@bettypavkova

středa 1. května 2019

Atlas duchů a příšer - Federica Magrin, Laura Brenilla



„Budete potřebovat veškerou svou odvahu a nejspíš i špetku šílenství, abyste mohli bo­jovat s pomstychtivými duchy, nepokojný­mi přízraky a těmi nejhrozivějšími netvory. Na konci tohoto neuvěřitelného dobrodruž­ství však budete moci hrdě prohlásit, že jste se utkali s každou nestvůrou na světě a stali se tak profesionálními lovci příšer!“

Tak praví Van Helsing, nejobávanější lovec příšer, duchů a upírů! 

Už jako malou mě bavily strašidelné věci. Milovala jsem dětské "horory", dokonce jsem měla i takový malý atlas strašidel. Co se knih týče, měla jsem prostě pro strach uděláno už jako malá. Pravděpodobně už tehdy se ve mně projevilo počáteční nadšení pro žánr horor, které přetrvává do dnes. Když jsem uviděla, že u Knihy Dobrovský bude v edici Omega vycházet Atlas duchů a příšer, nutně jsem ho potřebovala. Takových příruček, jak se popasovat s monstry totiž není nikdy dost.

Atlas duchů a příšer je primárně samozřejmě knihou pro děti. Upřímně si ale myslím, že si v něm najdou své i dospělí. Já jsem se v něm dokonce dozvěděla i nějaké nové informace, což by mě nikdy nenapadlo, že se při čtení dětské knihy může stát.


Atlasem čtenáře provádí Van Helsing. Legendární lovec příšer, kterého můžete znát i z filmu. Na začátku atlasu má úvodní slovo a následně provází atlasem a dává nejrůznější tipy. Atlas je rozdělen do jedenácti částí. Evropa, Mytologie (bájné příšery Řecka), Střední východ, Asie, Afrika, Severní Amerika, Střední a Jižní Amerika a Austrálie. Před každou z těchto částí se nachází mapa, na které jsou jednotlivé příšery této oblasti zakresleny. Dále se zde nachází "speciální" části, zaměřující se na vodní příšery a slavné duchy.
Po mapách následují rozepsané informace o každé příšeře a její ilustrace. U většiny příšer se tedy dozvíte základní informace o jejich vzhledu a povaze, místo výskytu, ale i třeba to, jak je nejsnadněji porazit. V knize se kromě samotných příšer objevují třeba i domy, hřbitovy a podobná místa, kde se vykytuje větší množství příšer - většinou duchů.

Jak jsem již řekla, jde o knihu, která cílí na děti. Informací je dle mého akorát. Samozřejmě z hlediska dospělého čtenáře bych mohla vyžadovat informací znatelně více, ale vzhledem k cílové skupině si myslím, že je přísun informací opravdu adekvátní. Jde o takový lexikon se základními údaji. Zároveň je celý atlas doplněný nádhernými ilustracemi, které rozhodně nejsou v běžném stylu, ale k tématu příšer mi seděly. Jsou krásně barevné a myslím si, že děti zaujmou (mě teda zaujaly rozhodně).
Kniha je velkoformátová a tak dává ilustracím opravdu velký prostor. Ideální je číst ji v leže na břiše. :-)


Jak jsem již zmínila na začátku příspěvku, dozvěděla jsem se z knihy i ve svém věku nějaké informace. Příšery se opravdu váží k pověrám, které se na daném území tradují. Nejde tedy o nově vymyšlená strašidla. (Z České republiky se zde objevuje například Golem.) Opravdu jsem netušila, jaké zajímavé příšery mají třeba v Austrálii. Zároveň velmi oceňuji kategorii Mytologie. Nejsem znalec Řecké mytologie. Je to ostuda, ale je to tak. Nikdy jsem k ní netíhla. Proto pro mě informace o těchto známých mýtických tvorech byly přínosem. V neposlední řadě je skvělé, že u některých příšer je poznámka o tom, v jakých nejznámějších knihách se vyskytly.

Atlas duchů a příšer je prostě super. Moc jsem si jeho čtení užívala. Samozřejmě jsem si užívala i prohlížení ilustrací, protože jsou nádherné a nekonvenční. Myslím si, že tato velká kniha je i skvělým dárkem pro každého čtenáře, který má pro strach uděláno. Forma "příručky" od Van Helsinga, která má napomáhat v boji proti příšerám je podle mě skvělá. Opravdu jde o krásnou knihu, která potěší nejen děti, ale i dospělé. Doporučuji a dávám 90 %.

Kniha Atlas duchů a příšer vyšla pod značkou Edice knihy Omega. Za poskytnutí knihy moc děkuji Knihy Dobrovský. Knihu Atlas duchů a příšer si můžete objednat přímo tady na jejich e-shopu! 

3 komentáře:

  1. To vypadá hezounce, hned bych si knížkou zalistovala:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka vypadá moc dobře. Někde se na ni mrknu. Sice nejsem cílovka, ale příšerky mám ráda :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ooo, proč takhle nádherný knížky nebyly, když jsem byla já malá? :(

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)