@bettypavkova

čtvrtek 4. dubna 2019

Rosevine - Tereza Krupová



Angela má novou misi. Má za úkol sledovat a prověřit manželský pár, podezřelý ze dvou brutálních masových vražd. Ti odjíždějí na týdenní dovolenou do útulného a malebného hotelu Rosevine, ležící na pobřeží Anglie. Manželé zprvu působí velmi klidně a bezproblémově, Angele se však podaří zjistit, že se za zavřenými dveřmi svého pokoje, chovají úplně jinak. Hlavní hrdinku okouzlí podezřelá Erika Binderová, se kterou se velmi důvěrně sblíží. Celý případ se jí tak podaří vidět z trochu jiné strany. Po čase stráveném s Erikou a drobným vyšetřováním, do sebe pár věcí ale přestane zapadat. Je to jen hra? Ví snad manželka, že je někdo sleduje a chce tak Angelu záměrně svést z cesty? Anebo opravdu mluví pravdu? Prvotina autorky, napsaná velmi čtivě, s kapkou vytříbeného humoru a nemravnými prvky.

Sama autorka knihy Rosevine,Tereza Krupová, mě oslovila, zda bych neměla zájem o přečtení její prvotiny. Podle anotace mě kniha velice zaujala, ale byl tu jeden problém. Rosevine vyšlo pouze jako ekniha a s těmi já prostě bojuji (nemám čtečku a na mobilu se mi nečte vůbec dobře). Autorka byla tak moc hodná, že mi knihu poslala vytisknutou. Vážně jsem za to neskutečně vděčná a udělalo mi to obrovskou radost. Do knihy jsem se dnes pustila a zhltla ji jako malinu. Dnes se vy můžete dočíst, jak se mi čtení líbilo.

Angela přijede do hotelu Rosevine, kde je oficiálně zaměstnána. Uklízí pokoje, pracuje na recepci... je takovou děvečkou pro všechno. Ve skutečnosti je však tajnou agentkou, která zde má sledovat manželský pár, který je podezřelý ze dvou vražd. Jako čtenář sledujeme příběh právě z pohledu Angely a sledujeme to, jak se postupně případ vyvíjí.

Rosevine je kniha krátká. Má 83 stránek, jde tedy spíše o novelu než román. Kratší rozsah s typickými rysy novely (dramatický děj, který se rychle vyvíjí k pointě, výrazný konflikt...) v kombinaci s vysokou čtivostí dělá z Rosevine opravdu takovou knižní jednohubku, kterou přečtete během cesty autobusem nebo pár hodin, ale rozhodně se u ní nebudete nudit!

Rosevine nedá čtenáři šanci se nudit právě i díky tomu, že děj plyne velmi rychle. Angela neustále přichází k novým poznatkům a děj rychle graduje k velkolepému finále. Upřímně jsem si nebyla jistá, jestli kniha dopadne tak, jak si myslím. Odhadla jsem jednu menší zápletku, ale víc ne, což si myslím, že na prvotinu není vůbec špatné skóre, ba naopak. Celkově na mě Rosevine působil jako klasický současný thriller - vysoce čtivý, rychlý spád děje a i samotný námět mi jistými aspekty připomněl třeba knihy Za zavřenými dveřmi, nebo Manželé od vedle. Hlavně v tom, že nic není tak, jak se může na první pohled zdát. Určitě však nejde o psychologický román, jako právě výše zmíněné knihy.

Velice se mi líbilo prostředí hotelu Rosevine, který Angela při svém příjezdu popisuje. I jeho umístění bylo zajímavé a samozřejmě zvolené vhodně k ději. Jediné co mě mrzelo, že mu nebylo věnováno více prostoru. S tím vlastně souvisí to, co bych knize vytkla a tohle všechno se odvíjí právě od krátkého rozsahu knihy. Námět knihy je podle mě výborný, styl, jakým je kniha napsaná se mi taky líbil (není to žádné složité čtení, ale opravdu ideální styl pro současné "odpočinkové" thrillery). Právě samotný námět knihy, ale i prostředí a postavy by si podle mě zasloužily větší rozsah. Samozřejmě by se v tu chvíli mohly objevit nudnější pasáže, ale ty by mi nevadily. Hlavně z toho důvodu, že ve chvíli, kdy by byla kniha obsáhlejší, měl by člověk více času přilnout k postavám, jejich  vztahy by byly uvěřitelnější. 

Sama autorka v anotaci popisuje, že se v knize objevuje špetka erotiky. Já osobně oceňuji, že šlo opravdu pouze o "špetku". Erotické romány nejsou tím, co vyloženě vyhledávám a tak jsem se trochu bála, aby z těch osmdesáti stran nebyla polovina erotický román. Nebyla. Erotických scén nebylo přespříliš a nepůsobily nikterak nuceně, děj doplňovaly.

Rosevine však rozhodně k přečtení doporučuji. Příběh mě opravdu bavil a postavy také. Líbilo se mi i prostředí. Pokud máte někdy chuť, tak jako já, na nějakou knižní jednohubku, Rosevine vás rozhodně nezklame. Čtení jsem si užívala. Jde opravdu o odpočinkové čtení u kterého zároveň budete příjemně napnutí ohledně toho, jak se to všechno na konec vyvrbí. Prvotina Terezy Krupové rozhodně stojí za pozornost!

Knihu Rosevine hodnotím 75 % a moc děkuji autorce Tereze Krupové za zaslání knihy k recenzi. :-)




5 komentářů:

  1. Vyzerá to ako celkom rychle a prijemne čítanie. Ziadne zbytocne omacky, rychly dej a spád. O knihe som nepočula ale znie zaujimavo. Dobrý tip

    OdpovědětVymazat
  2. Ta anotace zní naprosto, ale naprosto úžasně. A teda věřím, že by se mi kniha velmi bavila. Doufám, že se k ní jednou dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by si měla. Je to moc příjemné čtení a doufám, že autorka napíše něco dalšího. :-)

      Vymazat
  3. Také jsem četla 😊. Máme podobný názor, určitě si od autorky přečtu další knihu, píše opravdu hezky 😊

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)