@bettypavkova

čtvrtek 23. května 2019

Stephen King - Outsider



Když je v městském parku zavražděn jedenáctiletý chlapec, spolehliví očití svědci bez váhání označí za viníka oblíbeného trenéra Terryho Maitlanda. Důkaz DNA a otisky prstů potvrzují, že zločin byl spáchán tímto rodinou milovaným mužem. Detektiv Ralph Anderson, jehož syna Maitland také kdysi trénoval, otřesen brutálním způsobem zabití, dává příkaz zatknout podezřelého ve veřejném představení. Ale Maitland má alibi. A další pátrání potvrzuje, že ten den byl skutečně jinde. Anderson a okresní prokurátor sledují stopy, vyšetřování se přesouvá z Ohia do Texasu a začínají se objevovat děsivé odpovědi.
Stephen King opět předvádí své mistrovství a graduje příběh do téměř nesnesitelného napětí. Terry Maitland vypadá jako fajn chlapík a člověk přece nemůže být na dvou místech najednou. Nebo může?

Stephen King je můj nejoblíbenější autor. Je moje krevní skupina, žádná z jeho knih mě nezklamala. Což je vlastně hrozně těžká "výchozí pozice" pro každou další knihu, kterou od tohoto autora čtu. Sama sebe se někdy musím ptát, jak je možné, že mi každá Kingova kniha tak moc sedí. Odpověď nevím. Je to ale prostě tak, on je prostě "můj" autor. Povedlo se Kingovi udržet mé obrovské nadšení z jeho knih i v knize Outsider?

Outsider nás do svého příběhu zavádí ve chvíli, kdy dochází k zatčení Terryho Maitlanda. Trenéra mladých baseballistů, kterého má rádo celé město. To se však po zatčení změní. Zatčen je totiž z důvodného podezření z vraždy malého chlapce. A vražda je to opravdu brutální, otřese celým městem. Důkazy jasně ukazují právě na Terryho. Postupně se však objevují i důkazy, které jsou přesně opačné a dokazují, že Terry vraždu spáchat nemohl. Pro celé město už je však Terry vrah. Jak to všechno ve skutečnosti mohlo být?

Z počátku Outsider působí jako detektivka. Do poloviny knihy se objevují spíše letmé náznaky, které by čtenář neznalí Kinga nemusel vnímat jako nic "neobvyklého". Člověk, který má Kinga prokouklého však odhalí, že tyto náznaky přibližují děj do klasických kingovských kolejí a že do knihy, která vypadá na klasickou detektivku, se brzy zapojí i nějaké to nadpřirozeno.

Právě asi i díky prvotnímu rázu knihy, který se vyhýbal fantastičnu, mi kniha svým stylem připomínala sérii Pan Mercedes. Ono to asi nebude nic zvláštního, protože King do Outsidera výrazně zapojil i jednu z hrdinek této série - Holly Gibneyovou. Holly jsem měla moc ráda už právě ve zmiňované sérii a v Outsiderovi jsem si ji oblíbila ještě víc. Holly trpí OCD, celkově její život není úplně jednoduchý, ale právě to z ní dělá neskutečně zajímavou osobu. Části, ve kterých je hlavní hrdinka právě Holly a kde jsou popisovány i její myšlenky, jsou trošičku odlišené od těch ostatních a je z nich v malých náznacích právě cítit její problém s OCD a mně to přijde neskutečně zajímavé. I díky tomu jsem si Holly oblíbila ještě víc.
Když už jsem zmiňovala sérii Pan Mercedes, chtěla bych tady upozornit všechny, kteří tuto sérii ještě nečetli - přečtěte si ji před Outsiderem. Holly by vám vyzradila, jak jednotlivé díly i celá (prozatím) trilogie skončila, a to by byla škoda. :-)

Všeobecně postavy, které se v Outsiderovi vyskytovaly, byly zajímavé a sympatické. King se do Outsidera pokusil zapojit částečně i vyrovnávání se rodiny s tím, že byl manžel a otec obviněn z hrůzného činu. To, jak se najednou mění pohledy ostatních obyvatel města na tuto rodinu. Stejně tak tady byl i pohled z druhé strany. Vyrovnávání se rodiny se ztrátou malého synka. Tyto psychologičtější aspekty knihy se mi velice líbily, ale samozřejmě to není nic vyloženě neobvyklého pro Kinga.

Vražda malého chlapce byla neskutečně brutální. Její popis byl opravdu hnusný, ale to je prostě King. Musím říct, že to pro mě byl asi jeden z jeho nejdrsnějších popisů. Bylo to určitě způsobeno i tím, že v začátku knihy se objevuje několik přepisů výpovědí svědků a jedním z nich je výpověď muže, který vraždu objevil. Proto je popis takový, jaký je. Muž ho vypraví policistovi, který vede pátrání... Líbí se mi, že King s věkem prostě neubírá. Spíš jako kdyby přitvrzoval. A to je skvělé.

Outsider je novější King a je to cítit. Je to opravdu kniha ve stejném stylu, jakým napsal sérii Pan Mercedes. Závěr knihy na mě působil o něco víc, jako jeho starší kousky, než jak tomu bylo právě u zmiňované série. Pravděpodobně i to, že ji zde neustále zmiňuji vám musí ukázat to, že podobnost mezi těmito kousky opravdu shledávám. Pro mě je King jednoduše srdeční záležitostí a moc se mi líbí, že s věkem vůbec nepolevuje a píše pořád perfektní kousky. Outsider se mi vůbec nechtěl odkládat a četla jsem prakticky neustále. Srdcovky od Kinga pro mě pořád zůstávají knihy jako Prokletí Salemu, Holčička, která měla ráda Toma Gordona nebo Christina, ale Outsider za nimi nijak nepokulhává a bavil mě neskutečně.

