@bettypavkova

úterý 16. července 2019

Genialita ptáků - Jennifer Ackerman



Jak mohou ptáci vytušit, že se blíží bouře, o které my zatím nemáme sebemenší ponětí? Jak najdou cestu do tisíce kilometrů vzdálených míst, když tam nikdy nebyli? Jak dovedou přesně napodobit složité zpěvy desítek dalších druhů? Jak si po šesti měsících pamatují, kam si na ploše o velikosti stovek čtverečních kilometrů ukryli potravu? Možná je slovo genialita skutečně na místě. Dlouho jsme si mysleli, že ptáci řeší problémy křídly. Nyní se ukazuje, že používají mozek, který se svou výkonností rovná mozku primátů, a v některých ohledech dokonce i člověka. Výzkumy posledních let dokládají, že ačkoliv mají ptačí mozky odlišnou stavbu než mozky savců, ve své funkčnosti si s nimi nikterak nezadají. Ptáci si prostě našli vlastní cestu, jak používat hlavu. Jennifer Ackerman cestovala napříč světem, aby v pracovnách vědců i v terénu sesbírala nejnovější poznatky a vytvořila srozumitelný celek. Nezapomněla přidat svůj typický humor, čtivost a nadhled. Ať už jste kdokoli, sousloví ptačí mozeček budete po přečtení této knihy chápat zcela jinak.

Knihy z produkce Nakladatelství Kazda se mi ve většině případů naprosto trefí do vkusu. Pokud knihy od tohoto nakladatelství neznáte, měli byste to změnit. Pravděpodobně jste však někde zahlédli knihy Citový život zvířat (recenzi najdete tady) a Tajný život stromů. Toto nakladatelství se zaměřuje ve své produkci často právě na knihy, které se věnují přírodě. A vzhledem k tomu, že to je mnou velmi oblíbené téma, byla jsem velmi ráda, že jsem měla příležitost si přečíst knihu Genialita ptáků. Dneska se dozvíte, jak se mi líbila.



Pokud se do knihy vrhnete, nečekejte celistvý příběh, ale spíše odbornější (populárně naučné) čtení, které v sobě obsahuje spoustu "malých" příběhů, které se věnují, jak už název napovídá, ptactvu. Přesto, že jde o knihu odbornější ražení, čte se velmi dobře, není to odborná publikace, do jejího čtení byste se museli nutit. I když nejde například o román se kniha čte opravdu velmi dobře. 

Již z názvu lze usoudit, že hlavním tématem knihy bude to, jak ptáci "fungují". Hlavně jejich myšlení. Občas se zde ale objeví i krátký příběh o jiném živočišném druhu, které ukazují na mezidruhové podobnosti. Kniha je rozdělena do osmi kapitol. Každá z kapitol si jako hlavní téma vybírá jiný "druh chování" ptáků. Jedna se například věnuje ptačímu zpěvu. Čtenář je seznámen s tím, jak vlastně ptačí zpěv funguje, jak se ptáci zpívat umí, jaké druhy v něm vynikají, ale i to, k čemu vlastně ptákům slouží. Osobně mě velmi bavila kapitola "Technická kouzla". Zde jsem se seznámila s různými výzkumy, které byly prováděny ohledně "šikovnosti" ptáků. Vesměs spočívaly v tom, že ptáky čekala nějaká překážka, kterou museli překonat, aby se dostali k oblíbenému pamlsku. Nikdy by mě nenapadlo, jak rozlišné jsou jednotlivé druhy ptáků. Nejen v této, ale ve všech kapitolách, je většino chování ptáků podloženo různými pokusy a výzkumy a díky tomu jsem si dokázala přesně představit, "o co jde". 

Pokud vás zajímají zvířata, nebo příroda všeobecně, měli byste po knize Genialita ptáků sáhnout. Kniha mi neuvěřitelně otevřela oči. Přiznávám se, že mě nikdy nenapadlo o ptácích přemýšlet takovým způsobem, jaký přibližuje kniha. (Což je i zmíněno v úvodu knihy, kde autorka přiznává, že se o ptácích dlouho smýšlelo jako o hloupých tvorech). Po ptačím štěbetání se teď koukám trošku jinak. Všeobecně, když na nějakého opeřeného kamaráda narazím, zamýšlím se více o tom, jak geniální tvoreček to je. Název knih, je opravdu vystihující. Ptáci jsou poměrně podceňovanými tvory a je to opravdu škoda. Obzvlášť ve chvíli, kdy populace ptáků velmi ubývá, bylo by dobré se o nich dozvědět něco nového a garantuji vám, že toho se v této knize dozvíte opravdu hodně.

