@bettypavkova

neděle 25. srpna 2019

Tolkienovy bitvy - David Day



Tolkienovo dílo je protkáno strhujícími a velkolepými bitvami. Muži proti orkům, elfové proti Sauronovi, skřeti proti trpaslíkům. Středozem byla zas a znovu svědkem bojů mezi některými z nejvýznamnějších postav, a Tolkienovy bitvy je rozebírá všechny, od legendární bitvy o Helmův žleb po zničení Železného pasu, s detailními mapami, ukazujícími terén, místo a způsob útoku jednotlivých armád. Nezbytný průvodce pro každého příznivce Tolkienova díla, který se chce dozvědět víc o jeho bitvách.

Jsem fanoušek Tolkiena. Tedy. Bez mučení se přiznávám, že zatím moje znalosti dosahují Pána prstenů a Hobita. Co se Hobita týče, rozhodně hlasuji pro knihu. Film se mi nelíbí vůbec. U Pána prstenů zase musím přiznat, že mám o něco málo radši asi právě filmy, které jsou prostě dokonalé. Celkově mě ale Tolkien baví. Miluji, co všechno tento člověk dokázal vymyslet. Jak detailní (prostě až reálné) světy vymyslel. Proto mi udělalo velkou radost, že vyšly další knihy, které se Tolkienovu unversu věnuje. Vyšly právě Tolkienovy bitvy a také Tolkienovi hrdinové. Hrdiny jsem dostala k narozeninám od přítele a bitvy na recenzi od Knihy Dobrovský. Dneska bych vám právě chtěla dát vědět, jestli Tolkienovy bitvy stojí za pořízení.


Nejprve musím zmínit to, jak kniha vypadá. Ano. Málokdy to zmiňuji a ještě méně často hned na prvním místě, ale tady to nejde udělat jinak. Kniha vás donutí vzít ji do ruky totiž okamžitě. Desky jsou měkké, neskutečně ohebné. Nevyznám se v materiálech, ale působí gumově. :-D Zároveň ale z dálky vypadají na pohled trochu jako kůže a podobně jako takové ty staré, "pořádné" knihy a rukopisy. Obrázek a text je v deskách vyryt. Kniha je tedy jiná hned na první pohled. Po jejím otevření zjistíte, že je vytištěna na velmi pevném, kvalitním papíře a text na každé straně je zdobně orámován. Jednotlivé strany jsou také upraveny tak, že působí jako pergamen. Zároveň kniha obsahuje obrovské množství ilustrací, které jsou překrásné. Ilustrace pocházejí od velkého množství ilustrátorů a proto působí někdy různorodě. O to zajímavější je objevování jednotlivých obrázků. 
Shrneme-li to, kniha se celkově snaží působit jako staré rukopisy a daří se jí to. Je plná ilustrací a je to přesně ten typ knihy, který chcete mít ve své sbírce, protože prostě chcete, protože je prostě nádherná!



Kniha je rozdělena do šesti obsáhlých částí. Každá část se věnuje jedné době, kdy spolu jednotlivé bitvy ve Středozemi souvisely, případně šlo přímo o války. Kapitoly jsou  řazeny chronologicky od těch nejstarších. Předposlední část se věnuje válce trpaslíků, tedy přibližně tomu, co sledujeme v Hobitovi. Poslední část se věnuje válce o prsten, tedy Pánovi prstenů. Jednoznačně - tyto dvě části mě bavily nejvíce, protože je také nejvíce znám. 

Autor se v knize hodně věnuje tomu, čím byl Tolkien inspirován. Kterými mýty a pověstmi například svou tvorbu inspiroval. Ke každé bitvě je zároveň k dispozici mapa bitevního pole, kde je znázorněna oblast, kde se boj odehrál. Naleznete zde zaznamenaná nejdůležitější místa. Zároveň jsou zde rozloženy jednotlivá vojska. Samozřejmě je brát na zřetel, že tyto mapy mohou být částečně ovlivněny představami ilustrátora (a na to je čtenář také upozorněn).  Velmi oceňuji například přehlednou chronologii války o prsten. Také se mi velmi líbilo, že na začátku knihy byly chronologicky uvedeny nejvýznamnější události, které zastihly samotného Tolkiena během války.



