@bettypavkova

neděle 10. prosince 2017

Všem statečným se odpouští - Chris Cleave



Ve válce je odvaha laciná a shovívavost nepříliš populární.“ Píše se rok 1939, Velká Británie vstupuje do války a mladá socialistka Mary se rozhodne, že se jako dobrovolnice připojí k britskému válečnému úsilí. Začne učit děti, které měly být evakuovány z Londýna, ale nepřijala je žádná z venkovských rodin, protože jsou postižené, mentálně zaostalé nebo – jako v případě Maryina oblíbeného studenta Zacharyho – mají černou pleť. Toma, který výuku organizuje, velmi zasáhne, když jeho nejlepší přítel Alistair vstoupí do armády. Alistair je umělecký restaurátor a nikdy nevypadal na to, že jej válka lákala. Je to až Mary, kdo dokáže Toma přivést na jiné myšlenky, a v nejisté době jejich profesionální vztah brzy přeroste v něco víc. Když se navíc Mary setká s Alistairem, ocitnou se všichni v tragickém milostném trojúhelníku. Zatímco kolem nich padají bomby a boje se stupňují, musejí se vypořádat jak se svými city, tak s vidinou nového světa, který je zcela odlišný od čehokoli, co dosud poznali. Na pozadí barvitě vylíčeného milostného příběhu Cleave umně pracuje s mnoha dalšími univerzálními motivy – hrdinstvím, soudržností, pokrytectvím, ale také neskrývaným rasismem, a hlavně morální odpovědností každého člověka v době, kdy žádné rozhodnutí není jednoduché.

Všem statečným se odpouští od Chrise Cleaveho je kniha, kterou jsem vyhrála u Knižních velryb. Musím se přiznat, že do soutěže jsem o knize neslyšela, ale po přečtení anotace jsem usoudila, že ji musím vyzkoušet. Knihy odehrávající se v druhé světové válce jsou něco pro mě. Milostný trojúhelník zněl lehce jako klišé, ale zase jsem si říkala, že by jím mohla být kniha lehce odlehčena. No, nakonec to bylo všechno trochu jinak.



Kniha nás zavede do válkou zasaženého světa a hlavně Londýna. Představí nám tři hrdiny. Mary, Toma a Alistaira. Čtenáři se dostávají pohledy na situaci hlavně od dvou – Mary a Alistaira. Ač nerada, musím přiznat, že některé Alistairovi části mě bavily o dost méně, než ty Maryiny. A tomu se divím, protože ty jeho byly doslova z „bitevního pole“. Maryina část mi však přišla zajímavější. Ukázaly mi trochu více i jinou stranu války. Milostný trojúhelník deklarovaný v anotaci se však prakticky nekoná, tedy rozhodně takový ten „klasický“, který si každý představí – a já jsem za to vlastně ráda.

Kniha je poměrně čtivá. Pokud jste však před ní tak jako já, četla YA a nebo jiné hodně čtivé knihy, bude to tady o něco složitější – logicky. Ono už vážnost tématu k tomu hodně přidá. Přesto, že jde vlastně o tragický příběh, který nám ukazuje kolik obyčejných lidí válka ovlivnila – tragicky. Kolik osudů válka rozdělila a kolik lidí definitivně poznamenala, nalezneme zde i vtipy. Jednotlivé postavy si umí udělat legraci. Obvzlášť pak Mary nejde pro ironickou poznámku daleko a to se mi líbilo. Někomu by možná čtení mohly znepříjemňovat rozsáhlé pasáže myšlenek jednotlivých postav. Někdy jsou i poměrně nejednoznačné a člověk nad nimi musí myslet – a to pro mě bylo příjemnou změnou. Rozhodně nejde o knihu, která by byla pro každého. Nejde o žádnou vyloženě těžkou četbu, ale nejde ani o nic lehkého.

Kniha ve mně zanechala strašně moc různorodých pocitů. Rozhodně o ní však musím stále přemýšlet a to už to je několik dní, co jsem knihu dočetla. Další myšlenky, na které mě navedla jsou jednoznačně ty o normálních lidech, které válka zničila, třeba jen psychicky a o párech, které kvůli ní byly odděleny, či nadobro změněny.

Dle mého názoru jde o dobrou knihu pro čtenáře, kteří mají už trochu něco načteno. Někomu, kdo čte jen YA literaturu může kniha přijít těžší, nepřehlednější. Takové názory jsem na ni četla. Já se v ní orientovala dobře. Mám z ní smíšené pocity, proto se mi i tato recenze nepsala úplně jednoduše. Kniha mě na jednu stranu uchvátila a na druhou se mnou otřásla... Hodně dobrý čtenářský zážitek! Knihu bych ohodnotila na 75%. A rozhodně bych ji doporučila.

3 komentáře:

  1. O téhle knížce jsem doposud nikde neslyšela, ale tahle tematika mě docela zajímá a mám ráda knížky, které nejsou prvoplánově YA.

    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě na ni mrkni. Je to trochu těžší prostě než YA. :) Zároveň jde ale o postavy pouze lehce inspirované autorovými prarodiči, takže tím je to trochu "odlehčené". Podle mě vážně super :)

      Vymazat
  2. Juu! Jsme rády, že se knížka alespoň trochu líbila! Je super slyšet takovou pozitivní a pěknou recenzi! Teď jsi mě navnadila natolik, že mi je trochu líto, že jsme si knihu nenechaly! :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)