@bettypavkova

čtvrtek 20. června 2019

Furyborn - Claire Legrand



Furyborn je první díl bestsellerové trilogie Empirium. Neuvěřitelně originální fantasy, které by vám rozhodně nemělo uniknout, vypráví příběh dvou nezávislých mladých žen, které od sebe dělí celá století a které mají moc zachránit svůj svět. A nebo ho zničit. 


Když útočníci přepadnou jejího nejlepšího přítele, Rielle Dardenne riskuje všechno, aby ho zachránila. Aby prokázala, že je jednou z prorokovaných královen - královny světla a královny krve - musí jako královna Slunce podstoupit sedm magických, elementárních zkoušek. O tisíc let později je královna Rielle pro Elianu Ferracoru jen pohádkou. Do momentu než se sama zaplete do kosmické války a než se jejich příběhy navzájem propletou.


Furyborn pro mě bylo snad nejočekávanějším fantasy tohoto roku. Anotace mě zaujala ihned. K fantasy si nacházím cestu teprve zhruba poslední rok, ale u téhle knihy jsem podle anotace usoudila, že by mohlo jít o to pravé pro mě. Očekávání byla tedy obrovská. Jestli je kniha naplnila se dozvíte dneska.

Ve Furyborn se pravidelně střídají dvě dějové linky, které od sebe dělí přes 1000 let. Hlavní hrdinkou té starší doby je Rielle. Kamarádka budoucího krále, která skrývá velké tajemství - ovládá všech sedm elementů. Těchto schopností v dějinách nikdy nikdo nedosáhl. Vzhledem k tomu, že tyto dovednosti mohou znamenat velké nebezpečí, musí podstoupit sedm nebezpečných zkoušek. O tisíc let později je hlavní hrdinkou Eliana. Je vražedkyně, známá jako Děs Orlinu. V jejím okolí se začínají tajemně ztrácet ženy a Eliana chce přijít této záležitosti na kloub. Vše se však zkomplikuje.

Dějová linka Rielle byla příběhově asi o něco zajímavější. Zkoušky, které musela podstoupit dávaly knize nádech jako má například první díl Skleněného trůnu a nebo zase čtvrtý díl Harryho Pottera - Ohnivý pohár. Tato část příběhu mě velmi bavila, na druhou stranu ale nebyla tolik originální, jako linka Eliany. Na začátku knihy se dozvídáme informace z konce Riellina příběhu a přiznám se, že se těším na další díl, kde se k této části, doufejme, dostaneme. Jsem hodně navnaděná na to, co přijde.
Elianin příběh se netočí pouze kolem zmizelých žen a dívek, ale tyto události nás pomalu dovedou ke zlomovým okamžikům příběhu. Také se zde objevuje spousta postav a co se těch mužských týče, oblíbila jsem si je mnohem víc. :-)

Zpočátku knihy se mohou zdát některé situace lehce zamotané. Autorka však na závěr většinu věcí dobře vysvětlí a propojí. Z celého příběhu zbývají nedovysvětlené zhruba dvě věci (samozřejmě kromě zbytku příběhu, který pokračuje v dalším díle). U jedné jsem si skoro úplně jistá, že bude vysvětlena. U druhé si tím nejsem tolik jistá, ale doufám, že tomu tak bude. Jinak by to mohlo svádět k tomu, že některé věci nejsou úplně domyšlené, ale já věřím tomu, že to tak nebude.

Kniha se velmi dobře čte, stránky ubíhají samy. Ani chvíli jsem se během čtení nenudila a příběh jsem si moc užívala. Líbily se mi postavy, oblíbila jsem si je a fandila jim. Hodně často se v recenzích objevuje, že hlavně Eliana byla "na facku". Její postava byla komplikovaná a nebyl vždycky úplně příjemná k ostatním hrdinům. Nebyla pro mě však nesympatickou postavou, která by byla prostě špatně napsaná. Byla pro mě postavou nesympatickou, protože taková je. Eliana se prostě někdy nechovala perfektně, ale dělalo ji to pro mě reálnější.

Furyborn je podle mě ideální knížka pro fanoušky Maasové. Její styl mi hodně připomínala. Zároveň si ale myslím, že je dobré mít přečteno pár fantasy, než se na Furyborn vrhnete. Pokud s tímto žánrem nemáte moc zkušeností, mohli byste se v příběhu asi ztrácet. Není to úplně nejjednodušší čtení. Každopádně nejsem ve fantasy nějak zvlášť sečtělá (čtu ho asi rok) a v  příběhu jsem se neztrácela.
Kolem Furybornu se objevily také diskuze (v současnosti oblíbené), zda je vhodné knihu řadit mezi young-adult. Já si myslím, že ano. Hrdinky věkem YA kritérium splňují, zároveň jsou výjimečné a řeší i problémy, které se k jejich věku vážou (vztahy apod.). Příběh je místy docela drsný, což je podle mě super (a upřímně, kolik čtenářů YA nevidělo třeba žádný díl Hry o trůny, aby je pár hlaviček na zemi v této knize rozhodilo?). Další často diskutovaný bod jsou sexuální scény. V knize jich nebylo moc. Více si uvědomuji pouze jednu, která byla sice trochu detailněji popsaná, ale opět, nemyslím si že jde o něco, co dospívající v mnohem explicitnější verzi nevidí ve spoustě filmů. Takže podle mě ano. Podle mě jde o výborné young-adult fantasy a já se nemůžu dočkat dalšího dílu.
Furyborn hodnotím 90 %.

