@bettypavkova

sobota 22. srpna 2020

Mech - Z lesa do zahrady: průvodce skrytým světem mechu - Ulrica Nordström


Z lesa do zahrady: průvodce skrytým světem mechu

Mech je všude kolem nás. Nejčastěji ho vídáme na vlhkých a stinných místech, můžeme ho najít ale i na těch nejneočekávanějších a nejodlehlejších místech od pouští až po Antarktidu. Tato kniha je oslavou jeho tiché, neokázalé krásy.



Dnešní kniha, kterou vám představím, je trošičku něco jiného, než u mě většinou najdete. Tentokrát jde o knihu, která je opravdu populárně naučná. Konkrétně se věnuje mechu. Ano, pro spoustu z vás asi nebude téma mechu úplně tím nejpoutavějším. Pro mě však naopak. Příroda mě fascinuje, mech nevyjímaje. Proto jsem se i do této knihy ponořila.

Kniha je rozdělená do šesti částí. Na úplném konci najdeme ještě doporučenou literaturu a slovníček důležitých mechových pojmů. 
Já osobně bych pro recenzi knihu rozdělila primárně na části tři. Úplný začátek knihy se věnuje té "nejodbornější části". V této části jsme vlastně seznámeni s mechem jako takovým. Dozvíme se zde spoustu zajímavých informací. Forma této části je až "encyklopedická". V této první části najdeme nákresy mechů, k čemu byl mech historicky (i v současnosti) využíván, kde všude mech můžeme nalézt (a to je vážně zajímavé!). (Víte, že existuje kolem 20 000 druhů mechu?!). Po této prvotní části se dostáváme také k tomu, jak mechy rozlišovat, jaké vybavení k tomu potřebujeme, jak je správně sbírat. Hned poté zde nalezneme encyklopedické zpracování nejznámějších/nejběžnějších druhů mechů. U každého druhu nalezneme krásnou fotografii, popis daného druhu mechu, typická místa výskytu. Vše je podáno stručně a jasně. Jen je nutné brát v potaz, že v této knize nalezneme detailněji zpracováno zhruba deset druhů mechů, což je rozhodně pouze malý nástin ze všech druhů. Je to jednoduché. Cílem této knihy není fungovat jako klíč k určování mechů.

Dostáváme se ke druhé části, která byla naprosto úžasná. V této druhé části se totiž dozvídáme informace o lidech, kteří s v oblasti mechů pohybují. To ještě zajímavější jsou však informace o nejrůznějších světových mechových zahradách. Dozvíme se zde například o zahradách v Japonsku, Británii nebo USA. Tato část knihy je doprovázena snad těmi nejnádhernějšími "zelenými" fotografiemi. Už jenom jejich prohlížení člověka neuvěřitelně uklidní. Strašně ráda bych někdy nějakou takovouto zahradu navštívila, protože podle fotografií to musí být opravdu naprostá nádhera.






Třetí část knihy se věnuje tomu, co si s mechem můžeme počít právě my. V knize jsou projekty jak venkovní tak vnitřní. Nejprve se však dozvíme informace o tom, kam nejlépe mech usadit, jak ho přesadit, případně jak mech vysít. Následují již samotné projekty, které jsou doprovázeny fotografiemi, které vám s jejich výrobou poradí, dozvíte se i jaký druh mechu je na který projekt nejvhodnější. Opět, jsem naprosto nadšená, jak krásně mechové výzdoby mohou vypadat a jsem si jistá, že si nějakou vnitřní zkusím vyrobit (určitě se když tak podělím s výsledkem, ale vidím to, že první vyzkouším právě tu, co vidíte na obrázku, ta mě dostala úplně nejvíc!). Pro příklad zde najdete návody na vyrobení rohožky, nejrůznějších ozdobných krajinek, mís a květináčků - samozřejmostí jsou informace o tom, jak se o tyto ozdoby starat.

Mech je fascinující a tato kniha vám to potvrdí. O mechových zahradách jsem v životě neslyšela, takže seznámení s nimi pro mě bylo nesmírně zajímavé a poučné. Celkově se mi líbila i část, která nám říká základní informace o mechu. Místy to je už více odborná část, ale pokud ovládáte alespoň základy biologie, neměli byste mít problém s pochopením. No a závěr knihy? Nápady na mechové dekorace? Nádhera, všechno vypadá úžasně a já mám v plánu koupit si o víkendu nějakou pěknou skleněnou nádobu a vytvořit si mechové "akvárko". Snad to zvládnu i se svojí nešikovností. A taky mě láká to, že údržba mechových krajinek nebude nijak extrémně náročná, tak to snad zvládnu i já!
Nádherné fotografie, zajímavé téma, velmi dobře, přehledně a zajímavě zpracované. Ano, kniha Mech je paráda. Pokud vás příroda zajímá, rádi vyrábíte přírodní dekorace a podobně, tohle bude moc fajn varianta právě pro vás. Já jsem moc ráda, že jsem se ke knize dostala, protože jsem se opravdu dozvěděla spoustu zajímavých informací a nadchla se pro nové téma. Mech teď budu vnímat úplně jinak. Už se těším na procházku do lesa.
Knize Mech - Z lesa do zahrady: průvodce skrytým světem mechu dávám 80 % a rozhodně doporučuji všem "přírodním bláznům" jako jsem já.

Moc děkuji Nakladatelství Kazda za poskytnutí knihy Mech - Z lesa do zahrady: průvodce skrytým světem mechu na recenzi. Knihu si můžete objednat přímo tady na e-shopu Nakladatelství Kazda. 

4 komentáře:

  1. Ty jo, neřekla bych, že o mechu je i kniha.

    OdpovědětVymazat
  2. Jako malá jsem vždycky v lese vyhledávala různé druhy mechu a studovala je. :)) Proto mě kniha, která je celá věnována jenom mechu, rozhodně zaujala.

    OdpovědětVymazat
  3. Mech je rozhodně zvláštní rostlina.. Je nádherně zelenkavá, měkoučká, zadržuje velké množství vody a přesto je opomíjená. Já ho měla vždycky ráda. Ale nikdy mě nenapadlo vyhledávat knížku teda :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)