@bettypavkova

čtvrtek 21. března 2019

Sok - Iain Reid



ŽIJÍ TU VE DVOU UŽ SPOUSTU LET. Nikdo k nim NEJEZDÍ.

Junior a Hen by si na odlehlé kanadské farmě dál idylicky žili v dokonalém odloučení od hektické civilizace. Jednoho večera však manžele vyruší nezvaný host. Mladík z vlivné firmy jim přináší zprávu, že Junior vyhrál losování o účast na vesmírné misi – jenže on se do žádné loterie nepřihlásil! Nad dvojicí se tak začne vznášet atmosféra mučivé nejistoty a permanentního napětí.


Nekoupili si LOS, ale POSLALI JIM VÝHRU. Dokážou UNÉST SVŮJ OSUD?
Podezřelý posel se v domě usadí a eviduje vše, co Junior dělá, každou vteřinu jeho života – prý proto, že na dobu pobytu v kosmu agentura vytvoří jeho umělého dvojníka, který bude s Hen žít a starat se o farmu. Junior se postupně proměňuje v soubor elektronických dat a spolu se ženou cítí, že za událostmi se skrývá strašlivá hrozba, jejíž důvod a smysl nechápou…

Chce ŽÍT ZA MĚ! Musel jsem TO UDĚLAT. NEMĚL JSEM NA VYBRANOU...


Kniha Sok od nakladatelství Leda mě zaujala hned na první pohled. Je prezentována jako hororový thriller, což je mix mých snad nejoblíbenějších žánrů. Zároveň mě zaujalo, že mix těchto žánrů vydává zrovna Leda, kterou mám spojenou spíše s "klasikou", nebo společenskými romány. Očekávání byla tudíž veliká a já se do čtení nadšeně pustila.

Příběh nás zavádí na odlehlou farmičku, kde žijí Hen a Junior. Jsou několik let manželé a žijí poklidným životem. Jednoho dne se však objeví muž, sdělí jim, že Junior byl vybrán do užšího výběru jistého programu na pobyt na jiné planetě. Postupně se dostaneme až k tomu, že na dobu, kdy bude Junior pryč, vytvoří jeho dvojníka, aby Hen tuto situaci zvládala. Začnou sbírat jeho údaje podle jeho přesného chování. Je samozřejmé, že toto vše vypadá podivně, a i hlavní hrdina to začne cítit... něco je špatně.

Vyzrazovat z děje více by rozhodně nebylo dobré. Čtenář se sám postupně chytá různých vláken a snaží se přijít, co je vlastně to divné a děsivé. Na první pohled jsou některé věci samozřejmé. Obavy před ztrátou identity, možné varování před zneužitím vyvíjejících se technologií. V knize je však ukryto mnohem víc děsivých podnětů, nad kterými se můžete zamyslet.
Myslím, že si je v knize každý schopný najít ten "svůj" strach, svou obavu a o to děsivější kniha bude.

Jde o jednu z těch knih, o jejímž příběhu je dobré příliš nevědět. I během čtení vlastně svým způsobem tápete a snažíte se společně s hlavním hrdinou přijít na to, kde je ten háček. To něco, o co v knize jde. Ve chvíli, kdy se do této části dostanete vás čeká hned několik věcí. Za prvé budete šokovaní, je to přesně takový ten typ zvratu, u kterého budete koukat s otevřenou pusou a říkat si "Panebože!!". Za druhé Vám mozek začne jet na plné obrátky a začne si uvědomovat, proč některé situace do této doby probíhaly tak jak probíhaly a podobně. Za třetí si knihu budete chtít přečíst okamžitě znovu, protože si budete chtít s hlavní zápletkou propojit i detaily, které Vám nejprve mohly uniknout. 

Postavy byly trochu zvláštní, z počátku jsem si myslela, že si k nim nedokážu vybudovat vztah. Právě po hlavním rozuzlení jsem si však uvědomila, že to nebyla pravda a že jsem si hlavně k jedné z nich vztah vybudovala překvapivě silný. Kniha je psána poměrně odosobněně, což jistým způsobem přispívá k děsivosti. Postavy své emoce vyjadřují, ale na čtenáře to působí, jako by to autorovi bylo jedno, jako by postavy byly pouze loutky, což s tématem knihy, ztrátou identity a podobně, perfektně koresponduje. Jen mě některé chování postav zprvu velice překvapovalo. Vzhledem k vývoji příběhu Vám nemohu prozradit více detailů a proč mi později jejich chování smysl dávat začalo, ale to je podle mě jedna z těch nejlepších věcí na knize. Autor si se čtenářem pohrál a po dočtení knihy ho nutil přemýšlet o jednotlivých detailech, které najednou začaly dávat smysl. Zároveň však není kniha vyloženě složitá na pochopení a čtenář ji pochopit dokáže bez problémů, jen po "krátké spolupráci" s autorem.

K jisté odosobněnosti příběhu si však zároveň autor zároveň hraje s jazykem. Je to zvláštní mix, ale ve výsledku to v knize funguje skvěle. Kniha je velice čtivá. Má i krátké kapitoly, což k čivosti přispívá. 

Osobně bych chtěla zmínit i vzhled knihy Sok. Zaujala mě jak přebalem, tak pod ním. Líbí se mi použité barvy, brouk, způsob napsání názvu na přebalu. Prostě graficky je tato kniha neskutečně povedená!

Sok mě velice překvapil. Absolutně jsem netušila, co od knihy očekávat, a nakonec jsem byla příběhem až fascinována. Líbil se mi ten moment, kdy všechno začalo zapadat do sebe, líbilo se mi, jak dobře se mi kniha četla. Jde o knihu, která vás překvapí, možná až šokuje, donutí přemýšlet a zároveň vás její čtení bude bavit, nebude nepřiměřeně složité. Samotné rozuzlení je poměrně jednoznačné, nebudete muset tápat, co že to vlastně mělo být. Naprosto chápu, že se kniha dostala do finále hlasování o nejlepší horor na Goodreads. Nejde o žádný krvák, něco, u čeho se Vám bude chtít zvracet z krvavých scén a vnitřností válejících se po okolí. Budete se bát v podstatě té velké myšlenky, která v knize je obsáhlá. Myslím, že Sok velmi zaujme milovníky psychologických thrillerů. Osobně Soka hodnotím 85 % a doporučuji!

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Sok moc děkuji nakladatelství LEDA. Na jejich webu můžete knihu i rovnou zakoupit. :-)

5 komentářů:

  1. Recenze vypadá dobře, mám tyhle napínavé knihy s tajemstvím ráda:)

    OdpovědětVymazat
  2. To vůbec nevím, zda by se mi kniha líbila. Jakožto určitě je zajímavá, ale nepřijde mi, že by to bylo moc pro mne. Což za pokus nikdy nic nedám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné, každému sedí něco jiného. Ale minimálně je fakt super čtivá, to tě zaujme určitě :-P

      Vymazat
  3. Tato kniha vyzerá celkom dobre už som sa s nou stretla v roznych diskusnych skupinach a zaujala ma. Mam rada knihy ktore zavádzaju a potom sa čitateľ niekde strati a zas sa najde 😊. A mala dobre hodnotenia tak uvidim ci ju este stihnem.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)