Kniha Furyborn vyšla pod značkou King Cool. Za poskytnutí knihy moc děkuji Knihy Dobrovský. Knihu Furyborn si můžete objednat přímo tady na jejich e-shopu! (A můžete tam mrknout i na ukázku! :-))

13 komentářů:

  1. YA fantasy mám rada, ale táto kniha ma doteraz veľmi nezaujala... Tuším si to premyslím. (Maasovú mám rada... aspoň v prvých dieloch ToG.) :D Super recenzia.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Máme téměř stejný názor. Mě jen prostě štve, že po prvním dílu si pořád nejsem v některých věcech jistá 😀. Ale uvidíme časem, co udělá druhý díl 😀

    OdpovědětVymazat
  3. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Na Furyborn se opravdu těším, jestli je to kniha jako dělaná pro fanoušky Maasové, tak jsem o to natěšenější :)

    OdpovědětVymazat
  5. Značkou myslíš nakladatelství? :) Tuhle knížku ani autorku neznám, zní to zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy Dobrovský mají několik značek. :-) King Cool, Kontrast, Omega, Vendeta...:-) Tady kdyžtak najdeš všechny: https://www.nasenakladatelstvi.cz/ :-)

      Vymazat
  6. Zní to dobře, ale já si spíše počkám, až to bude kompletní. :D Hlavně se mi nechce čekat na další díl. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkná recenze. :) Kniha vypadá hodně dobře, i já jsem jí hned zaregistrovala a prostě si jí musím přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, všichni, mé jméno je Safa El Sadat, jsem ženatý 20 let s manželem a máme dva syny, starší 16 let a mladší 11 let. Můj manžel mě hodně miloval, ale dostalo se do bodu, kdy se zapojil do záležitosti se ženou, která je její spolupracovnicí. Nikdy jsem si to nepředstavoval, ale nějak se změnil jeho postoj ke mně a dětem, jeho pozdní příchod z práce mě přemýšlel o tom, že i na mém 20. výročí svatby v březnu se držím dál od sexu, jak to slibujeme na svatbě Den výročí, 15 dní před výročí svatby přiznal, že ano, že měl sex se svým spolupracovníkem. Přivedl ji do mé postele, když jsem byl na práci, to znamená, že mé pocity byly pro něj naprosto bezcenné, můj duševní stav je plný utrpení, myslím, že nemůžu zapomenout a obnovit bolest, tato žena měla plnou kontrolu nad ona a já jsem nikdy nechtěla dělat to s násilím, ona chce vyhrát mě, zatímco ona je rozvedená, ona říkala, že ona žárlí na náš vztah a ona zničí mě tím, že vezme mého manžela. Musel jsem o tom diskutovat s přítelem, který mě požádal, abych našel dobré kouzelnické kouzlo, v první řadě jsem nikdy nevěřil v tento pravopis, ale musím to zkusit, až když jsem narazil na email PROPHET NOSA UGO na internetu o tom, jak pomohl tolika lidem, aby si vzali zpět a pomohli opravit vztah a učinili lidi šťastnými ve svém vztahu a některých dalších příbězích týkajících se Duchovní nemoci a více, vysvětlil jsem mu jeho situaci a pomohl mi provést nějaké modlitby, některé bylinky a kořeny a malá oběť, kterou jsem udělal, a do 7 dnů se vrátil, aby se omluvil a bylo to pro mě jen zázrak, jsem rád, že mi pomohl a já mohu hrdě říci, že můj manžel je se mnou znovu a teď je se mnou zamilovaný jako nikdy předtím.
    Potřebuješ nějakou pomoc ve svém vztahu, jako dostat zpátky svého muže, manželku, přítele, přítelkyni, vyhrávat loterie, bylinný lék na nemoc, HIV, pohlavně přenosné choroby, astma, artritidu, Fybroid, mrtvici nebo jakýkoli druh nemoci, duchovní problém , Propagace pracovních míst, diváci, kteří čtou můj příspěvek, který potřebuje pomoc, pokud jde o jakékoliv životní výzvy, by měli kontaktovat společnost PROPHET NOSA UGO a budete rádi, že jste to udělali.

    E-mail: nosaugotemple@gmail.com
    WhatsApp: +34631686040
                          +17207992813

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)