@bettypavkova

pátek 19. července 2019

Takoví normální #přátelé - Sarah Alderson



Nic takového jako dokonalý život neexistuje. Jen dokonalá lež. Becca je dokonalá. Má práci snů, milujícího manžela, roztomilou dcerku, krásný dům, dovolené tráví na exotických místech a ráda o tom informuje své přátele na sociálních sítích. A proto toho o ní Lizzie ví tolik, i když vlastně nikdy nebyly přítelkyně. Dá se ale věřit všemu, co vidíte online? A není nakonec poznání pravdy ta nejhorší věc, kterou jste mohli udělat?


Kniha Takoví normální #přátelé je působivý thriller ze současnosti o temné stránce sociálních sítí, nablýskaných fiktivních životech, které na nich prezentujeme, a realitě, která nemusí být ani trochu záviděníhodná.



Ke knize Takoví normální #přátelé jsem se dostala poměrně náhodou. V anotaci mě zaujalo, že se zde objevuje téma sociálních sítí a tak jsem si řekla, že by mohlo být fajn si ji přečíst. Upřímně jsem neměla nějaká přehnaná očekávání. Čekala jsem spíše průměrný thriller, nic velkolepého.

V příběhu se setkáváme s hlavní hrdinkou, která se jmenuje Elizabeth, ale nechává si říkat Lizzie. Je to mladá žena, která neměla úplně lehký život, není příliš sebevědomá a jejím snem je napsat knihu. V práci se seznámila s Beccou, která byla dokonalá a měla i dokonalý život. Alespoň ho tak prezentovala na sociálních sítích. Stala se jí však nehoda a po ní se za ní slehla zem. Dokonce i na sociálních sítích. Lizzie však se sociálními sítěmi umí a objeví velmi zajímavé informace.
Víc bych k vám příběhu neříkala. Sama jsem věděla pouze to, co bylo v anotaci a bylo to naprosto dostačující. Jak jsem zmínila, v knize hrají roli sociální sítě. Hrají zde velkou roli, ale nejsou to jediné, co v knize najdete. Doplňují dramatický děj thrilleru, který si musíte přečíst!

Ano, já byla naprosto uchvácená. Tak nějak jsem se zhruba týden plácala ve čtecí krizi, prostě mi to čtení nešlo. Kniha Takoví normální #přátelé mě z ní naprosto vytrhla. Přečetla jsem ji asi za dvě odpoledne a naprosto mě pohltila. Je to přesně ten typ knihy, kterou neodložíte. Nutí vás číst dál a dál, zjišťovat, co se tedy vlastně stalo. Kniha vlastně už perfektně začíná. První stránky obsahují přepis hovoru na tísňovou linku. Kromě toho "narušují" klasický chronologický příběh ještě přepisy policejního výslechu. Tyto "vsuvky" podle mě příběh perfektně oživují.

Kniha  bude naprosto vhodná pro všechny, komu se líbily třeba Sedmilhářky. Jde o moderní thriller, který bere v potaz všechny vymoženosti moderní doby a zároveň kombinuje napínavý a šokující příběh. V knize Takoví normální #přátelé se setkáte s TÍM momentem. S tím, při kterém si řeknete "Co se to, sakra, právě teď stalo?!" a nebudete věřit, že to tak opravdu je. Příběh přináší mnoho zvratů a nečekaných událostí. Dozvídáme se zde i šokující události z minulosti postav.

Tenhle thriller mě naprosto dostal. V poslední době nečtu thrillery tak často, ale Takoví normální #přátelé mi zase připomněli, proč mám tenhle žánr tak moc ráda. Autorka vytvořila perfektní postavy a zaměřila se i na motivaci v jejich jednání. Neskutečně se mi líbilo, že nic nebylo takové, jak se na první pohled zdálo.

Kniha vyšla v menším formátu a paperbacku, což je skvělé na léto a dovolenou (ušetříte váhu i prostor). Právě i na odpočinkovou letní dobu se tento thriller hodí perfektně. Pokud hledáte něco odpočinkového, ale zároveň nechcete červenou knihovnu, bude thriller Takoví normální #přátelé pro vás tím pravým. Jen se přiznám, že originální obálka se mi líbí víc než ta česká, ale to je jen naprostý detail. Nejsem typ člověka, který si nepřečte knihu, když ho nezaujme obálkou. Každopádně je pravdou, že obálka příběh poměrně hezky vystihuje.

Já jsem si čtení opravdu neskutečně užívala, bavilo mě, příběh jsem hltala. Po dlouhé době jsem knihu opravdu odmítala odložit a četla před spaním, ve vaně, ihned po probuzení... Prostě pořád. Knihu Takoví normální #přátelé bych nazvala asi spíše "ženským" thrillerem. Řeší se v něm perfektní (i nedokonalé) životy, touha okouzlit ostatní, snaha po dokonalosti. Autorka doplnila perfektně vymyšlený příběh velmi čtivým stylem psaní. To, jak Sarah Alderson píše mi opravdu sedlo a příběh se mi odehrával před očima, byla jsem mezi postavami a naprosto začtená. Knihu rozhodně doporučuji, dávám jí 95 %, protože podle mě by klidně mohla být delší - nebo mít pokračování. Kniha obsahuje epilog, ale vzhledem k tomu, jaké postavy autorka vytvořila, mohla by vytvořit i velmi zajímavé pokračování.

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Takoví normální #přátelé děkuji Nakladatelství Beta. Knihu si můžete objednat například přímo tady na jejích e-shopu. A můžete tam mrknout i na ukázku z knihy. :-)

17 komentářů:

  1. O knížce jsem zatím neslyšela, ale podle popisu by mohla být zábavná :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už na instagramu mě od tebe kniha zaujala a teď po přečtení recenze musím říct, že mě láká ještě víc. Děkuji za super tip, ráda se po knize poohlédnu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha mě podle obálky hned zaujala a i po bližším prozkoumání vypadá opravdu zajímavš. :) Moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  4. Na knihu jsem narazila u tebe na Instagramu a teda vypadala dobře. No, po tvé recenzi je mi jasné, že se musím po knize poohlédnout, protože fakt zní skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Teď jsi mě navnadila a chtěla bych hrozně vědět, co se teda stalo!:D Asi si tu knihu budu muset přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé to mám radost! 3:-D Rozhodně doporučuju, budeš koukat s otevřenou pusou! :-D

      Vymazat
  6. Prvýkrát o nej počujem, ale vyzerá veľmi dobre. Asi sa vrhnem na ukážky a uvidím, či tomu dám šancu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Prvý krát počujem o takejto knihe, ale možno sa k nej aj dostanem :) Už by som si asi mala napísať dlhý zoznam kníh, ktoré by som si chcela prečítať :)

    OdpovědětVymazat
  8. Thrillery ma normálne veľmi neberú, ale tu tie témy (sociálna médiá, "dokonalé" životy) znejú fakt dobre, vďaka za tip.:)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)