Na závěru knihy naleznete desítky stran zdrojů i rejstřík. Běžný čtenář pravděpodobně takovou věc příliš neocení (asi spíše jako doklad o důvěryhodnosti tvrzení, která jsou v knize uváděna), člověk, který se o ptáky zabývá odborněji, případně v rámci studia, jistě velmi ocení, že knihu může beze strachu používat jako zdroj své práce a stejně tak díky v ní uvedeným zdrojům si může rozšířit seznam časopisů či knih, které by pro něj mohly být vhodné.

Chtěla bych i zmínit, že mě kniha neuvěřitelně zaujala obálkou. Obálka knihy je v přesně mém oblíbeném stylu. Je minimalistická a díky sýkorce i neuvěřitelně roztomilá. Zároveň je úkaz, který na obálce je, v knize vysvětlen a dozvíte se, co ta sýkorka vlastně provádí.

Knihu Genialitu ptáků bych doporučila všem, kterým nevadí přečíst si něco jiného než beletrii. Pokud se chcete něco dozvědět (a opravdu jde o hodně zajímavé věci), a máte rádi zvířata všeobecně, určitě byste po knize měli sáhnout. Pokud se zajímáte konkrétně o ptáky, nebo je třeba dokonce chováte, je kniha nutnost. Myslím, že chovatelé by si z knihy mohli odnést i tipy na to, jak své mazlíčky zabavit. :-) 
Knize dávám 90 %, vážně jsem si její čtení moc užívala a každý den sdělovala svým blízkým další nové zajímavosti, ze světa opeřenců. :-)

Moc děkuji Nakladatelství Kazda za poskytnutí knihy Genialita ptáků na recenzi. Knihu si můžete objednat přímo tady na e-shopu Nakladatelství Kazda. Najdete tam i informaci o autorce a ukázku knihy ke stažení. :-)

6 komentářů:

  1. Nejen ptáci, ale i ostatní druhy z říše zvířat oplývají genialitou, někdy si říkám, že i když si člověk myslí, že je na vrcholu řetězce, že tomu tak úplně není :).

    OdpovědětVymazat
  2. Mívala jsem papoušky a musím uznat, že ptáci jsou (aspoň pro mě) úplně jiní živočichové, než savci. Jejich vzorce chování jsou pro mě kolikrát dost nepochopitelné a prostě naprosto odlišné.. Každopádně ptáci jsou úžasná a hrozně chytrá, fascinující zvířata, ač si to většina lidí neuvědomuje. Knížku si dávám do seznamu (y) :)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá na vážně zajímavou knihu. O ptácích jsem nikdy nic nečetla a musím přiznat, že mě to ani nikdy nenapadlo. Podle tvé nadšené recenze je ale vidět, že to zřejmě stojí za to. :) Člověk by si měl opravdu uvědomit, že není jediný inteligentní tvor na planetě.

    OdpovědětVymazat
  4. Nikdy jsem asi příliš nepřemýšlela nad tím, jaké "principy" stojí za chování ptáků, ale po přečtení prvního odstavce mě to vážně zaujalo .. kdo by to byl řekl, že můžeme ptáky s tak malými mozečky ve skutečnosti považovat za tak inteligentní stvoření O.o :) velmi zajímavý tip na knihu! :)

    https://taukecana.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Viděla jsem, jak jsi ji na insta chválila, tak už tím mě zaujala. Na takovou literaturu moc nejsem, ale znám ten pocit, když máš obrovskou radost z něčeho, co ti takto otevře oči 😊

    OdpovědětVymazat
  6. V ptácích se moc nevyznám, poznám jen pár základních druhů, ale i tak je moc ráda pozoruji a fascinují mě. Tahle kniha mě zaujala a myslím, že kdyby se mi dostala do rukou, určitě bych si ji užila. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)