@bettypavkova

neděle 12. srpna 2018

"Pětka" - Pět nejlepších krimi sérií

1. Případy Lincolna Rhyma - Jeffery Deaver

Moje nejoblíbenější detektivní série jsou rozhodně případy Lincolna Rhyma od Jeffryho Deavera (který má skvělé všechny detektivky, nejen ty s Lincolnem - on je podle mě detektivkový Bůh). Asi nejzajímavějším faktem na této sérii je ten, že Lincoln Rhyme je nepohyblivý. Po nehodě, která se mu při vykonávání jeho povolání stala. Je ochrnutý a může pohybovat pouze jedním prstem na ruce, hlavou a rameny (obdobné jako u Willa z Než jsem tě poznala). Jeho nohama se stává mladá policistka Amélie Sachsová. U této série mě nebaví pouze samotné případy, ale i vývoj postav, jejich vztahů a podobně. Proto se tuhle sérii snažím číst postupně, abych si mohla opravdu užívat i ty pro detektivky "nepodstatné" detaily ze soukromý detektivů. Deaver se nebojí detailních popisů brutálních případů. Jediné malé mínus je to, že se také vyžívá v popisech policejních postupů - detailně. Rozbory hornin a podobně. Pro děj je to podstatné, ale pro mě, jako biologií i chemií nepolíbeného člověka je to až zbytečné. Přesto jde ale o neskutečné kousky, které by si každý, kdo má rád detektivky měl vyzkoušet. Mým nejoblíbenějším dílem této série je prozatím Prázdné křeslo.

2. Pan Mercedes - Stephen King


King, no. Jak jinak. Ten u mě nesmí chybět prostě nikde. Jeho trilogie Pan Mercedes je vlastně úplně jiný King. První dva díly jsou skoro (skoro!) čistokrevnými detektivkami. Zajímavostí je zde to, že od samotného začátku sledujeme i pachatele - vraha. Zároveň sledujeme snahu neskutečně sympatického policisty - Billa Hodgese (přesněji řečeno - už je v penzi) - zjistit, kdo je o ním psychicky narušeným jedincem. Proč? Pachatel totiž sám Hodgese zkontaktuje a začne si s ním hrát.
Je to jiný, ale skvělý King. Ukázal tady, že umí všechno. I detektivky. Druhý díl je takový "vsuvkový" jde o na 99 % oddělený případ od toho z prvního dílu. V dílu třetím zase naopak příběh "Mercedesového vraha" graduje - a už poněkud více Kingovsky. Tato série má to plus, že jde o ukončenou trilogii a nemusíte se psychicky připravovat na desetitisíce utracené za všechny díly. :-)

3. Případy Kim Stoneové - Angela Marsonsová

Případy Kim Stonové, které v současné době vydává Knižní Klub jsou jedněmi z nejznámějších detektivek současnosti. KK je vydává opravdu v rychlém sledu a tak se milovníci této série mají stále na co těšit. A já patřím mezi ně. Kim Stoneová - detektiv inspektor - je totiž zajímavou ústřední postavou série. Čtenář má možnost v jednotlivých dílech sledovat zajímavý vývoj této postavy, která má spousty problémů. Jeden z minulosti ji však brzdí nejvíce. Každý díl přináší samozřejmě zajímavou zápletku, která podle mě poměrně často přesahuje žánr detektivky až do thrilleru. Jde však o neskutečně čtivou sérii, která se čte sama. Autorka umí, má nápady, nebojí se i kontroverzních témat a zároveň píše čtivě, až knihy působí jako "oddechové románky" i když tomu tak není. Dílů vyšlo už hodně a vychází další. Je to sice drahé, ale je to dobře! Můj nejoblíbenější díl jsou ďábelské hry. Na blogu naleznete recenze na Ďábelské hry a Tichou modlitbu.

4. Hannibal Lecter - Thomas Harris


Tato série je na pomezí různých žánrů. Kromě detektivek autor zabrousí na skok i do thrillerů a hororů. Já v těchto knihách vidím ale i zmíněné detektivky. Na pozadí příběhu masového vraha Hannibala Lectera, známého pro jeho kanibalismus jsou totiž i velice zajímavé detektivní příběhy. Za mě je nejlepší Mlčení jehňátek a Červený drak. Mlčení jehňátek je podle mě u kultovní záležitostí a jako jedna z mála knih má i geniální filmové zpracování. Samozřejmě jsou v něm od knihy odchylky, ale herecké výkony, zvláště pak Anthonyho Hopkinse, jsou perfektní. Tato série není nic pro slabé povahy, ale to možná žádná z těchto. Jde o skvěle napsanou sérii a já doufám, že bude znova vydána. Do sbírky mi totiž chybí Hannibal - Zrození
.
5. Alex Cross - James Patterson


James Patterson je skvělým autorem nejen detektivek, ale i knih pro mládež, které ne vždy mají detektivní zápletku (i když i detektivky pro mládež má James Patterson na kontě - recenzi najdete tady). Série s Alexem Crossem je dlouhatánská a srovnatelná se sérii od Deavera, ale mám z ní trochu více rozporuplné pocity. Nesedla mi tolik hlavní postava a knihy mi nepřišly konzistentně kvalitní. Díl, který si ale musíte přečíst i pokud nemáte v plánu číst celou sérii (není to až tolik třeba, ale to u většiny detektivních sérií, nebudeme si lhát...) je Sběratel polibků. Když jsem tuto knihu před pár lety četla, byla jsem naprosto nadšená a mám v plánu si ji přečíst znova. Jde o jednu z nejlepších detektivek, na kterou jsem kdy narazila! Potřebujete si ji přečíst!

Jakých je vašich top 5 krimi sérií? Četli jste některou z těchto? :-)

Zdroj obrázků v článku: ČBDB!

5 komentářů:

  1. S Lincolnem Rhymem a Hannibalem Lecterem souhlasím :-) U Kim Stoneové ještě nevím, zatím jsem přečetla jen dvě knihy. Já bych zařadila ještě Olsenova Carla Morcka nebo Nesboho Harryho Holea :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Od Jefferyho Deavera jsem četla pouze Sběratele kostí a určitě hodlám pokračovat dál... píše opravdu skvěle :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ani jednu tuhle sérii neznám. Já mám přečteno pár knih od Larse Keplera a jednu od nějakého Němce, nemůžu si vzpomenout na jméno, ale taky to vydává Host. Nicméně krimi a thrillery a tak mě moc nebaví, takže se v tom ani tolik nevyznám. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Mám rada detektívky od Dominika Dána, jeho knihy sa mi vždy čítajú dobre, ak si nečítala odporúčam :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Naprostý souhlas:
    Případy Kim Stoneové - Angela Marsonsová
    James Patterson 1) Alex Cross 2)Ženský vyšetřovatelský klub
    a dále
    Tess Gerritsenová - Rizzoli,Maura
    Robert Bryndza
    Linda Castillo 😍

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)