Nebudu ale jen chválit. Autor se zaměřil hlavně právě na to, co bylo Tolkienovou inspirací. Čekala jsem více těch "jeho válek". Například jednotlivých stran, které se v bitvách utkaly. Něco o nich, o jejich vůdcích a podobně. Toho se příliš nedozvíme. 
Autor nám místy také "dovysvětluje" samotný příběh, jeho filozofickou hloubku. To se mi líbilo, ale opravdu mi chyběly informace o jednotlivých armádách, tak, jak vypadaly v Tolkienově světě. I přes nedostatky se v knize však dozvíte spoustu zajímavostí. Například asi nevíte, čím Tolkiena "naštval" Shakespeare a proč vytvořil pochod Entů. 


Přesto jde o krásnou knihu. Jak již bylo zmíněno, po grafické stránce je to nádhera a moc mě bavilo knihu pročítat a kochat se spoustou obrázků. Je samozřejmé, že pokud nejste fanoušek Tolkiena, kniha vás asi nezaujme (ale ty krásné ilustrace určitě zaujmou i někoho, kdo knihu jen náhodou otevře a přitom o Tolkienovi nikdy neslyšel. :-D). Zároveň je dobré si uvědomit, že Tolkienovým nejznámějším dílům - Hobitovi a Pánovi prstenů - se věnuje přibližně polovina knihy.
Pokud jste fanoušek Tolkiena, kniha se vám bude líbit. Dozvíte se zajímavosti, možná vám i přinese trochu jiný pohled na jeho díla. Zároveň budete okouzleni vizuálním zpracování knihy. Pokud vy fanouškem těchto fantasy nejste, ale některý váš blízký ano a vy sháníte dárek, rozhodně už víte, po čem sáhnout. Tento kousek bude jednoznačně krásným dárkem! :-)
Na úplný závěr bych řekla, že kniha je takovým neoficiálním průvodce Tolkienovým světem. Takových knih vyšlo hodně, některé dokonce vlastním, ale tato (a s ní i Tolkienovi hrdinové) mě zaujala nejvíc. Okouzlila mě právě díky velkému množství nádherných ilustrací.
Tolkienovy bitvy hodnotím 75 %.

Kniha Tolkienovy bitvy vyšla pod značkou Fobos. Za poskytnutí knihy moc děkuji Knihy Dobrovský. Knihu Tolkienovy bitvy si můžete objednat přímo tady na jejich e-shopu! (A můžete tam mrknout i na ukázku! :-))


7 komentářů:

  1. Musím přiznat, že ta grafická stránka je naprosto dokonalá. Jen toto pro mě není určeno, jelikož od Tolkiena jsem nic nečetla, ale mám v plánu se konečně dostat k Pánu prstenů. Tak snad brzy. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Fanoušek Tolkiena vůbec nejsem, neviděla a nečetla jsem ani první díl čehokoliv, co s ním souvisí, ale knihy jsem zaregistrovala a to, jak jsou zpracované, to se mi neskutečně líbí ❤️

    OdpovědětVymazat
  3. Som fanúšikom Tolkienovej tvorby, či už je to Pán prsteňov, Hobit, Silmarillion, Húrinove deti a niekoľko ďalších kníh. Po grafickej stránke vyzerá kniha naozaj krásne už som ju obzerala v kníhkupectve :-) Obsahovo zatiaľ neviem posúdiť :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mne podobné knihy zvyčajne prídu trošku zbytočné, ale určite sa z nich dá dozvedieť dačo zaujímavé. A hlavne je úžasné, že Tolkien vytvoril taký dokonalý svet, že sa o ňom dajú písať podobné knihy! Je to proste pán.

    OdpovědětVymazat
  5. Já už si musím konečně přečíst Pána prstenů, to je hrozný se mnou. :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)