@bettypavkova

pondělí 4. června 2018

Za zavřenými dveřmi - B. A. Paris




Thriller, který ohromil svět, vás přinutí pozorněji sledovat dokonalé páry kolem vás. Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž pořád spolu. Taková láska! Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno!
V současné době nemůže být snad nikdo, kdo se pohybuje v knižní sféře, kdo by neslyšel o thrilleru "Za zavřenými dveřmi". O knize se mluví jako o bestselleru a co vím, většina čtenářů z ní byla nadšená. K těmto knižním hitům jsem již krapet skeptická a tak jsem očekávala spíš průměrný a čtivý thriller. Jak to nakonec se mnou a knihou bylo?
Za zavřenými dveřmi nás přivádí do "perfektního" světa, který vlastně perfektní není. Poukazuje na to, že dokonalé vztahy, potažmo manželství, neexistují a za těmi co se tak tváří je něco skrytého - a já tomu věřím. Nevěděla jsem co přesně od knihy očekávat. Myslela jsem, že půjde o "klasické" domácí násilí, ale všemu bylo jinak a to mě překvapilo.
Autorka měla příběh geniálně vymyšlený. Za tento nápad a provedení opravdu klobouk dolů. Mrzí mě to, ale já bych nebyla schopná nikdy nic takového vymyslet. Děj je vyprávěn z postavy Grace "dokonalé manželky dokonalého manžela". Střídá se zde vyprávění z minulosti a přítomnosti. Bála jsem se, aby mě tento styl vyprávění nemátl, jsem zastánce "klasického", chronologického vyprávění, ale knize to dávala naprosto jiné rozměry a mě tento způsob vyprávění naprosto nadchl. Kniha je díky tomu mnohem napínavější (i díky tomu, že autorka ví, v jaké části ukončit kapitolu) a Vás láká číst neustále dál a dál. Když se tohle všechno spojí s čtivostí, jakou tato kniha má, jde o skoro perfektní knihu.
Postavy jsou zde v hlavní roli dvě. Zmíněná hlavní hrdinka Grace a její manžel - právník Jack Angel. Obě postavy byly podle mého názoru dobře vykreslené. Jack měl skvěle vymyšlenou minulost, kterou se dozvíme v začátcích knihy, ale její pravostí si nejsme jisti. Grace je zajímavou postavou a oceňuji, že z ní autorka nedělá slabou chudinku, ale tvrdou ženu, která se chová překvapivě věrohodně. V knize nechybí ani její vnitřní monology, které nejsou nudné a opět - působí na mě uvěřitelně.
Nečekala jsem, že mě tahle všemi opěvovaná kniha bude tak moc bavit, ale bavila. Jde o 260 stran napínavého čtení, které Vás přiměje zamyslet se. Kniha se čte opravdu dobře a poměrně mě udivuje, že i mezi knižními hity se dá najít kniha, která Vás donutí přemýšlet. B. A. Paris mě neskutečně překvapila a já určitě nebudu dlouho otálet a pořídím si její další knihu "V pasti lží".
Za zavřenými dveřmi hodnotím 90% a rozhodně doporučuji přečíst všem zájemcům a čtivý a kvalitní psychothriller, který je svým způsobem tím nejděsivějším, co jsem kdy četla.

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) na knihu slýchám samou chválu. Já sama thrillery moc nevyhledávám, ale tenhle se mi líbí moc. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze :-) Taky se mi kniha líbila, četla se opravdu sama. Ten samý pocit mám i u další autorčiny knihy, která byla stejně čtivá :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Byla to skvělá kniha. Přečetla jsem ji jedním dechem. Za sebou už mám i V pasti lží od téže autorky a taky se mi hodně líbila.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc povedená recenze... knihu už mám taky přečtenou a musím říci, že se mi velmi líbila, na autorky další knihu se určitě také chystám...

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)