@bettypavkova

úterý 18. února 2020

V rouše beránčím - Simo Hiltunen



Nikdo nezůstane bez ušetřen. Šťastná rodina – tak to alespoň říkají sousedé. Ale přímo na Štědrý den zavraždí otec své děti před očima jejich matky, poté samotnou matku, a nakonec – sebe. Finský kriminální novinář Lauri Kivi začíná psát rozsáhlý článek o rodinných vraždách, který ho zavede do jeho vlastní minulosti a zdrcujícího dětství a také do života jeho dospívající dcery. Kivi má pocit, že zde se nejedná o náhodné vraždy. A má naprostou pravdu. Ale v mnohem šílenějším smyslu, než si kdy dokázal představit… V rouše beránčím je příběh o násilí, které je předáváno z generace na generaci, ale také o odpuštění.
V rouše beránčím mi nečekaně dorazila od Novinka měsíce. Šlo o lednovou novinku a já vám na ni konečně přináším své hodnocení. A bylo to teda něco!
Začala bych tím, že bych vám ráda knihu trochu zařadila. O jaký jde vlastně žánr? Pro mě totiž jde o mix severského thrilleru a drama. Takové hodně silné a depresivní rodinné drama. Kromě brutálních vražd jsou tady totiž také problémy v minulosti. Ale nečekejte žádné klišé, na které narazíte v každé druhé knize. V rouše beránčím nám totiž ukazuje opravdu silné démony.
Hezky od začátku. Ve Finsku dochází k rodinným vraždám. Otcové rodiny zabíjí své děti a manželky. Jedna z vražd se odehraje rovnou na Štědrý večer. Den, kdy by měla být rodina pospolu a šťastná... Tyto vraždy otřásají jejich okolím i rodinnými příslušníky. Proslulý novinář Lauri Kivi se věnuje právě různým kriminálním případům, a tak začne psát právě i o rodinných vraždách. Odhalí věci, které celým vyšetřováním zamávají...
Kniha je opravdu velice čtivá. Bohužel jsem neměla moc času na čtení, jinak bych ji zhltla za dva dny. Bylo to u mě přesně jako u dobrých thrillerů a detektivek. Prostě jsem nutně potřebovala vědět, kdo je vrah! Na druhou stranu pro mě bylo ale vlastně zajímavější osobní drama a minulost Lauriho. Právě hlavní hrdina, Lauri, mě neskutečně bavil. On totiž není vůbec klaďas. Spousta jeho vlastností je ve většině knih přisuzována hlavním záporákům. Lauri se se svými démony z minulosti i současnosti snaží bojovat, ale má je a má jich spousta. V  jiné knize byste ho nesnášeli, tady ho budete milovat. A nebojte. Nenajdete tady současné klišé, kdy je hlavní hrdina alkoholik. Tady jde o něco mnohem děsivějšího a temnějšího a Lauri "nebojuje" pouze s vrahem, ale i sám se sebou.
Kniha si připraví i několik "co to sakra bylo?" momentů a okamžiků, kdy vám nebude psychicky dobře. Jedno z hlavních témat knihy je totiž domácí násilí směřující od otců na děti, ale i manželky. A je ho tady spousta. Pokud neradi čtete o tom, že někdo ubližuje dítěti, asi nebude V rouše beránčím úplně pro vás. Děti si v knize bolesti zažijí až až. Otcové nejdou pro ránu pěstí daleko. Popisy však nejsou nikterak naturalistické, toho se bát rozhodně nemusíte. Celý příběh na vás dolehne spíše psychicky, než že by se vám z něj zvedal žaludek.
Nebudu pouze chválit. Kniha odstartovala perfektně, okamžitě se zde objevila vražda, o které šel Lauri psát. Jásala jsem, že to bude jedna z těch knih, kde jste jde rovnou na věc. Po úvodních scénách však přišlo pár desítek stran, které nebyly tolik svižné. Nenudily mě. To ne, ale o něco zkrátit by je šlo. Pak se ale akce kolem rodinného vraha opět rozjela a já knihu nechtěla odkládat.
Kniha je plná tajemství. Převážně těch rodinných. Je to taková rozsáhlá tragédie několika rodin, lidí... Postavy mají tajemství opravdu spoustu a čtenář je postupně odhaluje. Každá z postav tady má něco, co ji nedělá andělskou, posvátně kladnou. Některé jsou lidské, některé jsou naopak spíše děsivé a doufáte, že nikoho jako ony nikdy nepotkáte. A stejný je i hlavní hrdina. A to mě nesmírně bavilo. Konečně něco, kde není hlavní hrdina ten nejúžasnější a nejhodnější ze všech. 
V neposlední řadě musím zmínit také obálku, která se mi nesmírně líbí. Je vlastně velmi jednoduchá, ale podle mě velice působivá a rozhodně je to jedna z těch knih, po které bych v knihkupectví sáhla právě už díky obálce.
Výsledek? Jde o něco nového. Kniha propojuje různá témata, odhaluje děsivé démony a tragické osudy rodin. Autor poukazuje na důležitost rodiny ve formativním dětském věku a kam až může dítě dovézt nesprávné prostředí. Zároveň je tady ale i snaha o boj s tím špatným v člověku. V rouše beránčím se mi moc líbilo. Před čtením jsem o knize prakticky nic nevěděla a nakonec jsem byla velmi spokojená. Pokud máte rádi severské krimi a thrillery, ale jste jich už trochu přesyceni, V rouše beránčím by vás rozhodně nemělo minout. Jde o něco mezi thrillerem a velmi temným, rodinným dramatem, u kterého vám několikrát spadne brada, bude vám až trochu teskno, ale zároveň si čtení velmi užijete. V rouše beránčím hodnotím 78 %.

Moc děkuji Novinka měsíce za zaslání knihy V rouše beránčím k recenzi! :-) O knize si můžete přečíst spoustu informací i velkou ukázku tady

4 komentáře:

  1. Má naprosto úžasnou obálku. :) A nakonec to zní dost dobře. Nebyla jsem si jistá, zda ta kniha opravdu stojí za přečtení a teď už to vím. :) Pokud na ni narazím, tak si ji přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knihe som ešte nepočula, ale hneď ma zaujala obálka. Je super, že je to prepojením tém niečo nové a najmä, že sa to dobre čítalo. To je podľa mňa jedna zo záklandých známok dobrého príbehu ��

    OdpovědětVymazat
  3. Fíha, ale tak táto kniha vyzerá naozaj zaujímavo a popravde si ma dosť nalákala! Síce je téma knihy veľmi ťažká a smutná, no rada by som jej dala šancu...chcela by som vedieť, ako to autor všetko spracoval a o čo v skutočnosti ide. Takže ďakujem za super recenziu a tip na knihu, ktorú mám odteraz v hľadáčiku :)).

    OdpovědětVymazat
  4. Obálka zaujme na první pohled, to je jasné. Při pohledu do velkého žlutého oka se člověk až vyděsí. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)