@bettypavkova

neděle 21. dubna 2019

Poslední kapitán - Francis Scott Fitzgerald




Příběh unikající lásky a oslnivých ambicí stoupá k vypjatě dramatickým výšinám a propadá se do hloubek až k základům lidské existence. Rozechvělá naděje a černé zoufalství přesouvají v překvapivých momentech úhel vyprávění a vyostřují kontrasty mezi postavami. Osoba empatického, mimořádně schopného filmového producenta řídícího svoje studio jako továrnu na sny, který ovšem tuší blížící se tragédii, ale skrývá svoje obavy, se na nejpůsobivějších místech snad až vzpírá autorovým záměrům. V těchto okamžicích se jeho hrdinové propadají do nejistot a zmatků, aby pak v nich vášnivě setrvávali. Kniha je plná života a nám tolik blízká možná i proto, že ji autor nestačil formálně dokončit.


Román vydáváme v novém překladu, který vychází vstříc uhrančivé, obtížně definovatelné kráse Fitzgeraldova jazyka.

Poslední kapitán je další z knih od Francise Scotta Fitzgeralda, která vyšla v novém vydání i překladu (a i pod novým názvem, než doposud kdy vyšla) u nakladatelství Leda. Jde o dílo, které bohužel autor nestihl dopsat před svou smrtí. Jak se mi líbilo? Vedlo si tak dobře, jako Velký Gatsby?

Jde se strašně špatně ubránit srovnávání s Velkým Gatsbym, obzvlášť když jde o tak slavné dílo. Poslední kapitán je však knihou ve spustě věcí jinou. Vlastně snad jedinou podobu, kterou jsem v příběhu odhalila, byl motiv velké lásky. I když v každém příběhu jde o lásku cítěnou jinak. Je velká škoda, že jde o nedokončený román. Francis Scott Fitzgerald bohužel nestihl toto dílo před svou smrtí dokončit. Zanechal však poznámky, jak zhruba v díle pokračovat chtěl. Na samotném závěru knihy je právě nastíněno, jak by pravděpodobně autor s příběhem naložil dále...

Příběh Monroa Stahra je velice zvláštní, místy velice komplikovaný. Víme o něm několik věcí. Je velice úspěšný filmový producent. Svého úspěchu dospěl díky své obrovské píli. I zde, právě v hlavních hrdinech, se mezi Posledním kapitánem a Velkým Gatsby nachází velké množství rozdílů. Ve své podstatě je Stahr velice kladnou postavou. Dokáže milovat. Opravdu čistě milovat. A právě i o jeho životní lásce se v knize dozvídáme. Nechci vyzrazovat přímo detaily z příběhu. I díky tomu, že je příběh nedokončený mi přijde škoda, ochuzovat Vás o každé malé překvapení, na které v knize narazíte. Proto řeknu jenom to, že se jedná o příběh lásky, tvrdé dřiny, luxusního života, boje o uplatnění v branži... je prostě o životě a všem, co hlavnímu hrdinovi přináší.

Jak jsem zmínila výše, Monroe Stahr je veleúspěšný filmový producent. Celý příběh Posledního kapitána se točí kolem Hollywoodu. Konkrétně jde o dobu ze zlaté éry Hollywoodu. Jedná se tedy zhruba o 20. - 30. léta 20. století, kdy prožívala éra filmu velký rozkvět. Francis Scott Fitzgerald popsal prostředí vzniku filmu velice detailně. Osobně jsem neměla tušení o tom, jak film vzniká. Díky Poslednímu kapitánovi mi došlo, jak moc náročný proces to byl a stále je. Zároveň v knize Fitzgerald ukazuje i to, že luxus života lidí, točících se kolem filmu, byl často pouhým pozlátkem. Řeší se zde možná krize, nespokojenost s platy u filmu, ale i s tím, pod jakým tlakem se někteří pracovníci nacházeli a i to, jak je pomluva schopná ničit i dobře rozběhnutou kariéru.
Pod tlakem se nachází i samotný Stahr. Čtenáři je představený jako workoholik na jehož zdraví se i začíná jeho práce podepisovat. 

