@bettypavkova

pondělí 26. října 2020

Srdce pro ježky - Massimo Vacchetta

 Pokračování knihy 25 gramů štěstí.

Ani jsem se netroufl přiblížit se ke krabici. Co kdyby Lisa zemřela? Sebral jsem odvahu a pomalu odkryl ručník. Paráda: žila a ležela schoulená v rohu. Naše pohledy se setkaly. Tentokrát ke mně navíc pomalu a trochu neobratně natáhla tlapku. Bez dlouhého přemýšlení jsem ji lehce vzal mezi tři prsty, načež natočila hlavu ještě víc mým směrem a začala mě očichávat.

Před nějakým časem jste u mě mohli zaznamenat recenzi na knihu 25 gramů štěstí. (Odkaz na recenzi tady.) Četla jsem ji loni před Vánoci. Kniha se mi nesmírně líbila. Byla citlivá, emotivní a nádherná. Proto jsem neváhala ani chvilku. Potřebovala jsem si přečíst volné pokračování 25 gramů štěstí.

Hned pro začátek bych řekla, že jde opravdu o volné pokračování, ale je zde ale. Teoreticky lze knihy číst v různém pořadí. Hlavní příběhy v knize na sebe příliš nenavazují. Jediné co, v první kapitole si "vyspoilerujete" hlavní příběh ježečka Ninny z první knihy. Což si myslím, že by ve finále až tak nevadilo. Spíše zde navazují vedlejší příběhy Massima. Autora knihy a vlastně i hlavního lidského hrdiny knihy... Proto si myslím, že je lepší opravdu začíst s 25 gramy štěstí a až poté se vrhnout na Srdce pro ježky.

Srdce pro ježky má opět hlavního ježečka. Tentokrát Lisu. A následně také několik vedlejších ježčích příběhů. Kromě toho se zde také odvíjí vedlejší příběh autora. Něco z jeho života jsme se dozvěděli už v knize první, ale tam to bylo opravdu stavěné na vedlejší kolej a na té hlavní stáli ježečci. V této knize jsem měla pocit trochu jiný. Ježečci i Massimo jakoby zde byli 50 na 50. O Massimovi byla opravdu velká část knihy a byly tady i kapitoly, kde člověk čte prakticky jen právě o Massimovi. S tím jsem měla trochu problém. Já chápu, proč se autor potřeboval vypsat z toho, z čeho se vypsat potřeboval. Ale ve své podstatě bych chtěla více ježečků. Ty bych chtěla mít v knize jako jednoznačně hlavní téma a Massima jako vedlejší. 

25 gramů štěstí byla kniha, která i přes některé smutné okamžiky, byla ve své podstatě velmi pozitivní. Pozitivní pocity převládaly. Člověk měl pocit, že i přes ty smutné části, vše končí vlastně dobře. Lidé jsou i hodní a snaží se přírodě pomáhat. Srdce pro ježky bylo smutnější. Po jeho dočtení ve mě spíše vládl smutek. On totiž i Massimův příběh byl smutný. Jak říkám, chápu, proč se z toho všeho chtěl vypsat. Ale kniha byla o to smutnější. Proč tady to všechno píšu? Já rozhodně nelituji toho, že jsem četla smutnou knihu. Jsem ráda, že jsem mohla s Massimovými ježečky prožít další příběhy. Píšu to z jiného důvodu. Moje babička miluje příběhy o přírodě. 25 gramů štěstí se jí moc líbilo. Srdce pro ježky jí ale číst dávat nebudu. Bojím se, že ona by z toho byla moc smutná. Proto radím - pro prarodiče rozhodně zvolte jako vánoční dárek 25 gramů štěstí. Srdce pro ježky ale zvažte. Podle toho, jakou povahu vaši prarodiče mají a jak moc prožívají smutné příběhy. :-)
Pokud ale máte doma čtenáře, kterému smutné příběhy nevadí, rozhodně doporučuju obě knihy jako vánoční kombo! Pod stromečkem určitě potěší. Už jen kvůli nádherným a hlavně roztomilým obálkám! 

Srdce pro ježky se nesmírně dobře čte. Má zhruba 220 stran, které zhltnete jako malinu. Klidně na jeden zátah. Čte se prostě sama. Kromě toho se v ní i dozvíte něco zajímavého o ježečkách. Co ovšem oceňuju opravdu hodně, to je posledních zhruba 10 stran. Zde totiž najdete dohromady 20 rad. Deset rad nám říká, co máme dělat, když najdeme ježka. Dalších deset rad nám říká, co naopak rozhodně nedělat. I díky tomu kniha plní kromě funkce zábavné také funkci edukativní. A to oceňuji opravdu moc. Spoustu informací se dozvíte nejen z rad, ale i ze samotného příběhu. Každopádně rady, které jsou na závěr knihy přehledně vypsané budu mít pořád v hlavě. Pokud nějakého ježečka s blížící se zimou objevím, rozhodně si je znovu přečtu, abych bezpečně věděla, jak mu neublížit!

Srdce pro ježky je čtením pro všechny milovníky přírody a zvířat. Pokud Vás zajímají reálné příběhy, které píše sám život a i kvůli tomu nejsou vždy úplně nejveselejší, je Srdce pro ježky přesně to pravé pro vás.

Knize Srdce pro ježky dávám 80 %. Hvězdičkově bych řekla zhruba 4,5 hvězdičky z 5. Kniha se mi líbila, ale trochu mě rozesmutnila. Rozhodně jsem se v ní ale dozvěděla spoustu nových informací.

Moc děkuji Nakladatelství Kazda za poskytnutí knihy Srdce pro ježky na recenzi. Je to nesmírně roztomilé čtení! Knihu si můžete objednat přímo tady na e-shopu Nakladatelství Kazda. Můžete si tam i přečíst ukázku z knihy! :-)

6 komentářů:

  1. Jé, tak ta vypadá báječně. Už 25 gramů štěstí mě zaujalo :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu 25 gramů štěstí som zaznamenala už minulý rok a možno sa k nej raz dostanem, no túto asi vynechám, pretože ja som taká citlivka, hlavne, keď ide o zvieratá, takže by som ju asi veľmi nezvládla, no dobre vedieť; prvá časť áno, druhá, hm, tak tá je vo hviezdach :D
    Maj sa krásne!♥

    OdpovědětVymazat
  3. Vážně povedená recenze, tu atmosféru přímo cítím a to jsem ještě knihu neotevřela. :) Věřím, že se jedná o krásnou a emotivní knihu.

    OdpovědětVymazat
  4. Já o těch zviratkach moc číst nemůžu, jsem na to moc cita :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzerá to ako veľmi milé čítanie, ktoré vie urobiť super náladu.

    OdpovědětVymazat
  6. Ó, zvířecí knížky miluji od dětství, ať už jsou smutné, vtipné či prostě jenom milé. Mrknu na to.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)