@bettypavkova

čtvrtek 29. listopadu 2018

Vánoční říše - Joe Hill



Victoria McQueenová měla odjakživa zvláštní schopnost: dokázala najít ztracené věci i odpovědi na otázky, jež nelze zodpovědět. Občas jezdívala na kole k polorozpadlému krytému mostu, který ji během chvíle odnesl, kamkoli si přála – na jiné místo v Massachusetts nebo v celé zemi. Jednoho dne ovšem Viky potkala Charlese Manxe, který má zvláštní slabost pro děti. Vlastní starý Rolls-Royce s poznávací značkou NOS4A2, v němž vás po tajných silnicích odveze na to nejúžasnější, ale také nejděsivější hřiště, jaké jste kdy viděli. Viky, jediné dítě, kterému se podařilo z Manxových spárů uniknout, je nyní dospělá a snaží se na prožité hrůzy zapomenout. Netuší ovšem, že Manx na ni nikdy nezapomněl – a co hůř, vybral si nového spolujezdce na cestu do pekla: Victoriina malého syna.

Jestli na můj blog sem tam zavítáte, asi víte, že naprosto zbožňuju Stephena Kinga. No a on má dva syny. Owena (s kterým sám Stephen napsal Růženky, které před nedávnem vyšly v českém překladu) a Joa. Joe je asi o něco plodnějším spisovatelem než Owen a už bylo na čase, abych od něj zkusila něco jiného než komiks Zámek a klíč. (Recenze na první díl tady). Někdy koncem léta jsem v Levných knihách narazila právě na Hillovi (Joe píše pod pseudonymem Hill) Vánoční říši. Stála mě pouhých 79 Korun (nechápu!) a říkala jsem si, že si ji nechám právě na dobu blíž k Vánocům. Čas uzrál a já se na ni vrhla. Jak se mi líbila zjistíte dneska! :-)


Hlavní hrdinka Viky se utkává s divným pánem... Hodně divným pánem. Ten pán krade děti. Jenže Viky to ví díky svým nadpřirozeným schopnostem a ten divný pán to dělá taky díky nadpřirozeným schopnostem. No a to je právě dost na nic, protože to nemůže nikomu říct, jinak ji zavřou do blázince...

Viky sledujeme od mala, přes pubertu i v dospělosti. Jako malá objevuje svoji dovednost,v pubertě poprvé potká úchyláka Manxe (s jeho úžasným, ale neméně úchylným autíčkem!) a v dospělosti se s ním setká znova, protože unese jejího syna.
Viky je hrozně sympatická postava. Má své mouchy, prošla si peklem nejen díky Manxovi. Vztahy v rodině jsou pošramocené. Viky je reálná i když umí něco, co my normální smrtelníci ne. Viky je hlavní postavou a je jí rozhodně věnováno nejvíce prostoru.
Samotný pan Manx je zvláštní postava. Je to rozhodně záporák, ale zároveň je vykreslen takovým způsobem, že Vás bude zajímat a klidně byste se o něm chtěli dozvědět víc, než jen to, co se v knize dozvíte.

Joe Hill miluje motorky (očividně) a řekla bych že i stará auta. Oboje v knize najdete, oboje hraje poměrně důležitou roli, ale technické stránky těchto strojů se bát nemůžete. Nehrajou v knize roli v tom smyslu, že by antitechnické typy nějak rušily. :-)

Co se názvu Vánoční říše týče, je výstižný, ale nečekejte četbu, kterou si užijete ve Vánoční atmosféře. Pan Manx totiž děti vozí právě do Vánoční říše. Říše, kde je každý den ten Štědrý. Na druhou stranu ve Vánoční říši v knize budete jen chvilku a vlastně se odehrává v létě, takže úplně Vánoční atmosféru neočekávejte. Originální název NOS4A2 ("Nosferatu") je podle mě výstižnější. Jde o značku Manxova auta. A hrozně se mi líbí, že si Hill právě i s tímhle pohrál.

Hodně mě překvapilo, jak čtivě Hill píše. Kniha se čte opravdu strašně dobře a lehce a přitom rozhodně nejde o "primitivní" čtení. Hill se rozhodně potatil. Myslím si však, že oproti Stephenu Kingovi má šanci zaujmout ještě víc lidí. Jak už kvůli tomu jak čtivě píše. (Ne že by Stephen King čtivě nepsal, ale je to jiný druh "čtivosti", nebo jak to popsat. :-D) a taky díky tomu, že jeho příběhy budou asi o něco jednodušší, jednoznačnější... Alespoň Vánoční říše taková je. Myslím si, že to co někteří kritizují na Kingovi (a já to rozhodně nekritizuji...) u Hilla nenajdou. Vánoční říše podle mého může zaujmout prostě a jednoduše masy. A je skvělá!

Vánoční říše mě nadchla. Ke konci jsem narazila na "slabší" místo, ale byla to otázka pár desítek stran a mohlo jít klidně o mé momentální rozložení. Konec byl ale zase naprosto geniální. Kniha je opravdu moc čtivá, má úžasný námět, skvělé postavy a je celkově výborně vystavěná. Jestli Vánoční říši někde potkáte, skočte po ní. Je perfektní! Dávám 95% a rozhodně se vrhnu na další Hillovi knihy!

23 komentářů:

  1. Really Nice!

    Happy 1.December <3

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá dost zajímavě. Stephena Kinga jsem si též trochu oblíbila, zatím od něj nemám mnoho knih přečtených. Ale určitě zkusím i knihy od jeho synů.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Taky mám ted před Vnoci chu´t na nějaké tématické vánoční čtení a tohle vypadá lákavě :)

    OdpovědětVymazat
  4. O knize Vánoční říše slyším poprvé. Obsah mě zaujal a tvoje vysoké hodnocení také :) Taky jsem přemýšlela, že by nebyl špatný nápad si přečíst něco tématického k tomuto období :)
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to něco vánočního chce! Třeba i Vánoční koledu... A nebo Můru noční předvánoční!:-)

      Vymazat
  5. Ani som. netušila že je to dieťa Kinga. Nemozem povedat ze som velka fanusicka Kinga ale obcas si precitam jeho knihy. Ani tento titul od jeho syna nevyzera zle a ked ma asi podobny styl mozno po nom stiahnem ked budem chut ma dobry thriller.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuju. Myslím, že píše tak nějak "otevřeněji" pro širší skupinu čtenářů, než sám King.:-)

      Vymazat
  6. Pěkná recenze, i já bych ráda sáhla po něčem vánočním. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkná recenze, mě si určitě nalákala až budu mít chvilku mrknu jestli ji nemají v knihkupectví :-)

    OdpovědětVymazat
  8. O knize slyším poprvé a recenze je moc hezká :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  9. Geniální konce mě štvou - protože to se pak přece vůbec nedá hodnotit objektivně! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Celkově mám teď na knihy fakt štěstí (ale díky Bohu!), takže už mě ty superlativa začínají štvát... Ale jednu na prd jsem před nedávnem četla, asi sepíšu zase něco negativního...:-D

      Vymazat
  10. Would be interesting to have her ability.
    I just followed your lovely blog. Hope you follow back and let's keep in touch.

    www.fashionradi.com

    OdpovědětVymazat
  11. Zní to dost zajímavě, ale není to úplně můj styl. Ale třeba moje kámoška Kinga zbožňuje! :D

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)