@bettypavkova

středa 18. prosince 2019

25 gramů štěstí - Massimo Vacchetta, Antonella Tomaselli




„Tak proč to děláš? Co máš z ježků?”



„Mám z nich radost.”

„Mohl by ses o něj teď na ty dva dny postarat?”

Takhle nějak začalo přátelství veterináře Massima, specializujícího se na dobytek, s opuštěným ježečkem. Mláďátko staré sotva pár dní je celé červené a na hřbetu má proužek bílých, měkkých a trochu rozcuchaných bodlin. Váží pouhých 25 gramů a slabounce kňourá: má hlad, je mu zima anebo se možná cítí osaměle. Plakání je tak zoufalé, že pronikne i skrz Massimův obranný štít tvořený apatií a silou zvyku. A tak se stalo, že Ninna – rozcuchaný ježeček byla samička – obrátila kouzlem své osobnosti jeho život naruby. Je zvědavá a jakmile vycítí něco nového, vystrčí čumáček ze svého úkrytu; je velmi hravá a baví se tím, že čenichem převrací misku s vodou; je něžná a když Massima delší dobu nevidí, samou radostí ho pak olíže. Zároveň je to ale volně žijící zvíře, které potřebuje svobodu: klec je mu čím dál těsnější a štěstí nachází venku v lesích…

Massimo Vacchetta v této knize vypráví o neobvyklém setkání, které mu pomohlo překonat špatné období a vnuklo mu nový smysl: založit záchrannou stanici pro ježky, vinou naší nepozornosti ohrožený druh, a postarat se o ty, kteří pomoc potřebují. Tak jako Trilly, zapřísáhlý donchuán, nebo křehká Lisa, jež si všechny okolo získala svým pohledem, nebo Zoe, jemuž se podařilo odrazit všechny rány osudu. Zraněná, týraná, bezbranná zvířátka, která ovšem překypují touhou po životě.

Jako milovník všech zvířat si ráda přečtu jakoukoliv knihu o zvířatech. A ježečci jsou nádherní. Přiznám se, že mě zase jednou naprosto okouzlila obálka knihy. A po přečtení anotace, která ukazuje, jak moc kouzelné čtení to bude, jsem neváhala, a pak se také moc radovala, když mi knížka od nakladatelství Kazda dorazila. Jde o útlou knížku a já se do ní brzy pustila. A jak jsem čekala, přečtenou jsem ji měla za chviličku.

Příběh vypráví od Massimovi. Massimo je italský mladík, který se velmi zaobírá svým zevnějškem a pracuje jako veterinář. Jednou, když zaskakuje u kolegy, seznámí se malinkým ježečkem. Musí se o něj starat, aby přibíral. Nedaří se to a tak kontaktuje ženu, která se záchraně ježků věnuje mnoho let. Poradí mu a ježeček začne prospívat. Když zjistí, že se jedná o holčičku, pojmenuje ji Ninna. Ninna se stane jeho obrovskou láskou a změní mu život. Dovede ho až tak daleko, že vzhled přestane řešit a získá nový sen. Založit záchrannou stanici pro ježečky. 

Už z anotace je poznat, že kniha bude nesmírně krásně a citlivě psaná. Z každé věty je poznat, jak moc autorovi na zvířatech a přírodě záleží a jak moc se nad malými ježečky rozplývá. To, jak popisuje jejich chování je kouzelné a nedojímá se pouze pan autor, ale i s ním i čtenář. Hrozí zde ale riziko. Po přečtení usoudíte, že nutně potřebujete ježečka domů. A ideálně nějakého zachráněného.

Je neuvěřitelné, z jakých drobků (Ninna vážila 25 gramů (ano, přesně tak, podle toho je dovozen název knihy)) dokáže Massimo vypiplat velké ježky (jeden takhle zachráněný dokonce dosáhl váhy jedna a půl kilo a to už je pořádný kus ježka!). To, jak člověk společně s Massimem fandí těmto drobkům, nebo ježečkům, kteří jsou zranění, je nádherné. U této knihy rozhodně budete projevovat emoce. Stejně tak je celou knihu cítíte i z Massima. Je nádherné, jak moc mu na ježečcích záleží a jak moc je má rád. Kromě lásky k ježkům je z knihy cítit i velká láska k přírodě celkově. Pokud jste na tom stejně a pro zvířátka a přírodu byste se rozkrájeli, v Massimovi najdete takového knižního kamaráda na dálku. Pro mě osobně to je neuvěřitelně inspirativní člověk a nesmírně ráda bych se s ním setkala.

Kniha 25 gramů štěstí není návod, jak se starat o ježky, ale někomu, kdo o péči o ježčí mláďata nic neví (jako třeba já), přinese i pár zajímavých tipů, ke kterým by se mohl obrátit v případě toho, že na nějakého malého ježečka narazí a bude na nějakou dobu odkázán v jeho pomoci pouze sám na sebe. Toto chci zdůraznit ze dvou důvodů. Za prvé, péče o ježčí mládě je náročná a určitě by se do ní člověk neměl pouštět bez odborných rad (Massimo sám je veterinář, ale stejně potřebuje radu od zkušenějších chovatelů!). Za druhé, kniha rozhodně není nudná, není to kniha jen pro chovatele. Je to kniha pro každého, kdo si chce přečíst čtivé, roztomilé a krásné čtení.

Kniha vás ujistí, že svět ještě není v tak špatné situaci, jak to možná vypadá. Ne všichni jsou ještě lhostejní ke světu kolem sebe a snaží se pomáhat. Je úžasné, že má člověk příležitost si přečíst, co jeden mladý Ital všechno dělá proto, aby ježkům pomohl. Takovéhle krásné příběhy z reálného života jsou pohlazením po duši a stejně tak jsou nesmírně inspirativní.

25 gramů štěstí je krásná knížka, nejen obálkou ale i obsahem. Vánoce jsou za dveřmi a pokud sháníte na poslední chvíli dárek pro milovníka přírody, zvířat nebo dokonce ježků, skočte do nejbližšího knihkupectví a neváhejte mu ji zabalit pod stromeček. Úsměv na tváři vyvolá už jen krásná, roztomilá obálka a i samotný příběh jistě obdarovaného velmi potěší. A nebo si prostě udělejte radost sami. 25 gramů štěstí zaujalo hned i moji babičku a mamku a babička už ji dokonce taky zvládla přečíst a nadšená byla stejně jako já. Tahle knížka je pro všechny čtenáře napříč generacemi a já vám ji rozhodně doporučuji. Hodnotím ji 90 %.


Moc děkuji Nakladatelství Kazda za poskytnutí knihy 25 gramů štěstí na recenzi. Je to nesmírně roztomilé čtení! Knihu si můžete objednat přímo tady na e-shopu Nakladatelství Kazda. 

3 komentáře:

  1. Mně se ježci vždycky strašně líbili, párkrát se nám nějaký objevil na zahradě nebo nám přešli přes cestu. A samozřejmě žeru ty účty na instagramu, kde lidi chovají ježky a je to celé roztomilé. Byť jsem k tomu trochu skeptická. Ale co, ochočit se dá asi ledasjaké zvíře. :D
    Pěkné Vánoce přeji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni jsou i druhy, které se chovají prakticky jen v zajetí, hlavně u nás. Ale věřím (i podle knížky), že i divoký ježeček se dá vážně dobře ochočit. Ale právě, pokud je to možné, je lepší pro něj, být v přírodě. :-)

      Vymazat
  2. O podobnom príbehu som síce ešte nepočula, ale páči sa mi anotácia knihy i samostatný príbeh :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)