@bettypavkova

neděle 28. července 2019

Okrsek VIII - Adam LeBor



Balthazar Kovacs je romský detektiv z budapešťského oddělení vražd. Právě když pije svůj první šálek kávy, obdrží tajemné textové zprávy. Jsou to jen tři slova: „26, Náměstí republiky“, a fotografie. Fotografie ukazuje tělo třicátníka, ležícího na zádech s očima otevřenýma, napůl pokrytého cihlami a prachem. Adresa - někdejší ústředí komunistické strany, což bylo kdysi jedno z nejvíce obávaných míst v zemi.


Ale když Kovacs přijde na Náměstí republiky, tělo je pryč a jeho jediným svědkem je malý cikánský kluk, který viděl mrtvolu v neoznačené dodávce.

Následné vyšetřování zavede Kovacse hluboko do podsvětí Budapešti, do míst, která zůstávají běžným návštěvníkům skryta, a dostává se na stopu rozsáhlé korupce, která sahá až hluboko do vládních kruhů.

Když jsem si přečetla anotaci knihy Okrsek VIII, čekala jsem klasickou detektivku. Ono tomu tak ve finále úplně nebylo. Kniha si každopádně vaši pozornost přesto zaslouží a dnes se dozvíte proč.

Hlavním hrdinou je Balthazar. Je detektiv a Rom. Žije v Maďarsku, v Budapešti. Tohle jsou hned první dvě věci, které jsou velmi originální. Nikdy jsem nečetla knihu z Maďarska a ani s takovýmto hlavním hrdinou. To, že je hlavní hrdina Rom, hraje v knize poměrně podstatnou roli. Hlavní hrdina s tím pracuje. Zjišťujeme, jaké problémy mu to přináší. Část jeho rodiny se nemůže přenést přes to, že je policista (jeho bratr totiž šéfuje části podsvětí) a ostatní na něj zase koukají překvapeně, že je policista, přesto, že je Rom. Etnická otázka je v knize tedy velmi propíraná. Je tomu tak totiž i kvůli další věci. Příběh se odehrává v roce 2015. Objevuje se zde téma uprchlické krize, kdy mají lidé zájem o azyl v Německu (a celkově dál na západě) a nemohou se dostat z Maďarska, které uzavře vlakové spoje a tisíce lidí zůstávají zde na nádraží. Zde také dojde k vraždě jednoho z mužů, kteří momentálně na nádraží zůstali.

Kniha se opravdu opírá o aktuální otázky, které ovládají svět. Přiznávám se, že zrovna o situaci v Maďarsku příliš nevím a snažila jsem se něco dohledávat a co jsem zjistila, kniha se opírá o reálnou událost toho, že v Maďarsku kvůli uprchlíkům uzavřeli nádraží a tito lidé zde zůstali ve špatných podmínkách a bez možnosti se někam přesunout.
Celkově se v knize objevují různé maďarské reálie, dozvídáme se i různé informace z historie tohoto státu. Hlavně pak z druhé světové války a dob komunismu. Vzhledem k tomu, že o Maďarsku opravdu příliš nevím, bylo pro mě prvních pár desítek stran poměrně matoucích, musela jsem se trochu "dostat" do prostředí a zorientovat se, ale po chvíli jsem už začala chápat situaci. Trochu jsem se obávala maďarských jmen, ale nakonec mě mile překvapilo, že přesto, že na ně nejsem zvyklá, pamatovaly se mi dobře.

Postavy mě velmi bavily. Získaly moje sympatie a líbily se mi jejich příběhy. V knize sledujeme velké množství postav. Některé o něco více (právě Balthazara a třeba Enikö, novinářku, která píše o uprchlické krizi). Seznamujeme se zde ale i s vysoce postavenými maďarskými politiky. A to je další velké téma knihy. Politika, pletichaření, úplatky. A zároveň právě i maďarské podsvětí, které je jakýmsi protikladem vysoké politiky, ale ve své podstatě je úplně tím samým.

V knize nenajdete takové to "klasické" knižní vyšetřování, kdy detektiv hledá důkazy, postupuje krok po kroku. Zde to na mě působilo jinak. Hlavní hrdina už něco věděl, právě díky aktuální situaci. Zároveň mu hodně pomáhali jeho známí a i politici, kteří se snažili kydat špínu jeden na druhého. Příběh tak nějak pomalu plynul, občas se objeví akčnější scéna, ale ve své podstatě je to takový pomalejší příběh. Přesto se ale kniha velmi dobře čte.

Nevím, jestli taková "kategorie" knih existuje, ale já bych Okrsek VIII nazvala jako politickou detektivku. Opravdu zde velikou roli hraje politika a nelegální činnost, konkurence, touha po penězích mezi "velkými zvířaty". Velmi oceňuji prostředí Maďarska i aktuálnost tématu. Velmi mě bavily postavy, i když jich bylo trochu větší množství a současně s mně neznámým prostředím to pro mě zpočátku byl trochu oříšek. Ve výsledku jsem ale velmi překvapená, jak se mi kniha líbila a rozhodně bych ji doporučila, pokud vás zajímají aktuální světové události. Pokud nepotřebujete příběh, který je extrémně akční a nevadí vám pomaleji plynoucí příběh, který ale přesto obsahuje velké množství situací, Okrsek VIII bude tím pravým pro vás. Jde o jiné čtení. Není to klasická současná detektivka, ale o to lepší mi kniha přišla. Po dlouhé době jsem četla něco, co bylo opravdu originální. Něco, co jsem opravdu nikdy nečetla. Knihu hodnotím 80 %.

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Okrsek VIII děkuji Nakladatelství Beta. Knihu si můžete objednat například přímo tady na jejích e-shopu. 

10 komentářů:

  1. Detektivky čtu moc ráda, i když teď na to nemám tolik času, kolik bych chtěla :-) spíš ale vyhledávám ty severské :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já zrovna dneska dočetla knížku, která taky byla naprosto originální a nikdy jsem nic podobného nečetla. Ale byla úplně něco jiného než tahle knížka. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka mě hodně zaujala. Píšu si ji na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha mě zaujala, myslím, že by se líbila i mojí mamce:)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze. Kniha mne určitě zaujala a doufám, že k ní v budoucnu nějak dopracuji :)

    OdpovědětVymazat
  6. Teď jsem projela hodně tvých recenzí a jsou skvělé. Nějaké poznatky jsem si zapsala na papír, abych potom mohla našim zákazníkům v knihkupectví dobře poradit :) Super, že jsem narazila na Tvůj blog - budu ho doporučovat! :)

    OdpovědětVymazat
  7. To zní moc dobře. Na to, že nejsem moc velký milovník detektivek, tak tuhle bych zkusila. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Super recenze! Já bohužel na detektivky moc nejsem. :(

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
  9. Opravdu zajímavý námět, také jsem o podobném tématu nikdy nečetla :) Myslím, že knížka může čtenáři přiblížit aktuální stuaci, i když se o politiku moc nezajímá.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  10. Miluju detektivky! Navíc to, že se to odehrává v Budapešti, zní skvěle! Možná, že až tam jednou vyrazím, vezmu knihu s sebou, aby to mělo ten efekt :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)