Fitzgerald do knihy zapojil i reálná jména. V knize jsou zmíněny i reálné postavy - herci, herečky, režiséři apod., kteří v této době opravdu v Hollywoodu figurovali. Tady pro mě nastával lehce problém, protože tato jména mi nic neříkala. Musím smutně přiznat, že se ve jménech této Hollywoodské éry prostě nevyznám. Záchranou mi byly vysvětlivky, které na konci knihy jsou. Jsou zde vysvětlená jména, ale například i filmy, či písničky, které jsou v knize zmíněny. Osobně poznámky a vysvětlivky v knihách naprosto zbožňuju, takže tady jsem si vážně přišla na své.

Poslední kapitán je více popisným dílem a já jsem si to velice užívala. Celkově (zase to porovnávání) mi přijde, že kdyby byl Poslední kapitán dokončen, byl by mnohem detailnějším (a i obsáhlejším) dílem. Nejen, co se například popisů týče, ale přijde mi, že i u samotného hlavního hrdiny šel autor mnohem více do hloubky a popsal ho mnohem detailněji. Možná i díky tomu mi příběh Posledního kapitána přišel v něčem složitější. Ve Velkém Gatsby najde příběh každý. Možná jen ten, který je vidět na první pohled a ne ty ukrytější, ale najde. U Posledního kapitána si myslím, že by s hledáním podstaty samotného příběhu mohli mít někteří trochu problém.

Poslední kapitán mě utvrdil v tom, že Fitzgerald byl geniální vypravěč, ale také to, že je podle mě jediným autorem, který dokáže čtenáře tak jednoduše přenést do své doby. Tím samým je poměrně proslavená Jane Austenová, ale při čtení jejích knih mi trvá o něco déle, než se do doby příběhu přenesu. U Francise Scotta Fitzgeralda stačí opravdu pár vět a já se ocitám v jiném století.
Je opravdu velkou škodou, že příběh autor nestihl dopsat. Myslím si, že kdyby byl Poslední kapitán dokončen a prošel i autorovými závěrečnými úpravami, nebyl by Fitzgerald pro širokou veřejnost znám pouze jako autor Velkého Gatsbyho, ale jako autor Posledního kapitána a Velkého Gatsbyho. (Toto je samozřejmě nadsázka. Knih napsal více, ale řekla bych, že současnému čtenáři se při zmínce Fitzgeraldova jména vybaví právě Velký Gatsby).
Pokud se zajímáte o spisovatele s velkým s, klasiky a kvalitní četbu všeobecně, neměli byste Posledního kapitána rozhodně minout. Dávám mu 75 %.

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Poslední kapitán od Francise Scotta Fitzgeralda moc děkuji nakladatelství LEDA. Na jejich webu můžete knihu i rovnou zakoupit. :-) 

6 komentářů:

  1. Také mám s Jane Austenovou trochu problém. Totiž, vždycky si musím dlouho zvykat na to prostředí plus na tu úplně odlišnou psychiku postav. :)
    A nějak vůbec nevím, že Fitzgerald napsal tuhle knížku, to mi fakt uteklo. Gatsby je láska a Něžná je noc se mi také líbilo, ale o tomhle jsem nevěděla. Tak mám zase inspiraci, co číst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji miluju, jen Fitzgerald tohle umí trošku líp. :-D
      Určitě Kapitána zkus. :-)

      Vymazat
  2. Kniha vypadá zajímavě, Velký Gatsby se mi líbil, takže jí dám šanci:)

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem knihu, která měla mít pokračování, ale autorka zemřela, než ho stihla napsat, proto chápu tvoje zklamání z nedokončeného díla. Holt, co se dá dělat, aspoň jsi měla ten konec nastíněný 😀. Velkého Gatsbyho jsem nečetla, ale chtěla bych, i když na takovou literaturu moc nejsem. Tak uvidíme, jestli se někdy dostanu i k Poslednímu kapitánovi 😀.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je zkus, ale jako první bych od Fitzgeralda sáhla po tom Gatsbym. Myslím, že by se ti mohl líbit. :-)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)