Myslím, že (pokud opomineme vyspoilerování série Pan Mercedes, ale ona se nabízí otázka, zda bych Outsidera neměla brát jako takový vedlejší díl této série) Outsider může být vhodným kouskem i pro někoho, kdo s Kingem začíná a není třeba úplně zvyklý na knihy, kde se to hemží nadpřirozenem, protože tady se k němu čtenář dostává postupně a samotné postavy mu věřit příliš nechtějí a i díky tomu se do nich čtenář skvěle vžívá a příběh objevuje postupně s nimi. Outsider je kniha, která vám nemůže chybět v knihovně, ať jste milovník přímo Kinga, nebo vás prostě jen baví kvalitní a čtivé knihy, které spojují detektivní příběhy s nadpřirozenem a děsem. Outsider ode mě dostává 95 %.

Úplně na závěr bych chtěla ještě zmínit, že jsem moc ráda, že byla knize v českém překladu ponechaná původní obálka, protože je vážně naprosto perfektní. 


Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Outsider děkuji Nakladatelství Beta. Strašně moc si toho vážím. Dostat Kinga na recenzi byl takový můj soukromý sen a on se stal skutečností. :-) Knihu si můžete objednat například přímo tady na e-shopu nakladatelství. 

16 komentářů:

  1. Chcela som sa do tejto knihy pustiť, takže ďakujem za recenziu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Mě osobně kniha, kterou jsem od Kinga četla, příliš nesedla. Časem bych se ale ráda pustila do některé z jeho dalších knih. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On King není autorem pro každého, mám pocit, že ho lidi buď milují, nebo nechápu, proč ho ostatní milují, ale určitě mu dej ještě šanci, je božííí! :-D

      Vymazat
  3. Knihu jsem nedávno viděla v knihkupectví a říkala jsem si, že ji musím pořídit mamce, ta Kinga miluje. Já od něj ještě nic nečetla, ale až dočtu všechny knihy od Bryndzy, tak se na to chystám. Uvidím, zda mi sedne:)

    OdpovědětVymazat
  4. Bezvadná recenze! ♥
    Já jsem strašně ráda, že jsem si ji přečetla, protože bych si nechtěla vyspoilerovat sérii Pan Mercedes, i když sleduji ten seriál.
    Neodolala jsem, a Outsidera jsem si pořídila na SK, ale nic jsem o něm nevěděla, a s tím pocitem jsem chtěla jít do knihy. Ale opravdu, jsem ráda, že jsem objevila tvoji recenzi. :D
    Já jsem od Kinga zatím četla jen Carrie, a vlastně i Zelenou míli, ze které si už nic nepamatuji, budu to muset napravit. :D V dohledné době se ale chystám na To, nebo právě na Outsidera, ale nejspíš se mrknu ještě předtím na Pana Mercedese. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jak dalece se drží seriál předlohy, on je tam vyzrazený ten závěr také celé trilogie, doporučuju ji přečíst celou, stojí za to :-P

      Vymazat
  5. Jo, dobrý, tak do toho asi nepůjdu. Prostě se s tím Kingem rozpoučím, sakra 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, nějak nerozumím řeči tvého kmene, ale snad jo.Prostě mu dej šanci!!! :-D Jo a taky ty Dvory!!! :-D

      Vymazat
  6. Já jsem od Stephena Kinga zatím nic nečetla, jen jsem v kině viděla Carrye a Řbitov zvířátek. Nevím, jak k těm hororům přistupovat, i když určitě jsou nadprůměrné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je hodně specifický, prostě to chce přistoupit na jeho "hru"... pak je to neskutečný prožitek! :-)

      Vymazat
  7. Božeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Kinga miluju. Fakt ho miluju💖💖💖. A tahle knížka mě samozřejmě zaujala. Holly mám taky moc ráda, takže mě zajímá, jak si vlastně s novým příběhem počne. Já mám teď tak plnou hlavu a chci ti sem toho napsat, co nejvíc, že ani nevím, jak to sepsat.

    Kinga doopravdy zbožňuju. Kdybych se setkala pouze s jedním spisovatelem, tak by to byl King. Úplně se děsím dne, kdy naposled vydechne, protože skončí jedna z mých nejoblíbenějších situací -> nová kniha od Kinga. A budu hrozně smutný. Teď zrovna čtu O psaní a miluju ho ještě víc. I když fetoval a chlastal, tak to byl dobrý manžel a táta. Přijde mi jeho životní příběh fakt super.

    No nic rozkecala jsem se, tak já zase jdu😅.

    VERČA ze Ztracena v Praze I Papír X elektronický inkoust? SOUBOJ ČTEČKY A KNIHY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééé <3 <3 to jsme dvě!!! Taky se děsím, kdy se někde objeví ta hrozná zpráva, kterou nechci radši ani nahlas napsat. :-D (Ježiši, nahlas napsat, to dokážu napsat jen já :-D :-D). Jsem ráda, že znám dalšího maniaka!!! On je fakt naprosto nejvíc nejlepší!!!

      Vymazat
    2. Nahlas napsat, proč ne hele😁😁!

      Vymazat
  8. Ahoj Betty - moc ráda poznávám další fanynku číslo 1! (A o to horší je pak Kinga za něco kritizovat. Taková bezbožnost :-D ). Recenze je skvělá, dokonale si vystihla přednosti knihy a možná by to mělo být pokračování série o Billu Hodgesovi. Holly jsem si při čtení Outsidera zamilovala mnohem víc (asi že mě ti detektivové příliš nebavili). Na blogu mám taky recenzi, budu ráda, když zavítáš https://karingaknihomolka.blogspot.com/2019/05/stephen-king-outsider-skutecnost-je.html

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)