@bettypavkova

pondělí 1. července 2019

Kazatel - Honza Vojtíšek



Kazatel je temný, mrazivý hororový román o středověkém knězi Řehořovi a mladíkovi ze současnosti, Gabenovi. Jedině jejich společné úsilí jim dává šanci jednou provždy skoncovat s něčím, co nechce nic víc než se dostat na světlo. Za jakoukoli cenu!

Když se mi ozvali z nakladatelství Golden Dog, zda bych neměla zájem o přečtení nové knihy, která u nich vyšla, neváhala jsem. V Golden Dog se totiž zaměřují na české autory, převážně pak autory hororu, thrilleru nebo detektivky a to vše jsou moje oblíbené žánry. Jednu z knih jejich produkce, Mrtví kráčí po zemi: Život v ráji, jsem již četla a byla jsem více než spokojená (o tom se můžete přesvědčit v recenzi tady). No a v neposlední řadě, Kazatel slibuje pořádnou hororovou jízdu se střídáním časových linek. A to je prostě moje!

Jak jsem již zmínila, Kazatel je český horor. Český je tak moc, že se i v českém prostředí odehrává. Autor předmluvy, Svatopluk Doseděl, v ní zmiňuje, že horor a české prostředí nejde úplně dohromady. Musím se přiznat, že jsem většinou také zastánce tohoto názoru. Kazatel však ukázal, že i v našem prostředí se můžou dít pěkně děsivé věci.
Část příběhu se odehrává v minulosti (konkrétně v patnáctém století) a v této časové lince je hlavním hrdinou kněz Řehoř. V lince ze současnosti je hlavním hrdinou Gabriel, který si nechává říkat Gaben. Obě linky samozřejmě dojdou k propojení. Gabenův kamarád Martin rád experimentuje. K testování výsledků svých pokusů přibírá pravidelně Gabena. Aniž by si toho byl Gaben zprvu vědom, začne se jeho já po jednom z pokusů lehce měnit...

Velmi se mi líbilo střídání časových linek. Z počátku mě více bavila ta starší, Řehořova, ale postupně mě i linka Gabena začala bavit víc a víc. Hodně autorů hororů má tendenci příběh až překombinovat. Obzvlášť ve chvíli, kdy jde o horor, který v sobě nese prvky tajemna. Nic takového se v Kazateli nestalo. Příběh nebyl nijak složitý a rozuzlení bylo snadno pochopitelné, což já osobně mám ráda. Co se starší dějové linky týče, bavila mě na ní právě zvolená doba. Zasadit děsivý příběh do doby středověku je prostě fajn a prostředí klášterů a ještě nepříliš poničené přírody děsivu prostě prospívá. Ohledně českého prostředí mě trochu mrzelo užití jmen. Samozřejmě, Řehoř do našeho prostředí zapadá krásně, ale většina ostatních jmen i příjmení nepůsobila úplně česky. Už samotné jméno jednoho z hlavních hrdinů - Gaben. Musím se přiznat, že zvyknout si na tohle jméno mi trvalo poměrně dlouho. Je to určitě ovlivněno hodně mými subjektivními pocity, ale mně se to jméno prostě nelíbilo. Asi i proto mi trvalo déle, přilnout k této časové lince.

Místy byl příběh vážně drsný - a to já ráda. Tak nějak jsem to po předchozí zkušenosti, s knihou vydanou u Golden Dog, očekávala a zklamaná jsem rozhodně nebyla. Pokud máte rádi drsné čtení, rozhodně byste se měli o Kazatele zajímat. Chvílemi mi Kazatel připomínal až některou z populárních hororových vyvražďovaček. Na druhou stranu zde byl ale věnován i prostor samotným postavám. Kromě hlavního hororového tématu se dozvídáme i něco z jejich životů a celkově jsou hezky vykreslení. Trochu mě mrzí, že závěr knihy nebyl o něco delší, nebo spíše, že kniha neobsahovala epilog. Kniha je vlastně ukončena ve velice vhodné chvíli, ale něco ve mně by chtělo vědět, jak to bylo ještě dál s některými postavami. 

V neposlední řadě bych chtěla vychválit vzhled knihy. Kniha je brožovaná (což já upřednostňuji), menšího formátu (ideální čtení do kabelky, možná i větší kapsy :-)) s krásnou obálkou, která jasně vypovídá o tom, že půjde o tajemné čtení a je vyvedena na matném papíře. Zaprvé mi přijde vzhled knihy velmi originální a za druhé se mi prostě neskutečně líbí. Kdybych o knize nic nevěděla a potkala ji někde v knihkupectví, na první pohled by mi bylo jasné, že půjde o můj oblíbený žánr a rozhodně bych knihu vzala do ruky a začala o ní zjišťovat víc.

Kazatel je velmi dobrým čtením. Pokud hledáte nenáročné čtení, které však rozhodně není čtením špatným, poutavý děj a zajímavé postavy, Kazatel by vás neměl minout. Čtení jsem si opravdu užívala a byla jsem napnutá jak vše dopadne. Pokud máte rádi horory, chcete zkusit i nějaký český a nebo prostě jen rádi všeobecně zkoumáte současnou českou literární scénu, musíte Kazatele vyzkoušet. Zklamaní nebudete.
Kdybych měla Kazatele porovnat s mega úspěšným slovenským hororem Trhlina, vyjde z toho Kazatel na plné čáře jako vítěz! Hodnotím ho 79 %.


Moc děkuji nakladatelství Golden Dog za poskytnutí knihy Kazatel k recenzi. Knihu si můžete objednat tady na jejich e-shopu. :-)

3 komentáře:

  1. Neznám ani tenhle titul, ani onu Trhlinu, takže nemohu soudit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, ale myslím, že tuto knihu vynechám. Moc mě nezaujala a mám obavy, že by mě i nebavila.

    OdpovědětVymazat
  3. Jakmile je někde kněz nebo náboženství celkově spojeno s hororem, mám z toho respekt :D Takže tahle knížka by asi nebyla úplně pro mě :)

    https://thewaybya.webriter.cz/

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)