem prostě čekala asi něco trochu "většího". Proto dávám 75%.

10 komentářů:

  1. Ačkoli nejsem velký fanoušek hokeje, myslím si, že by to mohlo být dobré a kdybych na knihu narazila, určitě bych jí dala šanci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus...:-) On ten hokej se dá "nahradit" jakoukoliv "městskou" posedlostí...:-)

      Vymazat
  2. To zní celkem dobře. Je to o lidech tak by se mi to mohlo líbit. Ale hokej mě vůbec nebere, ale příběh by mohl být fajn. Obálka se mi líbí 😊.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam ten hokej vnímala jako vedlejšák... On jako důležitej je, ale dá se nahradit jakoukoliv jinou vášní... Taktiky nebo tak tam popisované nejsou...:-D Takže jde určitě zkusit! :-)

      Vymazat
  3. Glad you like Papa Roach!!
    I loved your blog, so cool ♥

    https://heyimwiththeband.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Jéé, vše se spojením hokeje, mi připomíná přítele, ten ho miluje :D Takže mě ta knížka i láká, a je dobře, že k tomu nepotřebuji znát všechna ta pravidla a tak :D

    OdpovědětVymazat
  5. O knihe som už počula, no vtedy som jej nevenovala veľkú pozornosť - ale znie veľmi zaujímavo! Hneď si ju idem uložiť do môjho to-read listu a snáď sa k nej v blízkej dobe dostanem ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page // READ ABOUT "AKO VÁNOK BY MYLO"

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)