@bettypavkova

pondělí 23. září 2019

Povznesení - Stephen King



Scott Carey vypadá stále stejně, přesto ale neustále ztrácí na váze. Je tu také pár dalších podivností. Váží stejně v oblečení i bez něj. Se svým problémem se svěřuje doktoru Ellisovi. Kromě toho se Scott ve městečku Castle Rock, kde se odehrává celá řada Kingových příběhů, potýká s problémy s lesbickým párem, jejichž pes pravidelně vykonává svou potřebu na Scottově trávníku. Jedna z majitelek je přátelská, druhá studená jako led. Snaží se otevřít v Castle Rocku restauraci, místní komunita je však vůči homosexuálnímu páru zaujatá. Když Scott pochopí předsudečné myšlení včetně vlastního, snaží se pomoci. Nepravděpodobné spojenectví, každoroční běžecký závod a tajemství Scottova trápení nakonec probouzí v lidech, kteří sobě i ostatním „dopřávali“ tolik zlého to nejlepší.

Tou úplně nejnovější knihou, která česky vyšla od mistra Kinga, je Povznesení. Kniha v originále vyšla v loňském roce a my už si ji teď můžeme díky Nakladatelství Beta přečíst i v češtině. A mimochodem! Kniha je naprosto nádherná. Na předsádce najdete fotku západu slunce a dokonce jsou v ní i ilustrace. Takhle hezky zpracovanou knihu od Kinga doma ještě nemám.

Povznesení je na Kingovy poměry hodně útlé. V češtině má něco přes 140 stran, ale je třeba brát v potaz i to, že písmo a řádkování je zde o něco větší, než u Kinga normálně bývá. I díky tomu se však kniha perfektně čte. Je to taková Kingovská jednohubka, což je u něj opravdu nezvyklé, ale je velmi milé oživení.

Příběh se odehrává v Kingovým fanouškům dobře známém Castle Rocku. Toto fiktivní městečko stvořil sám mistr a odehrává se v něm několik jeho knih - a rád na ně v těchto knihách odkazuje. Hlavním hrdinou je Scott Carey, který má problém. Jeho váha se snižuje. Jeho tělo však přesto vypadá pořád stejně. S touto záhadou se svěří svému příteli Bobovi, který je lékař. Aby toho nebylo málo, žije vedle něj homosexuální pár. Dvě ženy. Scott není homofob, ale vadí mu, že psi tohoto páru si odskakují na jeho trávníku. Když k tomu přidáme i to, že skoro celé městečko má proti svazku osob stejného pohlaví velké výhrady, dostáváme zajímavé vyprávění se špetkou tajemna, které je zároveň propojené s aktuálními společenskými problémy. Dá se říct, že na každé nemoci je něco tajemného. Proto tuto záhadnou, kterou trpí Scott, vnímám jako jistou paralelu na boj s jakoukoliv nemocí. Pro mě bylo Povznesení reálným příběhem oživeným tajemnem podle Kingova gusta. Na malém prostoru se toho odehrála spousta. 

Jak jsem napsala výše, jde o knižní jednohubku. Kvůli tomu příběh nedává čtenáři tolik času, aby se seznámil s jednotlivými postavami. Respektive toho času není tolik, jako to u Kinga bývá. V této knize nenajdete jeho obligátní dlouhý úvod, díky kterému si vztah s hrdiny vybudujete. Přesto se však nestane, že byste si k postavám nevybudovali vztah. King dokázal na malém prostoru vytvořit úžasné postavy. Hrdinové této knihy mi byli neuvěřitelně sympatičtí, bavilo mě o nich číst a moc se mi líbilo, jaké vztahy mezi nimi panovaly a jak se na relativně malém prostoru zvládly vyvinout.

Na Kingových starších knihách miluji dobu, ve které se většinou odehrávají. King to prostě umí perfektně prodat a dobu svého mládí skvěle popisuje. To v Povznesení nefiguruje, protože jde o příběh ze současnosti. A víte co? Ono to funguje. On to King ukázal už na větším počtu svých knih, ale právě v tomto příběhu hraje aktuální nálada ve společnosti výraznou roli. Konkrétně jde o přijímání homosexuálních párů. Myslím si, že je skvělé, že se King do těchto témat pouští a problémy těchto lidí, kteří se přestěhují na menší městečko, popisuje velmi dobře. Donutí člověka přemýšlet o tom, jaké různé naschvály jsou někteří jedinci schopní dělat. A to tak že úplně zbytečně.

Co se té tajemné linky týče, Scott je lehčí a lehčí. Ve své podstatě by popisy některých scén byly velmi vtipné, milé... ale na druhou stranu jsem ale jeho boj vnímala jako boj s jakoukoliv reálnou nemocí a proto šlo zároveň to těžké téma. Je zde vyrovnávání se s danou situací, obavy, změny, které člověk podstupuje. Závěr knihy byl úžasný. Nebojím se říct, že skvostný. Byl perfektní tečkou za tímto tragikomickým příběhem, kterého se King zhostil naprosto skvěle.

Opět jde o trochu jiného Kinga. Je to jeho novější kniha, zaměřuje se v ní na současnost a jiné problémy, než ve většině svých knih. I díky rozsahu je to jiné čtení. Pokud Kinga máte rádi, určitě se vám Povznesení bude líbit i právě proto, že jde o něco trochu jiného. Pokud s Kingem začínáte, možná se budete chtít seznámit s nějakou knihou, která reprezentuje jeho typičtější tvorbu. Na druhou stranu je však Povznesení perfektní volbu pro ty z vás, kteří nemají rádi vyloženě děsivé čtení, které je krvavé. Povznesení je spíše taková paralela na reálný život s prvky tajemna a přesně to dělá tuto knihu tolik zajímavou.
Za mě rozhodně ano a dávám jí 85 %.

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Povznesení moc děkuji Nakladatelství Beta. Knihu si můžete objednat například přímo tady na jejích e-shopu. 

4 komentáře:

  1. Já už bych toho Kinga fakt měla vyzkoušet! Super recenze:)

    OdpovědětVymazat
  2. Trochu mi to připomnělo Zhubni. :D Ale jelikož je to King, tak tohle si musím přečíst. Ačkoli teď se v říjnu budu chystat na Zelenou míli. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zhubni jsem ještě nečetla, ale myslím, že tam to funguje trošku jinak, ale uvidím, až to přečtu. :-D
      Zelená míle je super, ta mě rozbrečela! :-D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)