@bettypavkova

středa 5. června 2019

Mirákl - Josef Škvorecký



Skvělý humoristický román a zároveň detektivka s politickým pozadím. Příběh vyprávěný se suverénní lehkostí má vážnou rovinu, jež se dotýká jednak bolestných momentů v novodobých českých dějinách, jednak hranic lidského poznání – obecně platných i dobově podmíněných: "Nejstrašnější bylo, že nic se nebylo možné dozvědět s jistotou."

Josefa Škvoreckého asi není třeba dlouze představovat. Jde o jednoho z autorů, o kterém vás ve škole rozhodně učili. Dost možná vás ale nepřesvědčili, abyste si od něj něco přečetli. Pro mě osobně byla kniha Mirákl, díky jejímu novému vydání od nakladatelství Leda, prvním setkáním s knihou tohoto autora. Ráda bych vám dneska řekla, jestli jsem byla s tímto setkáním spokojená, nebo ne.

Mirákl nepatří k nejslavnějším dílům od Škvoreckého. Osobně si ze školy pamatuji spíše Tankový prapor, nebo třeba Prima sezónu. Kdo je známý ovšem velmi, to je Danny Smiřický. Hlavní hrdina několika Škvoreckého knih a Mirákl právě není výjimkou. Danny Smiřický provází několika knihami od pana Škvoreckého. Mirákl je šestou knihou, ve které se s Dannym můžete setkat. To, že jste předchozí nečetli ale nevadí. Danny je spíše takovým "volným" spojením těchto děl.

Pro představení Miráklu je třeba říct několik dalších, na první pohled možná do recenze nezapadajících, věcí. Jde o první knihu, který Škvorecký napsat poté, co emigroval. I proto je možné, že se skrze hlavního hrdinu autor k soudobé politické situaci staví a vyjadřuje tak, jak tomu v této knize je. Autor v knize reaguje na situace odehrávající se zhruba od konce 40. do začátku 70. let.

Kniha je svým způsobem částečně detektivním příběhem. Tím nejvýraznějším tématem pro mě v knize je Číhošťský zázrak. V reálné historii šlo o případ faráře Toufara, při jehož kázání se najednou pohnul kříž. StB se do celé záležitosti zapojila a farář na následky týrání při výsleších zemřel. Josef Škvorecký v Miráklu odstartoval amatérské vyšetřování tohoto zázraku, jen faráře Toufara přejmenoval (celkem výstižně) na Doufala. Celkově si ale myslím, že "hlavní téma" si v knize může dost dobře najít každý jiné. To nejvýraznější je podle mě ale opravdu toto vyšetřování.

Mirákl je velmi náročným čtením. Jde pravděpodobně o nejsložitější knihu, kterou jsem kdy četla. Tím vás ale rozhodně nechci odradit. Mirákl a celkově Škoverckého styl psaní se mi neskutečně líbil a chci ve čtení jeho tvorby pokračovat, jen si ji budu dávkovat. Mně se ke knize podařilo dostat během začátku zkouškového, které je letos extrémně náročné a můžu rozhodně říct, že Mirákl není tím pravým na vyčištění hlavy mezi jednotlivými zkouškami. :-)

V knize se střídá několik časových rovin, které nejsou nijak značené (jak to u některých knih bývá... označeno roky, nebo alespoň jako "minulost", "přítomnost"). Proto je třeba stoprocentní pozornost a věnování se textu, nikdy mi však nedělalo problém se rychle zorientovat, kde v časové ose se zrovna nacházím. Tyto roviny se více či méně doplňovaly a pro mě to byla jedna z nejlepších věcí na knize. To, jak byl autor schopný napsat tak rozsáhlou knihu s tolika časovými rovinami, které se různě střídají, míjí a zároveň doplňují je pro mě záhada. Vzniklo z toho neskutečné dílo. Kromě pozornosti, která je od čtenáře vyžadována právě kvůli několika časovým rovinám, jsou zde vhodné i jisté znalosti historie 20. století. Škvorecký do postav, které se v knize objevují jako aktivisté strany, skryl reálné postavy své doby. Možná se mi některé odhalit podařilo, obávám se, že většina mi jich ale skryta zůstala. Stejně jako spousta narážek a vtipných chvil, které nedokáži úplně docenit a to si troufám říct, že v dějinách se všeobecně poměrně pohybuji.

Dannyho Smiřického si nejde nezamilovat. Tedy alespoň mě si získal. Na to, že většinou postavy, které partnery/partnerky střídají jako ponožky úplně nemusím, Danny byl úžasný a rozhodně sáhnu právě po dalších knihách, kde bude on hlavním protagonistou.

Mirákl je geniální. Vlastně mi spíš než samotný příběh učaroval samotný pan Škvorecký. To jak píše je neskutečné. Ohromně vtipné až satirické čtení, které je neuvěřitelně chytré a geniálně propracované. Zároveň mě však překvapilo, jak dobře se samotný text četl. Nejde o náročné čtení kvůli tomu, jak autor píše, ale kvůli tomu, jaký příběh vytvořil.

Místy jsem byla zmatená a četla odstavce několikrát, snažila se v nich zachytit soudobé narážky. Jindy jsem se smála nahlas, prožívala s Dannym jeho milostné trampoty (v jedné z časových rovin je učitelem na dívčí škole...), ale i jeho názory na dobu, náhledy do kulturního a politického světa... Mirákl je geniální. Je to náročné čtení, které bych nedoporučovala třeba jako maturitní četbu, protože je podle mě strašně lehké se do příběhu zamotat, zároveň bych však chtěla doporučit Mirákl k přečtení. Je to kniha na kterou si musíte udělat čas, u které musíte přemýšlet, ale zážitek, který si z této četby odnesete a bude úžasný. Pokud hledáte opravdu kvalitní literaturu, která vám dá něco na víc a zároveň i pocit, že jste přečetli něco opravdu hodnotného, je Mirákl tím pravým pro vás.
Mirákl hodnotím 80 %.



Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Mirákl od Josefa Škoverckého moc děkuji nakladatelství LEDA. Na jejich webu můžete knihu i rovnou zakoupit. :-) 

6 komentářů:

  1. Zajímavé, že na nás Škvorecký zapůsobil úplně odlišně. Já jsem četla Zbabělce a Prima sezónu a popravdě už mám Dannyho Smiřického plné zuby. :D Ale tak ne každému to sedne, no. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dost možná je to tím, že je to jiná kniha a nebo také tím, že jsem četla zatím jen jednu. Ale Prima sezónu bych si chtěla přečíst. :-) Tak uvidíme. :-)

      Vymazat
  2. Pamatuju si, jak jsme se před pár měsíci o tomto autorovi učili 😀. Tuhle knihu si asi nepřečtu, myslím, že tahle literatura pro mě teď není, uvidím za pár let, až mě přestanou bavit “trendy” 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc ráda objevuju tyhle klasiky a dělám si na ně svoje názory. Tak jsem zvědavá, koho zase budu objevovat příště...:-D

      Vymazat
  3. Pěkná recenze :) Od autora jsem zatím nic nečetla, takže jsem se ráda o jeho knize dozvěděla více :) Jestli mi přijde v knihovně pod ruku, tak váhat nebudu :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)